Vie nežne pohladiť chuťové poháriky a má mnoho benefitov pre zdravie. Niektoré zo starších civilizácií si ho cenili rovnako ako zlato a aj tá západná oceňuje jeho prospešné účinky. Navyše môže podporiť aj chudnutie. O čom bude reč? O pôsobení pravého kakaa na ľudský organizmus.
Dali ste stopku čokoláde, pretože chudnete? Prestaňme zdravší životný štýl brať ako trest. K zdravému a spokojnému životu patria aj príjemné pôžitky, napríklad práve tie čokoládové. Kvalitné kakao obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, o ktoré by ste sa rozhodne nemali ochudobňovať. Platí to aj pre kvalitnú čokoládu.
Obsah článku:
Veľmi stručné dejiny kakaových bôbov a kakaa
Predpokladá sa, že ako prví začali kakaové bôby využívať Mayovia. Tí kakao považovali za cennú surovinu rovnú zlatu a drahým kameňom a vysušené kakaové bôby používali aj ako platidlo.
Z kakaových bôbov pripravovali lahodný nápoj xocolatl alebo pokrm bohov. Bôby rozomleli a jemný prášok rozpustili vo vode spolu so škoricou, vanilkou a ďalším korením. Nápoj bol pre vysoko postavené a bohaté osoby, prípadne sa pil pri významných udalostiach.
Po objavení Ameriky začali kakaové bôby dovážať aj do Európy, kde sa horká čokoláda stala obľúbenou a spočiatku i drahou pochúťkou, ktorú si mohla dovoliť len bohatá šľachta. Vynález kakaového lisu v roku 1828 tak otvoril cestu k výrobe tabuľkovej čokolády, ktorú poznáme aj dnes.
Čo sú kakaové bôby a kakao?
Kakaové bôby pochádzajú z kakaovníka pravého. Tomuto stredne vysokému stromu sa darí v tieni väčších stromov v oblastiach, kde panuje stále teplo a vlhko ideálne blízko pri rovníku. Tým sú možnosti jeho pestovania obmedzené iba na trópy.
Vďaka tomu, že je schopný zároveň kvitnúť a plodiť, môžeme kakaové bôby zbierať v priebehu celého roka. To však neznamená bohatú nádielku. Každý strom za jeden rok máva len zhruba 50 až 60 plodov.
Čerstvé kakaové bôby chutia inak. Čokoládovú chuť podporí až spracovanie fermentáciou a sušením. Spracované bôby sa používajú na výrobu kakaového prášku (kakaa), kakaového masla, kakaovej hmoty a čokolády.
Kakaové bôby a ich zloženie:
- kakaový tuk alebo kakaové maslo (50 až 57 %),
- sacharidy (17 %),
- bielkoviny (11 až 13 %),
- flavonoidy (4 až 13 %): najmä epikatechín, katechín a polyméry proantokyanidíny, vyznačujú sa antioxidačnými účinkami a ničia voľné radikály,
- minerály: horčík, mangán, železo, zinok, draslík, meď,
- organické kyseliny: tryptofán,
- alkaloidy: konkrétne ide o kofeín so stimulačnými účinkami (0,2 %), teobromín a teofylín,
- voda.
Porovnanie obsahu živín v kakau a čokoláde:
Kakaový prášok | Tmavá čokoláda | |
Energetická hodnota | 335 kcal / 1 486 kJ | 515 kcal / 2 155 kJ |
Tuky | 25,6 g | 33,6 g |
Sacharidy | 11,5 g | 49,7 g |
Cukry | stopové množstvo | 49,7 g |
Vláknina | – | 8 g |
Bielkoviny | 20,4 g | 6,6 g |
Draslík | – | 300 mg |
Fosfor | 685 mg | 186 mg |
Vápnik | 51 mg | 51 mg |
Železo | 14,3 mg | 5 mg |
Sodík | – | 11 mg |
Vitamín B3 (Niacín) | 1,7 mg | 0,6 mg |
Vitamín B2 (Riboflavín) | 0,3 mg | 0,07 mg |
Vitamín B1 (Tiamín) | 0,08 mg | 0,07 mg |
Vitamín A | 7 µg | 9 µg |
Fenoly | 996 až 3781 mg | 579 mg |
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/
Flavonoidy, cenné antioxidanty, sa ničia pri teplotách nad 70 stupňov Celzia. Preto je dôležité spracovanie kakaových bôbov. Najväčšie množstvo obsahujú raw kakaové bôby, raw kakao a raw vysokopercentná čokoláda. Ani klasické holandské kakao nie je zlou voľbou, pretože stále obsahuje vysoké množstvo týchto zdraviu prospešných látok.
VIETE, ŽE na výrobu 1 kilogramu kvalitnej čokolády je potrebných až 800 kakaových bôbov? To je približne celoročný zber zo 16 a viac kakaovníkov .To je hlavný dôvod, prečo je kvalitné kakao a vysokopercentná horká čokoláda pomerne drahá záležitosť.
Kakao a účinky na zdravie
Z konzumácie kvalitného kakaa a čokolády môžu profitovať športovci, aktívni ľudia, ale aj menej aktívni jedinci. Kakao podporuje celkové zdravie, prospieva regenerácii a dokonca môže pomôcť aj pri chudnutí. Nie je to ale žiaden všeliek a jeho nadmernou konzumáciou sa nadváhy rozhodne nezbavíte.
Najčastejšie spomínané prospešné účinky kakaa:
- znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a vysoký krvný tlak,
- vyznačuje sa antioxidačnými a protizápalovými účinkami,
- podporuje normálnu činnosť nervovej sústavy,
- zlepšuje náladu (obsahuje totiž dopamín a sérotonín) a bojuje proti stavom depresie,
- zvyšuje prekrvenie mozgu a môže znížiť riziko vzniku neurodegeneratívnych chorôb (napr. Alzheimerovej choroby),
- pozitívne ovplyvňuje zdravie kože a vlasov, a to vďaka jeho antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam,
- stimuluje fyzickú i duševnú aktivitu,
- môže zmierňovať inzulínovú rezistenciu (zvyšuje citlivosť na inzulín) a odvráti vznik cukrovky 2. typu,
- u diabetikov môže zlepšiť vylučovanie inzulínu, vstrebávanie sacharidov a stimulovať prenos cukrov z krvi do svalov,
- môže pomôcť pri trombóze a rakovine,
- môže pomôcť pri astme: kakao obsahuje antihistaminiká, látky znižujúce alergické reakcie organizmu, teofylín uvoľňuje dýchacie cesty a teobromín zas pomáha pri kašli.
Kakao, čokoláda a chudnutie
Zaujímavé účinky sľubuje kakao pri chudnutí ale iba v prípade vysoko kvalitných výrobkov z kakaových bôbov, napríklad horká čokoláda s vysokým obsahom kakaových bôbov nad 75 %. Obsahovať by mala iba kakaovú sušinu, maslo a nejaký druh cukru. Kakaové bôby údajne podporujú pocit plnosti a znižujú chuť na jedlo.
Denná dávka, nežiaduce účinky a riziko predávkovania
V prvom rade ide o kvalitu. Starostlivo vyberajte, aké kakao či iné produkty z kakaových bôbov si doprajete. Mnoho bežne dostupných výrobkov obsahujúcich kakaové bôby totiž obsahuje viac cukru na úkor kakaa alebo je kakao nevhodne spracované. Poznáte ho predovšetkým podľa nízkych cien – kvalitné kakao zostáva stále drahou záležitosťou.
Niečo ako odporúčaná denná dávka u kakaových bôbov, kakaa a čokolády neexistuje. Existujú však odporúčania týkajúce sa zdravého stravovania, ktoré hovoria, že ani s kvalitnou raw čokoládou to netreba preháňať. Okrem prospešných látok stále obsahujú väčšie množstvo tukov a cukrov.
Niektoré zdroje odporúčajú 15 až 30 gramov kakaového prášku denne. Vyššie dávky nie len že nevykazujú vyšší prínos pre zdravie, ale prípadné predávkovanie môže vyvolať zdravotné problémy typu pálenie záhy, úzkosť, nespavosť a nepravidelnosť srdcového rytmu.
Raw kakao obsahuje stimulátory, ktoré vo väčšom množstve škodia. To je aj jeden z dôvodov, prečo by si na konzumáciu raw kakaa a čokolády mali dávať pozor tehotné a dojčiace ženy.
Pozor by si mali dávať aj jedinci zvyčajne citliví na kofeín. Dve polievkové lyžice kakaa obsahujú cca 50 miligramov kofeínov, čo je rovnaké množstvo ako v priemernej šálke klasickej kávy.
Najčastejšie negatívne účinky nadmernej konzumácie kakaa a čokolády:
- úzkosť,
- nespavosť,
- pálenie záhy,
- nepravidelnosť srdcového rytmu,
- hnačka,
- vyšší krvný tlak,
- zhoršenie osteoporózy,
- spomalenie zrážanlivosti krvi.
PREČO BY ČOKOLÁDU NEMALI JESŤ PSY? Kakaové bôby obsahujú alkaloid teobromín, ktorý je pre nich jedovatý. Škodí aj mačkám, no tie väčšinou nemajú na čokoládu chuť.
Karob ako zdravšia náhrada kakaa
Kakaové bôby, kakao a čokoláda môžu u niektorých jedincov vyvolávať nežiaduce alergické reakcie. Riešením môže byť náhrada vo forme karobu, ktorému sa hovorí svätojánsky chlieb. Čo to je?
Karob je jemná múčka vyrobená zo strukov rohovníka obyčajného (hovorí sa mu aj svätojánsky chlieb). Je rovnako ako kakao bohatý na mnohé minerály – obsahuje horčík, železo, vápnik, mangán, chróm, selén i draslík a tiež vitamíny A, B a D. Nezanedbateľný je rovnako obsah vlákniny.
Ako kakao tiež vyzerá a podobne aj chutí. Obsahuje však menej tuku, ale zase viac cukru. Nie je teda nutné prisladzovať ho ako klasické kakao. Neobsahuje kofeín, a teda nemá žiadne stimulačné účinky.
Obsah živín v kakau a karobe:
Kakao | Karob | |
Energetická hodnota | 1 360 kJ | 929 KJ |
Bielkoviny | 25,5 g | 4,6 g |
Tuky | 10,8 g | 0,65 g |
Sacharidy | 15 g | 88,9 g |
Zdroj: Vímcojím.cz
Tipy na recepty s kakaom na našom partnerskom webe Bezhladoveni.cz
- Čokoládový termix s banánom
- Kefírová buchta s kakaom a ovsenými vločkami
- Fazuľové brownies s čokoládou
- Zdravá torta pre vegánov
- Figová nátierka s orieškami ala nutella
- Ľahký strúhaný koláč s makom a tofu tvarohom
- Vláčny cuketový perník na plech
- Banánová bábovka s kúskami čokolády
- Krupicová kaša z pohánky a mandľového mlieka
- Zdravé míša rezy s holandským kakaom
- Pohánková kaša s pečenou hruškou
- Goji cukríky s vanilkou a kakaom
- Zdravá domáca nutella
- Zdravé banánové sušienky
- Orechové gule s čokoládovou polevou
- Nepečené datľové košíčky s makom
- Batatové brownies s vlašskými orechami
- Smoothie afrodiziakum s ovocím
Záverečné zhrnutie: Kakao a čokoláda áno, ale len v najlepšej kvalite a s mierou
Zapamätajte si, že kvalitné kakao a z neho vyrobené produkty:
- obsahujú bielkoviny, flavonoidy, horčík, mangán, železo, zinok, draslík, tryptofán a alkaloidy,
- podporujú zdravé srdce a cievy,
- majú antioxidačné účinky,
- zlepšujú náladu a stimulujú fyzickú i duševnú aktivitu,
- môžu pomôcť pri cukrovke, astme, trombóze a rakovine,
- znižujú chuť na jedlo a podporujú pocit sýtosti.