Proteíny telo potrebuje na obnovu a budovanie bunkových štruktúr od svalov až po orgány. Podieľa sa takisto na tvorbe hormónov a protilátok. Objavte tie najlepšie živočíšne zdroje.
Obsah článku:
Špecifiká živočíšnych zdrojov bielkovín
Živočíšne proteíny obsahujú všetky produkty živočíšnej výroby – mäso, vnútornosti, kolagén, vajcia, mliečne výrobky alebo obľúbený srvátkový proteín (kazeín). Dodávajú väčšinou všetky esenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre zdravie a ďalšie dôležité mikroživiny.
Ešte v rokoch 2007 až 2010 podľa amerických štúdií pochádzalo 62 % bielkovín v potrave dospelých zo živočíšnych zdrojov. Hlavný podiel tvorili ryby, hydina a červené mäso. Vzhľadom k aktuálnym výživovým odporúčaniam je možné očakávať pokles podielu živočíšnych zdrojov a nárast príjmu rastlinných bielkovín.
Zloženie živočíšnych bielkovín
Z chemického hľadiska sa skladajú proteíny z aminokyselín. Časť si telo dokáže samo syntetizovať, časť nie. Tie, ktoré nutne musíme prijímať stravou, označujú odborníci ako tzv. esenciálne aminokyseliny.
Dôležité aminokyseliny vo výžive
V rámci štúdií zaujíma odborníkov príjem najdôležitejších 18 aminokyselín: histidín (His), leucín (Leu), izoleucín (Ile), lyzín (Lys), valín (Val), threonin (Thr), tryptofán (Trp), fenylalanín (Phe), metionín (Met), cysteín (Cys), tyrozín (Tyr), arginín (Arg), alanín (Ala), kyselina asparágová (Asp), kyselina glutámová (Glu), glycín (Gly), prolín (Pro) a serín (Ser).
Laikovi väčšinou tieto pojmy nič nehovoria, a tak je jednoduchšie rovno siahnuť po potravinách, ktoré obsahujú kompletné spektrum aminokyselín.
Živočíšne verzus rastlinné zdroje bielkovín
Väčšina živočíšnych zdrojov obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré zo stravy potrebujeme získať. Podľa serveru MedicalNewsToday.com obsahujú kompletné spektrum:
- Ryby
- Vajcia
- Mlieko a niektoré mliečne výrobky
- Väčšina druhov hydinového a červeného mäsa
Z rastlinných zdrojov kompletné spektrum obsahuje:
- Pohánka
- Quinoa
Vegetariáni a vegáni si tak musia strážiť príjem všetkých aminokyselín a kombinovať rôzne potraviny – napríklad strukoviny + obilniny a podobne.
Rastlinné bielkoviny obsahujú prirodzene menej nasýtených tukov a cholesterolu než živočíšne,
pripomína Andrea Giancoli, registrovaný dietológ z Kalifornie.
TIP: Odhaľte najlepšie zdroje rastlinných proteínov.
Výhody živočíšnych proteínov
- Väčšinou obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny – nemusíte si strážiť príjem konkrétnych aminokyselín.
- Dodávajú viac bielkovín pri nižšej kalorickej hodnote než rastlinné zdroje.
- Niektoré štúdie potvrdili lepšiu stráviteľnosť obsiahnutých aminokyselín ako aj niektorých vitamínov a minerálov.
Ďalšie výhody živočíšnych potravín
Niektoré druhy živín obsahujú takmer výhradne iba živočíšne zdroje, pretože ich telo dokáže lepšie spracovať než z rastlinných zdrojov. Ide predovšetkým o:
- Železo, konkrétne hem-železo, ktoré telo dokáže lepšie spracovať než nehemové rastlinné zdroje
- Omega-3 kyseliny (EPA a DHA) prospešné pre zdravie srdca a mozgu. Nachádzajú sa hlavne v mastných rybách a morských plodoch.
- Vitamín B12 obsahujú ryby, mäso aj mliečne výrobky. Hrá kľúčovú rolu v zdraví nervového systému.
- Zinok zodpovedný za dobrú imunitu, trávenie aj zdravie štítnej žľazy obsahujú žĺtky, ryby aj hovädzie mäso. Podľa štúdií sa zinok zo živočíšnych zdrojov vstrebáva lepšie než z rastlinných.
Pozor na príliš vysoký príjem živočíšnych bielkovín
Podľa Nutritionfacts.org majú dospelí prijať zhruba 0,8 až 0,9 gramu proteínu na kilogram váhy. Záleží však aj na zdroji. Príliš vysoký príjem proteínov zo živočíšnych zdrojov zvyšuje podľa tohto serveru riziko:
- Hyperfiltrácie a preťaženia obličiek
- Poruchy rovnováhy vápnika a súvisiacich ochorení kostí
- Ochorenia pečene
- Zhoršenie ochorenia koronárnych tepien
Zvyšuje konzumácia mäsa riziko rakoviny?
Mnohé výskumy sa venujú súvislosti rastového faktoru IGF-1 a rizika niektorých druhov rakoviny (pŕs, prostaty, pľúc…). Zdá sa, že konzumácia mäsa, vajec a mliečnych výrobkov produkciu IGF-1 stimuluje. V prípade nadbytku však nastáva problém – bunky dostávajú kvôli rastovému faktoru správu, že sa majú ďalej množiť a rásť. To môže vyvolať riziko rakovinového bujnenia.
Dr. Ornish a jeho tím podľa servera Nutritionfacts.org potvrdili, že takmer výhradne rastlinná strava dokázala v niektorých prípadoch zvrátiť rozvoj rakoviny v ranom štádiu. Už 2 % zvýšenia príjmu rastlinných bielkovín na úkor živočíšnych sa podľa neho spája až s 23 % znížením rizika rakoviny.
Zvyšuje červené mäso riziko infarktu a náhleho úmrtia?
V minulosti čiastkové štúdie naznačili súvislosť zvýšenej konzumácie mäsa s rizikom infarktu, mŕtvice a ďalších kardiovaskulárnych ochorení. Časom odborníci priznali, že iba odhalili spojitosť medzi nezdravým životným štýlom a ďalšími rizikovými faktormi – fajčením, obezitou, stresom a podobne.
Nedávno však prebehli nové štúdie, ktoré túto tému znova otvárajú. Konkrétne server Medicalxpress.com uvádza:
Muži, ktorí jedli stravu bohatú na mäso, tj. viac ako 200 gramov denne, mali pri následnom sledovaní o 23 percent vyššie riziko úmrtia než muži, ktorých príjem mäsa bol menší než 100 g denne. Muži, ktorí sa štúdie účastnili, jedli prevažne červené mäso. Väčšina odporúčaní týkajúcich sa výživy teraz obmedzuje príjem červeného a spracovaného mäsa. Napríklad vo Fínsku je odporúčaný maximálny príjem 500 g týždenne.
Pozor na nekvalitné údeniny a nezdravé úpravy mäsa
Vyhnite sa priemyselne spracovaným údeninám so zbytočnými aditívami. Pozornosť venujte takisto tepelnej úprave vašich pokrmov – ideálnej je varenie v pare alebo pečenie v rúre. Pokiaľ to ide, vyhýbajte sa vysmážaniu mäsa.
Ako múdro zaradiť živočíšne bielkoviny do jedálneho lístka?
- Do každého denného chodu zaraďte kvalitné bielkoviny. Pokojne kombinujte rastlinné a živočíšne zdroje.
- Stráže si príjem červeného a priemyselne spracovaného mäsa – držte sa zhruba do 500 g týždenne.
- Nakupujte kvalitné mäso, vajcia a mliečne výrobky – ideálne od zvierat z bio chovu.
- Upravujte mäso zdravo – odstráňte tučné časti, vyhnite sa prepaľovaniu tukov a vysmážaniu.
Tabuľka potravín bohatých na bielkoviny zo živočíšnych zdrojov
- Hovädzie mäso
- Bravčové mäso
- Divina
- Červené mäso ostatné
- Kuracie mäso
- Morčacie mäso
- Ostatná hydina
- Ryby
- Morské plody
- Kvalitné šunky
- Vajcia
- Mlieko a kravské mliečne výrobky
- Syry z kravského mlieka
- Mlieko a kozie mliečne výrobky
- Mlieko a ovčie mliečne výrobky
- Proteínové nápoje v prášku
*Obsah proteínov v 100 g surovej potraviny.
Hovädzie mäso
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Zadné | 23 g |
Predné | 21 g |
Plece | 21 g |
Stehno | 21 g |
Sviečková/panenka | 20 g |
Bravčové mäso
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Sviečková/panenka | 31 g |
Plece | 20 g |
Stehno | 17 g |
Krkovička | 17 g |
Koleno | 16 g |
Divina
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Muflón | 25 g |
Bažant | 24 g |
Prepelica | 24 g |
Jarabica | 23 g |
Daniel | 21 g |
Králik | 21 g |
Kanec | 20 g |
Jeleň | 20 g |
Srnec | 17 g |
Zajac | 12 g |
Červené mäso ostatné
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Teľacie mäso | 19 g |
Baranie mäso | 17 g |
Jahňacie mäso | 17 g |
Kuracie mäso
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Prsia | 23 g |
Stehná | 20 g |
Krídla | 19 g |
Morčacie mäso
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Krídla s kožou | 27 g |
Prsia | 24 g |
Stehná | 18 g |
Ostatná hydina
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Sliepka | 23 g |
Perlička | 22 g |
Kačka | 19 g |
Hus | 11 g |
Ryby
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Tuniak | 22 g |
Pstruh | 21 g |
Losos | 20 g |
Zubáč | 19 g |
Šťuka | 19 g |
Makrela | 19 g |
Treska tmavá | 19 g |
Kapor | 17 g |
Morské plody
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Krevety | 20 g |
Homár | 17 g |
Langusta | 17 g |
Sépia | 16 g |
Kalamáre | 13 g |
Ustrice | 10 g |
Mušle slávky | 9 g |
Krab | 6 g |
Kvalitné šunky
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Parmská prosciutto | 26 g |
Hydinová | 21 g |
Morčacia | 20 g |
Bravčová | 20 g |
TIP: Vyberajte šunky najvyššej akosti alebo výberové druhy. Obsahujú celú svalovinu. Podiel mäsa voľte ideálne okolo 90 a viac percent.
Vajcia
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Prepeličie | 13 g |
Slepačie | 12 g |
Mlieko a kravské mliečne výrobky
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Biely grécky jogurt | 14 g |
Tvaroh | 12 g |
Skyr | 11 g |
Biely jogurt klasický | 4 g |
Kravské mlieko | 3 g |
Kefír | 3 g |
Acidofilné mlieko | 3 g |
Syry z kravského mlieka
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Parmezán | 35 g |
Gouda | 30 g |
Ementál | 29 g |
Olomoucké tvarôžky | 28 g |
Mozzarella | 17 g |
Cottage | 11 g |
Mlieko a kozie mliečne výrobky
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Kozí gouda – tvrdý syr | 22 g |
Čerstvý syr kozí | 16 g |
Kozí jogurt | 5 g |
Kozie mlieko | 4 g |
Kozí kefír | 3 g |
Mlieko a ovčie mliečne výrobky
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Ovčí gouda – tvrdý syr | 32 g |
Čerstvý syr ovčí | 16 g |
Ovčie mlieko | 6 g |
Ovčí jogurt | 5 g |
Ovčí kefír | 4 g |
Proteínové nápoje v prášku (orientačne)
Potravina | Bílkovina |
---|---|
Srvátkový izolát (whey protein isolate) | 88 g |
Micelárny kazeín | 81 g |
Srvátkový koncentrát (whey protein concentrate) | 76 g |
Srvátkový hydrolyzát | 70 g |
TIP: Objavte zoznam 100+ najlepších bielkovín v potravinách.
Zdroj obsahu proteínov: Kaloricketabulky.cz