Odporučil vám lekár žalúdočnú diétu a vy neviete, ako by mal vyzerať váš jedálniček? Poradíme vám a ukážeme, čo môžete jesť. Kto musí dodržiavať žalúdočnú diétu a aké sú jej hlavné pravidlá? Radí nutričná špecialistka.
Obsah článku:
Základné princípy žalúdočnej diéty
- Žalúdočná diéta je šetriaca diéta označovaná aj ako diéta č. 2 podľa diétneho systému.
- Odporúča sa ľahko stráviteľná a netučná strava.
- Výber potravín a spôsob ich spracovania potláča tvorbu žalúdočných enzýmov a zmierňuje tráviace ťažkosti v hornej časti tráviaceho traktu.
- Žalúdočná diéta sa dodržiava najmä pri gastritíde, žalúdočných vredoch a dyspepsii.
- V strave sa znižuje množstvo dráždivých, nadúvajúcich a ťažko stráviteľných potravín.
- Alkoholické nápoje, fajčenie sú úplne vylúčené a obmedzuje sa pitie kávy.
- Diéta je nutrične plnohodnotná a vhodná aj na dlhodobé dodržiavanie.
Čo je žalúdočná diéta
Žalúdočná diéta je šetriaca diéta, ktorej cieľom je nedráždiť žalúdok a črevá. Je to liečebná diéta, ktorá sa v diétnom systéme označuje ako diéta číslo 2. Táto diéta je dôležitou súčasťou liečby akútnych a chronických tráviacich problémov, nielen žalúdočných problémov.
Žalúdočná diéta šetrí tráviaci trakt:
- mechanicky: nesmú sa konzumovať nestráviteľné alebo ťažko stráviteľné potraviny (šupky, zrná, strukoviny, celozrnné výrobky a ďalšie potraviny s vysokým obsahom vlákniny)
- chemicky: nesmú sa konzumovať dráždivé a pálivé koreniny, vyprážané jedlá, korenené a pikantné jedlá
- termicky: nesmú sa konzumovať ani piť príliš horúce alebo príliš studené potraviny a nápoje
Hlavné princípy žalúdočnej diéty
- Zmierňuje žalúdočné ťažkosti a je neoddeliteľnou súčasťou ich liečby.
- Výber potravín a ich úprava má šetrný charakter.
- Obmedzujú sa dráždivé, mastné, korenené, vyprážané a nadúvajúce jedlá.
- Jedlá musia byť ľahko stráviteľné a uvarené do mäkka.
- Jedlo a nápoje by sa nemali konzumovať ani príliš horúce, ani príliš studené.
- Pri žalúdočnej diéte sa odporúča pravidelnosť v jedení, je vhodné jesť malé porcie 6-8-krát denne.
- Platí zákaz fajčenia a pitia alkoholických nápojov.
- Nevhodná je aj konzumácia silnej kávy.
- Neodporúča sa piť naraz veľké množstvo tekutín.
- Dôležitý je aj fyzický a psychický pokoj s dostatkom spánku.
Ako žalúdočná diéta funguje
Žalúdočná diéta je špeciálny spôsob stravovania založený na konzumácii potravín, ktoré nedráždia žalúdok. Výber potravín a spôsob ich prípravy potláča vylučovanie žalúdočných štiav a enzýmov, čím zmierňuje tráviace ťažkosti. Hoci žalúdočná diéta obmedzuje výber potravín, je energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju dodržiavať dlhodobo.
Pre koho je žalúdočná diéta určená
Najčastejším dôvodom pre dodržiavanie žalúdočnej diéty je akútny zápal žalúdka, teda akútna gastritída. Žalúdočná diéta sa odporúča aj pri iných ochoreniach tráviaceho systému, ako je chronická gastritída (chronický zápal žalúdka), žalúdočné alebo dvanástnikové vredy a žalúdočná dyspepsia. Okrem toho je táto diéta vhodná aj pri ochoreniach pečene a pri zápalových ochoreniach čriev.
Ako vyzerá jedálniček pri žalúdočnej diéte
Pri akútnych problémoch je potrebné v prvom rade dodržiavať pokoj na lôžku, pôst a dostatočný pitný režim. Najprv sa podáva tekutá strava (čaj, biela káva, mlieko, čistý vývar a v ťažkých prípadoch umelá enterálna výživa), potom kašovitá šetriaca strava, následne šetriaca strava tuhej konzistencie, a po ústupe ťažkostí sa postupne prejde na normálnu stravu. Pri chronických problémoch sa odporúča rovno šetriaca diéta.
Najdôležitejším znakom šetriacej žalúdočnej diéty je šetrná príprava pokrmov. Jedlo pripravujeme varením, dusením, pečením vo vode a pod pokrievkou, pečením v alobale, alebo varením v pare či mikrovlnnej rúre. Vyhýbame sa prepáleniu tukov a vzniku ťažko stráviteľnej kôrky na potravinách, takže vyprážanie, fritovanie a grilovanie sú pri žalúdočnej diéte absolútne nevhodné.
Viete, že: Mnohé ochorenia žalúdka možno úspešne zmierniť zmenou stravy a životného štýlu. Ak však príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a konzultovať liečbu s lekárom.
Čo znamená šetrná úprava jedál?
Mäso nesmažíme na oleji, ale najprv ho nasucho opečieme na nepriľnavej panvici, podlejeme vodou a dusíme (alebo varíme či dusíme v pare). Malé množstvo kvalitného tuku, alebo oleja pridávame až do hotového pokrmu, aby sa tuky pri vysokej teplote neprepálili. Podobne nesmažíme ani cibuľu ako základ pod mäso, ale malé množstvo môžeme nechať rozvariť v mäsovej šťave alebo polievke.
Pokrmy nezahusťujeme zápražkou, na zahustenie môžeme použiť na sucho opraženú múku, múku rozmiešanú vo vode, nastrúhaný zemiak alebo rozmixovanú koreňovú zeleninu. V závislosti od individuálnej tolerancie je možné zahusťovať aj trochou mlieka alebo smotany.
Odporúča sa jesť menšie porcie, ale častejšie, aby sa predišlo preťaženiu žalúdka. Dôležité je tiež jesť v pokoji a dopriať si dostatok času na jedenie (nejesť v zhone). Treba tiež zohľadniť konzistenciu jedla a pokrmy uvariť do mäkka.
Preč s ťažko stráviteľnými potravinami
Z jedálnička vylúčime všetky ťažko stráviteľné potraviny, ako napríklad celozrnné a čerstvé pečivo, strukoviny, ovocie a zeleninu so šupkou alebo zrniečkami. Počas žalúdočnej diéty platí úplný zákaz pitia alkoholických nápojov a fajčenia.
Viete, že: Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu kávy a povolené sú 1 až 2 šálky slabej kávy denne, pokiaľ lekár neurčí inak.
Povolené a zakázané potraviny
Zatiaľ čo niektoré potraviny môžu zhoršiť príznaky gastritídy a iných žalúdočných problémov, iné potraviny môžu nepríjemné príznaky zmierniť. Hoci je výber potravín pri žalúdočnej diéte individuálny, existujú všeobecné odporúčania, ktoré by sa mali dodržiavať. Treba sa vyhýbať najmä potravinám, ktoré dráždia žalúdok a vedú k žalúdočným ťažkostiam.
Skupina potravín | Vhodné | Nevhodné |
Mäso | kuracie prsia, morčacie prsia, kvalitné hovädzie zadné, chudé bravčové mäso (stehno, panenka), králik, chudá šunka, hydinová pečeň | tučné mäso, hus, kačica, divina, baranina, údené mäso, vyprážané a fritované mäso, salámy, párky, paštéty, tučné údeniny, mäsové konzervy, jaternice, klobásy, tlačenka, slanina, škvarky, huspenina, hovädzia a bravčová pečeň |
Ryby | rybie filé, pstruh, šťuka, lieň, pleskáč, tilapia, zubáč | tučné ryby |
Mlieko a mliečne výrobky | nízkotučné a polotučné mlieko, kyslé mliečne výrobky (kefír, cmar, kyslé mlieko), biely jogurt, tvaroh, čerstvé syry, žervé, syry do 30 % tuku v sušine – syry sa nesmú tepelne spracovávať | plnotučné mlieko, plesňové a aromatické syry, zrejúce syry (Romadur, Olomoucké tvarôžky), pikantné nátierky |
Ovocie | banány, olúpané jablká, olúpané broskyne, olúpané marhule, olúpané nektárinky, olúpané hrušky, pomaranče, mandarínky, grapefruity, slivky, citróny, hrozno bez jadierok, melón bez jadierok, ovocné a zeleninové šťavy, ananásový kompót | ovocie s tvrdou šupkou a zrniečkami – jahody, maliny, černice, egreše, ríbezle, čučoriedky, hrozno, čerstvé a sušené figy, neolúpané jablká, neolúpané hrušky, kivi, čerešne, višne, brusnice, dule, jarabina, datle, hrozno s jadierkami |
Zelenina | mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, špenát, šalát, karfiol, mladá kapusta, paradajky, červená cvikla, špargľa, cuketa, zelená fazuľka v malom množstve, tekvica, baklažán, paradajkový pretlak, paradajková passata, v malom množstve hrášok, karfiol a brokolica | kel, cibuľa, cesnak, reďkovky, paradajky, kukurica, uhorky, paprika, kapusta, sterilizované uhorky, karfiol vo veľkom množstve, kaleráb, pór, sterilizovaná zelenina |
Pečivo | staršie pečivo z bielej múky (rožky, žemle, biely chlieb), buchty, koláče, sucháre, piškóty, diétna vianočka, diétne sušienky, lupáčik bez maku | čerstvý chlieb a pečivo, celozrnné pečivo, domáca žemľa, výrobky z kysnutého cesta, otruby, lístkové cesto, linecké pečivo, vyprážané pečivo, maslové sušienky, pečivo s náplňou alebo čokoládovou polevou |
Prílohy | varené zemiaky, zemiaková kaša, ryža, sladké zemiaky, kuskus, cestoviny, zemiakové knedle, gnocchi, halušky | celozrnné cestoviny, celozrnná ryža, americké zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané hranolky, krokety, zemiakový šalát |
Tuky | kvalitné rastlinné oleje (olivový, repkový, ľanový, avokádový), maslo | sadlo, stužené rastlinné tuky, prepálené tuky, škvarky, slanina, masť |
Strukoviny | – | hrach, šošovica, fazuľové a sójové bôby, arašidy |
Orechy | – | všetky orechy, mak, kokos |
Sladkosti a pochutiny | med, džem, koláče z piškótového cesta a snehové koláče, ovocné želé, puding, bublanina s povoleným ovocím | zmrzlina, kakao, čokoláda, chipsy, solené pochutiny |
Vajcia | celé vajcia v ľahko stráviteľnej úprave sa používajú do pokrmov, jednotlivo nie viac ako 2 vajcia denne, bielka neobmedzene | – |
Korenie a dochucovadlá | čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, kôpor, bazalka, šalvia, trebuľka, mäta, estragón, saturejka, majoránka), rasca, vanilka, škorica, fenikel a badyán, vývar z bobkového listu, vývar z nového korenia, vývar z húb, soľ (primerane) | korenie, mletá paprika, nové korenie, kari a chilli, bobkový list, sójová omáčka, horčica, zmesi korenia, worchesterová omáčka, Maggi, bujón, majonéza |
Nápoje | voda, ovocný čaj, bylinkové čaje, slabý čierny alebo zelený čaj, minerálna voda, melta, Caro | alkoholické nápoje, káva, silné kakao, čokoláda, sýtené minerálne vody, nápoje príliš studené alebo príliš horúce, Coca Cola, Pepsi, Tonik |
Ostatné | instantné polievky a pokrmy, polotovary |
Ukážkový jedálniček pre žalúdočnú diétu
Deň 1
- Raňajky: biela káva, veka, maslo, džem
- Desiata: banán
- Obed: paradajková polievka s ryžou, dusený kurací plátok s bazalkou, zemiaková kaša
- Olovrant: kefír, rožok
- Večera: kuskus s červenou cviklou a nízkotučnou mozzarellou
Deň 2
- Raňajky: ryžový nákyp s marhuľami, ovocný čaj
- Desiata: jablko (olúpané)
- Obed: kvalitný kurací vývar, hovädzie mäso dusené na koreňovej zelenine, cestoviny
- Olovrant: jogurt s džemom
- Večera: biely chlieb, žervé, kvalitná šunka, hlávkový šalát
Deň 3
- Raňajky: kaša zo pšena s nektárinkou (olúpanou), zelený čaj
- Desiata: melón, tvrdý syr 30 % t.v.s.
- Obed: tekvicová polievka, prírodný bravčový plátok, dusená mrkva, varené zemiaky
- Olovrant: piškótová roláda s tvarohom
- Večera: treska pečená v alobale s jogurtovým dipom
Výhody žalúdočnej diéty
- Zmierňuje ťažkosti spojené s ochorením žalúdka a celkovo šetrí tráviaci systém.
- Zameriava sa na zdravé spôsoby varenia.
- Výber potravín rešpektuje zásady zdravej výživy.
- Je energeticky a nutrične plnohodnotná.
- Obsahuje dostatok bielkovín.
- Množstvo energie a základných živín možno prispôsobiť individuálnym potrebám.
- Uprednostňuje zdravé tuky (nenasýtené mastné kyseliny) pred menej zdravými tukmi (nasýtené mastné kyseliny).
- Úplne eliminuje nezdravé trans tuky a prepaľované tuky.
- Zakazuje konzumáciu alkoholických nápojov.
- Odporúča aj ďalšie zdravé zmeny životného štýlu, ako je dostatok pohybu, dostatok spánku a pravidelné stravovanie.
Nevýhody a riziká žalúdočnej diéty
- Žalúdočná diéta je energeticky plnohodnotná, ale vzhľadom na obmedzený výber potravín by sa mala dodržiavať krátkodobo – ideálne do vymiznutia žalúdočných problémov (zvyčajne 2 až 3 mesiace, pri chronických ochoreniach žalúdka dlhodobo).
- Šetriaca žalúdočná diéta znamená veľký zásah do spôsobu stravovania a pre niekoho môže byť obmedzujúca.
- Pri dodržiavaní tejto diéty je nutná vlastná príprava jedál.
- V niektorých prípadoch môže byť žalúdočná diéta monotónna a „bez chuti“.
Záverečné zhrnutie: Diéta zmierňuje žalúdočné problémy, vredy a mnohé ďalšie ochorenia
- Najčastejším dôvodom dodržiavania žalúdočnej diéty je akútny zápal žalúdka (tzv. akútna gastritída). Toto ochorenie môže byť nepríjemné a bolestivé, ale úpravou stravy a životného štýlu možno jeho príznaky výrazne zmierniť.
- Odporúča sa šetriaca žalúdočná diéta založená na konzumácii rôznych potravín, ktoré nedráždia žalúdok.
- Táto diéta sa môže dodržiavať dlhodobo, je plnohodnotná a je dôležitou súčasťou liečby akútnych i chronických zažívacích problémov.
Zdroje
- Corsello, A., Pugliese, D., Gasbarrini, A., & Armuzzi, A. (2020). Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases. Nutrients, 12(9), 2693.
- Li, Y., Su, Z., Li, P., Li, Y., Johnson, N., Zhang, Q., Du, S., Zhao, H., Li, K., Zhang, C., & Ding, X. (2020). Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
- Duque-Buitrago, L. F., Tornero-Martínez, A., Loera-Castañeda, V., & Mora-Escobedo, R. (2023). Use of food and food-derived products in the treatment of gastritis: A systematic review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(22), 5771-5782.
- Fontham, E., Zavala, D., Correa, P., Rodriguez, E., Hunter, F., Haenszel, W., & Tannenbaum, S. R. (1986). Diet and chronic atrophic gastritis: a case-control study. Journal of the National Cancer Institute, 76(4), 621-627.
- Azer, S. A., Awosika, A. O., & Akhondi, H. Gastritis. [cit. 18-8-2024]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/
- Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6.
- Ihamaki, T. (1987). Chronic atrophic gastritis in first-degree relatives of gastric carcinoma patients. Helsinki: Timo Ihamäki.
- Escott-Stump, S. Escott-Stump S. (2015). Nutrition and diagnosis-related care. 8th ed. Wolters Kluwer.