Bezhladovania.sk

Žalúdočná diéta pri gastritíde, vredoch a iných poruchách trávenia

Odporučil vám lekár žalúdočnú diétu a vy neviete, ako by mal vyzerať váš jedálniček? Poradíme vám a ukážeme, čo môžete jesť. Kto musí dodržiavať žalúdočnú diétu a aké sú jej hlavné pravidlá? Radí nutričná špecialistka.

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Základné princípy žalúdočnej diéty

  • Žalúdočná diéta je šetriaca diéta označovaná aj ako diéta č. 2 podľa diétneho systému.
  • Odporúča sa ľahko stráviteľná a netučná strava.
  • Výber potravín a spôsob ich spracovania potláča tvorbu žalúdočných enzýmov a zmierňuje tráviace ťažkosti v hornej časti tráviaceho traktu.
  • Žalúdočná diéta sa dodržiava najmä pri gastritíde, žalúdočných vredoch a dyspepsii.
  • V strave sa znižuje množstvo dráždivých, nadúvajúcich a ťažko stráviteľných potravín.
  • Alkoholické nápoje, fajčenie sú úplne vylúčené a obmedzuje sa pitie kávy.
  • Diéta je nutrične plnohodnotná a vhodná aj na dlhodobé dodržiavanie.  

Čo je žalúdočná diéta

Žalúdočná diéta je šetriaca diéta, ktorej cieľom je nedráždiť žalúdok a črevá. Je to liečebná diéta, ktorá sa v diétnom systéme označuje ako diéta číslo 2. Táto diéta je dôležitou súčasťou liečby akútnych a chronických tráviacich problémov, nielen žalúdočných problémov.

Žalúdočná diéta šetrí tráviaci trakt:

  • mechanicky: nesmú sa konzumovať nestráviteľné alebo ťažko stráviteľné potraviny (šupky, zrná, strukoviny, celozrnné výrobky a ďalšie potraviny s vysokým obsahom vlákniny)
  • chemicky: nesmú sa konzumovať dráždivé a pálivé koreniny, vyprážané jedlá, korenené a pikantné jedlá
  • termicky: nesmú sa konzumovať ani piť príliš horúce alebo príliš studené potraviny a nápoje 

Hlavné princípy žalúdočnej diéty

  • Zmierňuje žalúdočné ťažkosti a je neoddeliteľnou súčasťou ich liečby.
  • Výber potravín a ich úprava má šetrný charakter.
  • Obmedzujú sa dráždivé, mastné, korenené, vyprážané a nadúvajúce jedlá.
  • Jedlá musia byť ľahko stráviteľné a uvarené do mäkka.
  • Jedlo a nápoje by sa nemali konzumovať ani príliš horúce, ani príliš studené.
  • Pri žalúdočnej diéte sa odporúča pravidelnosť v jedení, je vhodné jesť malé porcie 6-8-krát denne.
  • Platí zákaz fajčenia a pitia alkoholických nápojov.
  • Nevhodná je aj konzumácia silnej kávy.
  • Neodporúča sa piť naraz veľké množstvo tekutín.
  • Dôležitý je aj fyzický a psychický pokoj s dostatkom spánku.
princípy žalúdočnej diéty

Ako žalúdočná diéta funguje

Žalúdočná diéta je špeciálny spôsob stravovania založený na konzumácii potravín, ktoré nedráždia žalúdok. Výber potravín a spôsob ich prípravy potláča vylučovanie žalúdočných štiav a enzýmov, čím zmierňuje tráviace ťažkosti. Hoci žalúdočná diéta obmedzuje výber potravín, je energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju dodržiavať dlhodobo.

Pre koho je žalúdočná diéta určená

Najčastejším dôvodom pre dodržiavanie žalúdočnej diéty je akútny zápal žalúdka, teda akútna gastritída. Žalúdočná diéta sa odporúča aj pri iných ochoreniach tráviaceho systému, ako je chronická gastritída (chronický zápal žalúdka), žalúdočné alebo dvanástnikové vredy a žalúdočná dyspepsia. Okrem toho je táto diéta vhodná aj pri ochoreniach pečene a pri zápalových ochoreniach čriev.

Ako vyzerá jedálniček pri žalúdočnej diéte

Pri akútnych problémoch je potrebné v prvom rade dodržiavať pokoj na lôžku, pôst a dostatočný pitný režim. Najprv sa podáva tekutá strava (čaj, biela káva, mlieko, čistý vývar a v ťažkých prípadoch umelá enterálna výživa), potom kašovitá šetriaca strava, následne šetriaca strava tuhej konzistencie, a po ústupe ťažkostí sa postupne prejde na normálnu stravu. Pri chronických problémoch sa odporúča rovno šetriaca diéta.

Najdôležitejším znakom šetriacej žalúdočnej diéty je šetrná príprava pokrmov. Jedlo pripravujeme varením, dusením, pečením vo vode a pod pokrievkou, pečením v alobale, alebo varením v pare či mikrovlnnej rúre. Vyhýbame sa prepáleniu tukov a vzniku ťažko stráviteľnej kôrky na potravinách, takže vyprážanie, fritovanie a grilovanie sú pri žalúdočnej diéte absolútne nevhodné.

Viete, že: Mnohé ochorenia žalúdka možno úspešne zmierniť zmenou stravy a životného štýlu. Ak však príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a konzultovať liečbu s lekárom.

Čo znamená šetrná úprava jedál?

Mäso nesmažíme na oleji, ale najprv ho nasucho opečieme na nepriľnavej panvici, podlejeme vodou a dusíme (alebo varíme či dusíme v pare). Malé množstvo kvalitného tuku, alebo oleja pridávame až do hotového pokrmu, aby sa tuky pri vysokej teplote neprepálili. Podobne nesmažíme ani cibuľu ako základ pod mäso, ale malé množstvo môžeme nechať rozvariť v mäsovej šťave alebo polievke.

Pokrmy nezahusťujeme zápražkou, na zahustenie môžeme použiť na sucho opraženú múku, múku rozmiešanú vo vode, nastrúhaný zemiak alebo rozmixovanú koreňovú zeleninu. V závislosti od individuálnej tolerancie je možné zahusťovať aj trochou mlieka alebo smotany.

Odporúča sa jesť menšie porcie, ale častejšie, aby sa predišlo preťaženiu žalúdka. Dôležité je tiež jesť v pokoji a dopriať si dostatok času na jedenie (nejesť v zhone). Treba tiež zohľadniť konzistenciu jedla a pokrmy uvariť do mäkka.

Preč s ťažko stráviteľnými potravinami

Z jedálnička vylúčime všetky ťažko stráviteľné potraviny, ako napríklad celozrnné a čerstvé pečivo, strukoviny, ovocie a zeleninu so šupkou alebo zrniečkami. Počas žalúdočnej diéty platí úplný zákaz pitia alkoholických nápojov a fajčenia

zákaz fajčenia

Viete, že: Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu kávy a povolené sú 1 až 2 šálky slabej kávy denne, pokiaľ lekár neurčí inak.

Povolené a zakázané potraviny

Zatiaľ čo niektoré potraviny môžu zhoršiť príznaky gastritídy a iných žalúdočných problémov, iné potraviny môžu nepríjemné príznaky zmierniť. Hoci je výber potravín pri žalúdočnej diéte individuálny, existujú všeobecné odporúčania, ktoré by sa mali dodržiavať. Treba sa vyhýbať najmä  potravinám, ktoré dráždia žalúdok a vedú k žalúdočným ťažkostiam.

Skupina potravín Vhodné Nevhodné
Mäso kuracie prsia, morčacie prsia, kvalitné hovädzie zadné, chudé bravčové mäso (stehno, panenka), králik, chudá šunka, hydinová pečeň tučné mäso, hus, kačica, divina, baranina, údené mäso, vyprážané a fritované mäso, salámy, párky, paštéty, tučné údeniny, mäsové konzervy, jaternice, klobásy, tlačenka, slanina, škvarky, huspenina, hovädzia a bravčová pečeň
Ryby rybie filé, pstruh, šťuka, lieň, pleskáč, tilapia, zubáč tučné ryby
Mlieko a mliečne výrobky nízkotučné a polotučné mlieko, kyslé mliečne výrobky (kefír, cmar, kyslé mlieko), biely jogurt, tvaroh, čerstvé syry, žervé, syry do 30 % tuku v sušine – syry sa nesmú tepelne spracovávať plnotučné mlieko, plesňové a aromatické syry, zrejúce syry (Romadur, Olomoucké tvarôžky), pikantné nátierky
Ovocie banány, olúpané jablká, olúpané broskyne, olúpané marhule, olúpané nektárinky, olúpané hrušky, pomaranče, mandarínky, grapefruity, slivky, citróny, hrozno bez jadierok, melón bez jadierok, ovocné a zeleninové šťavy, ananásový kompót ovocie s tvrdou šupkou a zrniečkami – jahody, maliny, černice, egreše, ríbezle, čučoriedky, hrozno, čerstvé a sušené figy, neolúpané jablká, neolúpané hrušky, kivi, čerešne, višne, brusnice, dule, jarabina, datle, hrozno s jadierkami
Zelenina mrkva, zeler, petržlen, paštrnák, špenát, šalát, karfiol, mladá kapusta, paradajky, červená cvikla, špargľa, cuketa, zelená fazuľka v malom množstve, tekvica, baklažán, paradajkový pretlak, paradajková passata, v malom množstve hrášok, karfiol a brokolica kel, cibuľa, cesnak, reďkovky, paradajky, kukurica, uhorky, paprika, kapusta, sterilizované uhorky, karfiol vo veľkom množstve, kaleráb, pór, sterilizovaná zelenina
Pečivo staršie pečivo z bielej múky (rožky, žemle, biely chlieb), buchty, koláče, sucháre, piškóty, diétna vianočka, diétne sušienky, lupáčik bez maku čerstvý chlieb a pečivo, celozrnné pečivo, domáca žemľa, výrobky z kysnutého cesta, otruby, lístkové cesto, linecké pečivo, vyprážané pečivo, maslové sušienky, pečivo s náplňou alebo čokoládovou polevou
Prílohy varené zemiaky, zemiaková kaša, ryža, sladké zemiaky, kuskus, cestoviny, zemiakové knedle, gnocchi, halušky celozrnné cestoviny, celozrnná ryža, americké zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané hranolky, krokety, zemiakový šalát
Tuky kvalitné rastlinné oleje (olivový, repkový, ľanový, avokádový), maslo sadlo, stužené rastlinné tuky, prepálené tuky, škvarky, slanina, masť
Strukoviny hrach, šošovica, fazuľové a sójové bôby, arašidy
Orechy všetky orechy, mak, kokos
Sladkosti a pochutiny med, džem, koláče z piškótového cesta a snehové koláče, ovocné želé, puding, bublanina s povoleným ovocím zmrzlina, kakao, čokoláda, chipsy, solené pochutiny
Vajcia celé vajcia v ľahko stráviteľnej úprave sa používajú do pokrmov, jednotlivo nie viac ako 2 vajcia denne, bielka neobmedzene
Korenie a dochucovadlá čerstvé bylinky (petržlen, pažítka, kôpor, bazalka, šalvia, trebuľka, mäta, estragón, saturejka, majoránka), rasca, vanilka, škorica, fenikel a badyán, vývar z bobkového listu, vývar z nového korenia, vývar z húb, soľ (primerane) korenie, mletá paprika, nové korenie, kari a chilli, bobkový list, sójová omáčka, horčica, zmesi korenia, worchesterová omáčka, Maggi, bujón, majonéza
Nápoje voda, ovocný čaj, bylinkové čaje, slabý čierny alebo zelený čaj, minerálna voda, melta, Caro alkoholické nápoje, káva, silné kakao, čokoláda, sýtené minerálne vody, nápoje príliš studené alebo príliš horúce, Coca Cola, Pepsi, Tonik
Ostatné   instantné polievky a pokrmy, polotovary

Ukážkový jedálniček pre žalúdočnú diétu

Deň 1

  • Raňajky: biela káva, veka, maslo, džem
  • Desiata: banán
  • Obed: paradajková polievka s ryžou, dusený kurací plátok s bazalkou, zemiaková kaša
  • Olovrant: kefír, rožok
  • Večera: kuskus s červenou cviklou a nízkotučnou mozzarellou

Deň 2

  • Raňajky: ryžový nákyp s marhuľami, ovocný čaj
  • Desiata: jablko (olúpané)
  • Obed: kvalitný kurací vývar, hovädzie mäso dusené na koreňovej zelenine, cestoviny
  • Olovrant: jogurt s džemom
  • Večera: biely chlieb, žervé, kvalitná šunka, hlávkový šalát

Deň 3

  • Raňajky: kaša zo pšena s nektárinkou (olúpanou), zelený čaj
  • Desiata: melón, tvrdý syr 30 % t.v.s.
  • Obed: tekvicová polievka, prírodný bravčový plátok, dusená mrkva, varené zemiaky
  • Olovrant: piškótová roláda s tvarohom
  • Večera: treska pečená v alobale s jogurtovým dipom
jedálniček pri žalúdočnej diéte

Výhody žalúdočnej diéty

  • Zmierňuje ťažkosti spojené s ochorením žalúdka a celkovo šetrí tráviaci systém.
  • Zameriava sa na zdravé spôsoby varenia.
  • Výber potravín rešpektuje zásady zdravej výživy.
  • Je energeticky a nutrične plnohodnotná.
  • Obsahuje dostatok bielkovín.
  • Množstvo energie a základných živín možno prispôsobiť individuálnym potrebám.
  • Uprednostňuje zdravé tuky (nenasýtené mastné kyseliny) pred menej zdravými tukmi (nasýtené mastné kyseliny).
  • Úplne eliminuje nezdravé trans tuky a prepaľované tuky.
  • Zakazuje konzumáciu alkoholických nápojov.
  • Odporúča aj ďalšie zdravé zmeny životného štýlu, ako je dostatok pohybu, dostatok spánku a pravidelné stravovanie.

Nevýhody a riziká žalúdočnej diéty

  • Žalúdočná diéta je energeticky plnohodnotná, ale vzhľadom na obmedzený výber potravín by sa mala dodržiavať krátkodobo – ideálne do vymiznutia žalúdočných problémov (zvyčajne 2 až 3 mesiace, pri chronických ochoreniach žalúdka dlhodobo).
  • Šetriaca žalúdočná diéta znamená veľký zásah do spôsobu stravovania a pre niekoho môže byť obmedzujúca.
  • Pri dodržiavaní tejto diéty je nutná vlastná príprava jedál.
  • V niektorých prípadoch môže byť žalúdočná diéta monotónna a „bez chuti“.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ
Bezzvyšková diéta nielen pri ochorení čriev: Ako funguje?

Záverečné zhrnutie: Diéta zmierňuje žalúdočné problémy, vredy a mnohé ďalšie ochorenia

  • Najčastejším dôvodom dodržiavania žalúdočnej diéty je akútny zápal žalúdka (tzv. akútna gastritída). Toto ochorenie môže byť nepríjemné a bolestivé, ale úpravou stravy a životného štýlu možno jeho príznaky výrazne zmierniť. 
  • Odporúča sa šetriaca žalúdočná diéta založená na konzumácii rôznych potravín, ktoré nedráždia žalúdok. 
  • Táto diéta sa môže dodržiavať dlhodobo, je plnohodnotná a je dôležitou súčasťou liečby akútnych i chronických zažívacích problémov.

Zdroje

  1. Corsello, A., Pugliese, D., Gasbarrini, A., & Armuzzi, A. (2020). Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases. Nutrients, 12(9), 2693.
  2. Li, Y., Su, Z., Li, P., Li, Y., Johnson, N., Zhang, Q., Du, S., Zhao, H., Li, K., Zhang, C., & Ding, X. (2020). Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
  3. Duque-Buitrago, L. F., Tornero-Martínez, A., Loera-Castañeda, V., & Mora-Escobedo, R. (2023). Use of food and food-derived products in the treatment of gastritis: A systematic review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(22), 5771-5782.
  4. Fontham, E., Zavala, D., Correa, P., Rodriguez, E., Hunter, F., Haenszel, W., & Tannenbaum, S. R. (1986). Diet and chronic atrophic gastritis: a case-control study. Journal of the National Cancer Institute, 76(4), 621-627.
  5. Azer, S. A., Awosika, A. O., & Akhondi, H. Gastritis. [cit. 18-8-2024]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/
  6. Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6.
  7. Ihamaki, T. (1987). Chronic atrophic gastritis in first-degree relatives of gastric carcinoma patients. Helsinki: Timo Ihamäki.
  8. Escott-Stump, S. Escott-Stump S. (2015). Nutrition and diagnosis-related care. 8th ed. Wolters Kluwer.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.