Škodlivé účinky cukru sú všeobecne známe. Lenže človek sladké miluje a je pre neho ľahšie cukor obmedziť a nahradiť niečím aspoň trochu zdravším ako ho úplne vyradiť. Obľúbené sú umelé aj prírodné sladidlá, ako napríklad sirup z agáve. Čo by ste o agávovom sirupe mali vedieť?
Agáve budete pravdepodobne poznať primárne vďaka alkoholickému nápoju tequila, ktorý sa z tejto rastliny vyrába. Tento zaujímavý druh sukulentu má ale mnoho využití v potravinárstve a aj mimo neho.
Obsah článku:
Čo je agáve a odkiaľ pochádza?
Agáve patrí do rodu sukulentných rastlín, ktoré sú príbuzné ľaliám. Nejde o kaktus – pozor na túto častú a nesprávnu zámenu.
Prirodzene rastie na americkom svetadiele, najmä v Mexiku. Umelo sa pestuje na miestach s podobnými klimatickými podmienkami. V Európe tieto podmienky spĺňa napríklad oblasť Stredomoria.
Využitie agáve
Z agáve sa vyrábajú alkoholické nápoje tequila a mezcal. Najbežnejšie druhy obsahujú 38 až 40 % alkoholu. Z modrého druhu agáve sa destiluje tequila, zo zelených druhov sa vyrába mezcal, ktorý má inú korenistú chuť. Kvasením šťavy z agáve sa vyrába tiež miestny nápoj pulque. Ten sa však nevyrába priemyselne a pijú ho iba miestni indiáni.
Niektoré druhy sa priemyselne spracovávajú. Z rastliny agáve sisal sa vyrába textilné vlákno sisal, ktoré sa používa na šnúry, laná, koberce, ale aj luxusné dámske klobúky a čelenky.
VIETE, ŽE tequilu nezačali vyrábať indiáni, ale až španielski kolonizátori? Indiáni nepoznali proces destilácie.
Agáve nie je kaktus, ale sukulent
Kaktusy sú síce podskupinou sukulentov, konkrétne stonkových sukulentov, druh agáve však medzi ne nepatrí. Agáve potrebuje pre rast veľa svetla, v období rastu teplo, v zime zas chlad a občas výdatnú zálievku. Rastlina je schopná ukladať si do zásoby získanú vodu.
Zo šťavy agáve sa vyrába prírodný sirup a inulín
Indiáni poznajú agáve tisíc rokov a z rastliny využívali primárne šťavu, ktorá vyteká z listov. Mali pre ňu všestranné využitie. V súčasnosti sa z agáve vyrába prirodzene sladký agávový sirup, ktorý sa používa ako ďalšie prírodné sladidlo zhruba od 90. rokov minulého storočia.
Na výrobu sirupu sa používajú iba rastliny staré 7 až 10 rokov. Vtedy obsah cukru dosahuje svoju vrcholnú sladkú chuť. Z drene listov sa získava šťava, ktorá sa potom čistí a filtruje, až pokým vznikne agávový sirup.
Podľa zvoleného spôsobu filtrácie môže mať hotový agávový sirup inú farbu a chuť. Svetlé sirupy majú neutrálnu chuť a používajú sa vtedy, ak je potrebné osladiť bez vplyvu na chuť pokrmov. Tmavo sfarbené sirupy sa vyznačujú intenzívnejšou karamelovou príchuťou a hodia sa na dosladenie a dochutenie ovsených kaší, raw dezertov, smoothies, palaciniek, lievancov aj ovocných šalátov.
Agávovým sirupom môžete nahradiť bežný cukor pri sladení čaju či kávy. Na rozdiel od bežne používanej stévie sa nemusíte obávať zmeny chuti nápoja. Nezabudnite ale, že tento sirup je dvojnásobne sladší ako med či cukor, a podľa toho upravte množstvo. To je jeden z dôvodov, prečo sa agávový sirup odporúča aj pri redukčných diétach.
Môžete ho kúpiť v niektorých kamenných obchodoch so zdravými a menej tradičnými potravinami, alebo si ho objednať na eshopoch so superpotravinami. Cena sa pohybuje cca od 4,5 do 8,5 eura za 350 ml.
Inulín alebo rozpustná vláknina z agáve
Okrem šťavy sa z agáve získava látka vo forme prášku, ktorá je známa pod názvom inulín. Svojimi vlastnosťami pripomína rozpustnú vlákninu.
Má podobne pozitívne účinky na trávenie a funguje ako prírodné probiotikum. Podporuje správnu funkciu čriev, zlepšuje proces trávenia a odstraňuje zažívacie problémy. Zvyšuje celkovú imunitu a z dlhodobého hľadiska funguje ako prevencia mnohých chorôb.
Inulínový prášok môžeme používať podobne ako sirup na dochucovanie. Výborne ochutí nápoje, kefíry aj jogurty a používa sa pri pečení zdravších dezertov.
Agávový sirup, jeho zloženie a zdravotné prínosy a riziká
Agávový sirup obsahuje hlavne jednoduché sacharidy. To znamená vysokú energetickú hodnotu. Rovnako ako pri bežnom cukre a sladidlách zvyčajne záleží od použitého množstva.
Na rozdiel od bieleho cukru ale obsahuje niektoré dôležité vitamíny: konkrétne vitamín B2 (riboflavín), vitamín B6 (pyridoxín), kyselinu listovú (B9) a vitamín K.
Nutričné hodnoty sirupu z agáve (v 100 ml):
100 ml | 1 polievková lyžica | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 315 kcal | 60 kcal |
Bielkoviny | 0,6 g | 0 g |
Tuky | 0,5 g | 0 g |
Vláknina | 0,1 g | 0 g |
Sacharidy | 75,8 g | 16 g |
z toho cukry | 71,2 g | 15,5 g |
Zdroj: Kalorické tabuľky a webmd.com
Potenciálne prínosy agáve pre zdravie
- má nízky glykemický index a v rozumnej miere funguje ako alternatíva k bielemu cukru
- môže zlepšiť metabolizmus, pretože vitamín B6 hrá veľkú úlohu pri využití bielkovín a sacharidov
- v priebehu tehotenstva môže pomôcť aj zmierniť rannú nevoľnosť a B9 je dôležitý pre vývoj nervového systému dieťaťa a zmierňuje depresívne stavy
- vyššia hladina vitamínu K sa spája s nižším rizikom depresie
- môže prospievať zdraviu srdca, pretože vitamín B6 napomáha udržiavať nízku hladinu homocysteínu, ktorý chráni pred srdcovými chorobami
Možné zdravotné riziká
To, že je agáve prírodné sladidlo, rozhodne neznamená, že ho máte konzumovať neobmedzene. Aspoň nie bez hrozby akýchkoľvek následkov pre vaše zdravie či váhu.
Agávový sirup obsahuje ďaleko viac kalórií ako biely cukor a ak ho budete používať vo väčšom množstve, môže to viesť ku vzniku:
Sirup z agáve verzus biely cukor
Agávový sirup sa radí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Ide o malú výhodu za predpokladu, ak sa riadite zoznamom potravín, ktoré sú vhodné pri zdravom chudnutí. Tak jednoduché to ale nie je.
Cukor a sladkosti zvyčajne mávajú vysoký glykemický index. To znamená, že spôsobujú výkyvy hladiny cukru v krvi. Vyplavia inzulín, málo zasýtia a krátko po ich konzumácii pocítite hlad.
Za nízky glykemický index agávového sirupu môže zloženie. Sirup obsahuje totiž ovocný cukor (fruktózu), ktorá glukózový cyklus obchádza. Fruktóza hladinu cukru v krvi síce nezvyšuje tak rýchlo ako biely cukor, ale má ďaleko vyššiu sladivosť.
V malom množstve sa niet čoho obávať. Nadmerná konzumácia fruktózy avšak škodí rovnako ako glukóza a môže viesť ku vzniku inzulínovej rezistencie a u citlivých jedincov až k vzniku cukrovky II. typu.
Chuťovky z fruktózy sa odporúčajú diabetikom, ale iba v malých porciách. V podstate neexistuje žiadna naozaj diabetická potravina, ktorú by diabetik mohol jesť podľa chuti a v ľubovoľnom množstve (s výnimkou niektorých druhov zeleniny).
Použitie sirupu z agáve v kuchyni + tipy na recepty
Po chuťovej stránke je agávový sirup jedinečný. Tmavý sirup má príjemne karamelovú chuť a spestrí múčniky, dezerty, ovsené kaše, müsli zmesi, sušienky, marmelády, zmrzliny, pudingy alebo ho môžeme pridať do kysnutých ciest.
Aby v jedle vynikol, stačí niekoľko kvapiek. Sladí dvojnásobne ako obyčajný cukor.
Skvelý kuskus na sladko
Suroviny:
- 100 g kuskusu
- 25 g sušených marhúľ
- 100 g hrozienok
- 50 ml klasickej alebo sójovej smotany
- 1 lyžica agávového sirupu
- 25 g lieskových orechov
- 25 g strúhaného kokosu
- ½ lyžičky škorice
Postup:
Pripravte kuskus podľa návodu. Marhule s hrozienkami zalejte vriacou vodou a nechajte napučať. Trvá to cca 10 minút. Potom marhule nakrájajte na menšie kúsky. Hotový kuskus zmiešajte s marhuľami, hrozienkami, nasekanými lieskovými orechmi, kokosom a škoricou. Smotanu zmiešajte s agávovým sirupom a zmesou zalejte kuskus.
Datľové sušienky ako desiata/olovrant
Suroviny:
- 75 g slnečnicových semienok
- 25 g strúhaného kokosu
- 25 g konopných semienok
- 25 g chia semiačok
- 1 lyžica agávového sirupu
- 25 g ovsených vločiek
- 100 g datlí
- 50 g kokosového oleja
- 25 g goji
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 25 g vykôstkovaných mäkkých datlí
Postup:
Všetky suroviny dajte do mixéra a rozmixujte nahrubo. Potom do zmesi vmiešajte kakaové bôby a vylejte ju na plech. Rovnomerne rozotrite a urovnajte, aby mala hladký povrch. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 1 hodinu. Nakrájajte na menšie diely a zjedzte do 5 dní.
Lahodné mandľové pšeno
Suroviny:
- 100 g pšena
- 125 ml mlieka
- 25 g hrozienok
- 50 g brusníc
- 1 lyžica agávového sirupu
- 50 g mletých mandlí
- ½ lyžice perníkového korenia
- 25 g špaldovej múky
- 1 vajce
- štipka soli
Postup:
Predhrejte rúru na 190 °C. Pšeno uvarte podľa návodu a uvarené ho zmiešajte s ostatnými surovinami. Preložte ho do vymastenej a vysypanej formy na koláč a pečte 45 až 50 minút. Vyberte z trúby, nechajte vychladnúť na mriežke a môžete podávať.
Kaša na raňajky s exotickým ovocím a agáve
Suroviny:
- 1 kiwi
- 1 kaki
- 100 g pšenových vločiek
- 2 lyžice strúhaného kokosu
- 400 ml mlieka
- 1 lyžička kokosového oleja
- 1 lyžica agávového sirupu
- 2 lyžice drvených pistácií
- 1 lyžica konopných semienok
Postup:
Olúpané kiwi a kaki nakrájajte na malé kúsky. Pšenové vločky a kokos vsypte do hrnca a zalejte mliekom. Priveďte k varu a na miernom plameni a za stáleho miešania varte cca 3 až 4 minúty, pokým zmes nezhustne. Potom vmiešajte kokosový olej a oslaďte sirupom z agáve. Zmes rozdeľte do misiek, ozdobte ovocím a posypte drvenými pistáciami a konopnými semienkami.
Tipy na ďalšie prírodné sladidlá
- Javorový sirup: Účinky, zloženie a top recepty
- Čakankový sirup a chudnutie: Konečne sladidlo, ktoré pomáha?
- Med a chudnutie podľa aktuálnych štúdií
- Test 9 prírodných sladidiel: Ktoré zvíťazia?
Záverečné zhrnutie: Agávový sirup áno, ale iba v minimálnom množstve
- Najlepšie sladidlo je také, ktoré sa používa striedmo. Agávový a ďalšie rastlinné sirupy iste predstavujú spestrenie v kuchyni, ale nemali by sa z nich robiť extra zdravé potraviny, ktoré sa dajú jesť v neobmedzenom množstve.
- Prírodné sladidlá možno obsahujú niektoré látky navyše, ale to v množstve, v akom sa bežne konzumujú, nehrá významnú rolu. Ich častú konzumáciu neospravedlňuje ani nižší glykemický index.
- Používanie agávového sirupu namiesto klasického cukru (pokiaľ ho budete používať nadmerne) vás nezachráni. Zásadné je akékoľvek prírodné sladidlá konzumovať minimálne a v súlade so zdravou životosprávou. Najzdravšou sladkosťou je kúsok ovocia.