Puríny sú organické chemikálie, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo všetkých bunkách a v potravinách. Ľudský organizmus ich metabolizuje na kyselinu močovú, ktorá funguje ako dôležitý antioxidant chrániaci cievy. Problém môže nastať v prípade nadmerného príjmu purínov.
Obsah článku:
Čo sú puríny a v čom spočíva riziko nadmerného príjmu?
Odborne ide o molekuly, ktoré tvoria atómy uhlíkov a dusíkov, a nachádzajú sa v DNA a RNA ľudských buniek. Delia sa na dve skupiny: endogénne puríny, ktorých je väčšina, a exogénne puríny.
- Endogénne puríny predstavujú zhruba dve tretiny všetkých purínov v tele. Organizmus si ich vytvára sám.
- Exogénne puríny človek prijíma z potravy. Organizmus ich spracováva (metabolizuje) v rámci bežného tráviaceho procesu.
Pri spracovaní endogénnych i exogénnych purínov dochádza ku vzniku vedľajšieho produktu – a to kyseliny močovej. Za normálnych okolností je podstatná väčšina (takmer 90 %) tejto kyseliny spracovanej obličkami a zvyšok je bez problémov vylúčený v moči a časť v stolici.
Hyperurikémia znamená vysokú hladinu kyseliny močovej
Ak dôjde k narušeniu rovnováhy purínov v dôsledku nadmerného príjmu, začne sa v tele hromadiť väčšie množstvo kyseliny močovej. Tento stav je označovaný ako hyperurikémia.
Najčastejšie príčiny zvýšenia hladiny kyseliny močovej:
- nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom purínov,
- zlá funkcia obličiek, ktoré nie sú schopné spracovať kyselinu močovú.
Stav bez príznakov sa nazýva asymptomatická hyperurikémia. Po odhalení hyperurikémie a predovšetkým dny sa odporúča dodržiavať jedálniček – diétu, ktorá obmedzuje alebo vylučuje potraviny obsahujúce väčšie množstvo purínov a obsahuje skôr rastlinnú stravu. Platí to aj ako prevencia.
Hyperurikémia môže spôsobiť ochorenia a môže sa stať jedným z rizikových faktorov:
- zápalového ochorenia kĺbov nazývaného dna,
- chronického ochorenia obličiek (obličkové kamene),
- vysokého krvného tlaku (hypertenzia),
- srdcových chorôb,
- cukrovky (diabetes) 2. typu.
Ako sa diagnostikuje a lieči hyperurikémia?
V prípade podozrenia na rozvoj dny sa zmeria hladina kyseliny močovej v krvi a moči. Nejde o rutinné vyšetrenie, ale robí sa výhradne na základe lekárskeho odporúčania.
Pri potvrdení diagnózy hyperurikémie sa na liečbu využívajú lieky na zníženie kyseliny močovej. Dôležitá je aj trvalá zmena životného štýlu. Najmä úprava jedálnička je zásadný krok už len preto, že dlhodobé užívanie týchto liekov môže so sebou niesť zdravotné riziká a vedľajšie účinky, ktoré ohrozujú zdravie pacienta.
Hyperurikémia a bolestivé ochorenie dna
Hyperurikémia je jednou z príčin rozvoja dny, čo je zápalové ochorenie postihujúce kĺby a zároveň rizikový faktor kardiovaskulárnych a ďalších ochorení. Často sa spájaná s ochoreniami obličiek a metabolickým syndrómom.
Dna môže vzniknúť vtedy, pokiaľ sa nadbytok kyseliny močovej ukladá v kĺboch a vytvára kryštály urátu, ktoré spôsobujú podráždenie kĺbov. Bolestivosť, opuch ,sčervenanie a pribúdajúce teplo v oblasti kĺbov sa označuje ako vzplanutie či dnavý záchvat.Puríny obsahujú živočíšne i rastlinné produkty avšak v odlišnom množstve. Hladinu kyseliny močovej zvyšujú najviac:
- potraviny živočíšneho pôvodu (mäso i vnútornosti),
- ryby, časti rýb a niektoré morské plody,
- sušené morské riasy,
- sladkosti a sladené nápoje,
- alkohol: ten najviac znižuje schopnosť organizmu spracovávať kyselinu močovú.
Najlepšiu prevenciu rozvoja dny predstavuje obmedzenie denného príjmu purínov pod 400 mg.
VIETE, ČO JE PSEUDODNA? Pseudodna je ochorenie s prejavmi, ktoré sú podobné dne. Jej príčinou však nie je vysoká hladina kyseliny močovej, ale kryštály fosforečnanu vápenatého.
Rozdelenie potravín podľa obsahu purínov do 5 tried
Zlúčenina purínov sa skladá zo 4 druhov:
- Adenínu
- Guanínu
- Xantínu
- Hypoxantínu
Ľudia so zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi by si mali sledovať nielen celkové množstvo purínov v konzumovaných potravinách, ale predovšetkým pomer jedného z kľúčových druhov – a to hypoxantínu. Lekári ho považujú za jednu z hlavných príčin rozvoja hyperurikémie.
Triedy podľa množstva purínov:
- Veľmi nízka: menej než 50 mg/100 g,
- Nízka: 50 až 100 mg/100 g,
- Mierna: 100 až 200 mg/100 g,
- Vysoká: 200 až 300 mg/100 g,
- Veľmi vysoká: viac než 300 mg/100 g.
Pre osoby, ktoré trpia hyperurikémiou a dnou, predstavujú riziko potraviny už od tretej triedy.
Často konzumované potraviny rozdelené do jednotlivých tried:
Potravina | Trieda podľa purínov |
Múka na chlieb a pečivo | veľmi nízka |
Múka na sladké pečivo | veľmi nízka |
Jačmeň | veľmi nízka |
Lúpaná ryža | veľmi nízka |
Nelúpaná ryža | veľmi nízka |
Arašidy | veľmi nízka |
Mandle | veľmi nízka |
Hrach | veľmi nízka |
Sójové mlieko | veľmi nízka |
Morské riasy kombu | veľmi nízka |
Vajcia | veľmi nízka |
Mlieko a mliečne výrobky | veľmi nízka |
Banán | veľmi nízka |
Jahody | veľmi nízka |
Avokádo | veľmi nízka |
Zemiaky | veľmi nízka |
Brokolica, mrkva, uhorka | veľmi nízka |
Cesnak a cibuľa | veľmi nízka |
Cherry paradajky | veľmi nízka |
Med | veľmi nízka |
Vínna klobása | veľmi nízka |
Karfiol | nízka |
Hovädzí jazyk | nízka |
Bravčové rebrá | nízka |
Pečeňová nátierka | nízka |
Slanina | nízka |
Kukurica | nízka |
Pohánková múka | nízka |
Adzuki fazuľa | nízka |
Vyprážané tofu | nízka |
Krevety | nízka |
Sušené sójové bôby | mierna |
Baklažán | mierna |
Hovädzí krk a obličky | mierna |
Kuracie krídla, stehná a koža | mierna |
Bravčové koleno, stehno a obličky | mierna |
Prosciutto | mierna |
Kapor | mierna |
Losos | mierna |
Pstruh | mierna |
Tuniak | mierna |
Losos a tuniak v konzerve | mierna |
Sardinky | vysoká |
Hovädzia a bravčová pečeň | vysoká |
Petržlen | vysoká |
Wakame riasy | vysoká |
Nori riasy | veľmi vysoká |
Kuracia pečeň | veľmi vysoká |
Chlorella | veľmi vysoká |
Sušené shiitake | veľmi vysoká |
Rybacia mlieč | veľmi vysoká |
Sušený tuniak | veľmi vysoká |
Pivné kvasnice | veľmi vysoká |
Zdroj: českýpřehled.cz
Potraviny s vysokým obsahom purínov
Väčšie množstvo purínov nájdeme v mäse, rybách, morských plodoch a sušených riasach a tiež v údeninách, ktoré majú vysoký podiel nebezpečnej bázy hypoxantín. Z mäsa je najvhodnejšie bravčové. Zelenina je väčšinou bezpečná až na petržlen, ktorý patrí do piatej triedy.
Potraviny s vyšším obsahom purínov:
- kuracie mäso,
- bravčové mäso,
- hovädzie mäso,
- ryby a niektoré morské plody,
- sušené morské riasy,
- údeniny.
Kuracie mäso (v 100 g):
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
---|---|---|---|---|---|
Krídla | 28,4 mg | 16,6 mg | 92,5 mg | – | 137,5 mg |
Prsia | 20,5 mg | 21,4 mg | 98,4 mg | 1 mg | 141,2 mg |
Pečeň | 121,6 mg | 151,1 mg | – | 39,5 mg | 312,2 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ostatné časti:
- obličky: 243 mg/100 g
- srdce: 223 mg/100 g
- paličky: 132,3 mg/100 g
- žalúdok: 130,5 mg/100 g
- stehno: 126,5 mg/100 g
- koža: 104,6 mg/100 g
Bravčové mäso (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Rebrá | 13,5 mg | 10,6 mg | 51,7 mg | 0 | 75,8 mg |
Pliecko | 17,6 mg | 12,1 mg | 61,2 mg | 0 | 90,9 mg |
Jazyk | 24,3 mg | 21,2 mg | 58,5 mg | 0 | 104 mg |
Stehno | 20,3 mg | 15,1 mg | 77,6 mg | 0 | 113 mg |
Sviečková | 23 mg | 15,1 mg | 81,7 mg | 0 | 119,7 mg |
Obličky | 64,8 mg | 77,1 mg | 53,1 mg | 0 | 195 mg |
Pečeň | 81,1 mg | 102,7 mg | 34 mg | 66,9 mg | 284,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Hovädzie mäso (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Rebrá | 13,5 mg | 7,6 mg | 39,5 mg | 13,7 mg | 74,2 mg |
Hruď | 13,5 mg | 7,6 mg | 49 mg | 9,1 mg | 79,2 mg |
Pliecko | 16,2 mg | 9,1 mg | 55,8 mg | 9,1 mg | 90,2 mg |
Jazyk | 24,3 mg | 12,1 mg | 44,9 mg | 9,1 mg | 90,4 mg |
Obličky | 67,6 mg | 63,5 mg | 8,2 mg | 35 mg | 174,2 mg |
Pečeň | 86,5 mg | 83,1 mg | – | 50,2 mg | 219,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ryby (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Losos | 17,6 mg | 10,6 mg | 91,2 mg | 0 mg | 119,3 mg |
Sleď | 13,5 mg | 22,7 mg | 103,4 mg | – | 139,6 mg |
Kapor | 16,2 mg | 12,1 mg | 74,9 mg | 2,5 mg | 150 mg |
Tuniak | 17,6 mg | 10,6 mg | 129,3 mg | 0 mg | 157,4 mg |
Sardinky | 17,6 mg | 105,8 mg | 87,1 mg | – | 210,4 mg |
Pstruh dúhový | 25,7 mg | 55,9 mg | 99,4 mg | – | 216,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Konzervované morské plody:
- sardinky: 399 mg/100 g
- sleď: 378 mg/100 g
- sardely: 246 mg/100 g
- makrela: 246 mg/100 g
- krevety: 234 mg/100 g
- tuniak: 142 mg/100 g
- ustrice: 107 mg/100 g
- losos: 88 mg/100 g
- mušle: 62 mg/100 g
Zdroj: nemoc-dna.eu
Údeniny (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Viedenský párok | 6,8 mg | 6 mg | 32,7 mg | – | 45,5 mg |
Slanina | 12,2 mg | 6,0 mg | 43,6 mg | – | 61,8 mg |
Šunka od kosti | 10,8 mg | 7,6 mg | 55,8 mg | 0 mg | 74,2 mg |
Saláma | 16,2 mg | 13,6 mg | 83 mg | 7,6 mg | 120,4 mg |
Prosciutto | 23,4 mg | 22,8 mg | 92,1 mg | 0 mg | 138,3 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sušené morské riasy (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Wakame | 67,7 mg | 148,1 mg | 46,6 mg | 0 mg | 262,4 mg |
Nori | 216 mg | 299,2 mg | 73,3 mg | 3,2 mg | 591,7 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Bylinky a korenie (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Petržlen | 121,5 mg | 135,1 mg | 32,3 mg | 0 mg | 288,9 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Vplyv varenia na množstvo purínov v potravinách
Je potrebné vedieť aj to, že hladinu voľných a celkových purínových báz v strave zvyšuje tepelná úprava varením.
Obsah purínov v surových a varených potravinách:
Potravina | Surová | Pečená |
Pečeň | 202,2 mg | 236,1 mg |
Steak | 105,9 mg | 121,0 mg |
Treska | 101,7 mg | 118,7 mg |
Zdroj: nemoc-dna.eu
Alkoholické nápoje
Rizikové môžu byť i nápoje, konkrétne alkohol, ktorý je bohatým zdrojom purínov. Výnimkou je iba pivo, a to najlepšie domácej výroby.
Obsah purínov v pive (v 1 l):
- tradičné britské pivo: 20,3 až 27,5 mg
- Guinness pivo: 23,8 mg
- ležiak: 17,7 mg
- domáce pivo: 3,9 mg
Potraviny s nízkym obsahom purínov
Z hľadiska obsahu purínov nie sú mäso, vnútornosti, ale ani niektoré ryby a morské plody súčasťou purínovej diéty. Osobám s vysokou hladinou kyseliny močovej prospieva jedálniček založený primárne na rastlinnej strave.
Medzi potraviny s nižším obsahom purínov patria:
- Obilniny a strukoviny
- Zelenina a ovocie
- Oriešky
- Sójové výrobky
- Vajíčka
- Mliečne produkty (kravské)
Obilniny (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Múka na chlieb a pečivo | 12,2 mg | 13,6 mg | 0 mg | 0 mg | 30,3 mg |
Biela ryža (lúpaná) | 10,8 mg | 15,1 mg | 0 mg | 0 mg | 30,3 mg |
Celozrnná ryža (nelúpaná) | 16,2 mg | 21,2 mg | 0 mg | 0 mg | 37,4 mg |
Jačmeň | 21,6 mg | 22,7 mg | 0 mg | 0 mg | 44,3 mg |
Pohánková múka | 35,1 mg | 40,8 mg | 0 mg | 0 mg | 75,9 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Strukoviny (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Hrach | 9,8 mg | 12,1 mg | 0 mg | – | 18,8 mg |
Adzuki | 33,8 mg | 43,8 mg | 0 mg | 0 mg | 77,6 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ostatné strukoviny (v 100 g)
- hrášok: 230 mg
- šošovica: 222 mg
- biela fazuľa: 202 mg
- pinto fazuľa: 171 mg
- červená fazuľa: 162 mg
Zdroj: nemoc-dna.eu
Zelenina a ovocie (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Zemiaky | 2,1 mg | 4,2 mg | 0,2 mg | 0 mg | 6,5 mg |
Avokádo | 10,6 mg | 7,5 mg | 0,3 mg | 0 mg | 18,4 mg |
Cherry paradajky | 1,6 mg | 1,5 mg | 0 mg | 0 mg | 3,1 mg |
Baklažán | 11 mg | 31,6 mg | 6,6 mg | 1,6 mg | 50,7 mg |
Špenátové listy | 29,8 mg | 13,8 mg | 0 mg | 7,7 mg | 51,4 mg |
Chren (horná časť) | 20,7 mg | 30,5 mg | 3,8 mg | 0,3 mg | 55,3 mg |
Karfiol | 27 mg | 30,2 mg | – | 0 mg | 57,2 mg |
Mrkva | 0,7 mg | 1,4 mg | 0 mg | 0 mg | 2,2 mg |
Šalátová uhorka | 4,2 mg | 5,0 mg | 0,1 mg | 0,1 mg | 9,4 mg |
Brokolica | 25,1 mg | 33,9 mg | 5,7 mg | 5,3 mg | 81,8 mg |
Cibuľa | 1 mg | 1,1, mg | 0,1 mg | 0 mg | 2,3 mg |
Cesnak | 6,0 mg | 6,9 mg | 3,4 mg | 0,7 mg | 17 mg |
Špenát | 29,8 mg | 13,8 mg | 0 mg | 7,7 mg | 51,4 mg |
Banán | 1,2 mg | 1,7 mg | 0,1 mg | 0 mg | 3 mg |
Jahody | 0,5 mg | 1,2 mg | 0,5 mg | 0 mg | 2,1 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Bylinky a korenie (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Zázvor | 0,4 mg | 1,4 mg | 0 mg | 0,5 mg | 2,3 mg |
Zelené korenie | 15,9 mg | 35,5 mg | 7 mg | 10,7 mg | 79,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Orechy (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Mandle | 13,6 mg | 13,8 mg | 2,3 mg | 1,7 mg | 31,4 mg |
Arašidy | 18,9 mg | 28,6 mg | 0 mg | 1,6 mg | 49,1 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sójové výrobky (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Tofu | 7,6 mg | 11,2 mg | 0,5 mg | 0,7 mg | 20 mg |
Sójové mlieko | 7,7 mg | 11,7 mg | 2,5 mg | 0 mg | 22 mg |
Sója (sušená) | 74,3 mg | 98,2 mg | 0 mg | 0 mg | 172,5 mg |
Sójové bôby | 74,3 mg | 98,2 mg | 0 mg | 0 mg | 172,5 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Vajíčka (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
Prepeličie | 0 mg | – | 0 mg | – | 0 mg |
Slepačie | 0 mg | – | 0 mg | 0 mg | 0 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Mliečne produkty – kravské (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
---|---|---|---|---|---|
Jogurt | 1,4 mg | 2,1 mg | 1,5 mg | 0,2 mg | 5,2 mg |
Mlieko | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg |
Syr | 2,7 mg | 3 mg | 0 mg | 0 mg | 5,7 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ryby, časť rýb a morské plody (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
---|---|---|---|---|---|
Kapor | 16,2 mg | 12,1 mg | – | 103,2 mg | 126,1 mg |
Morský čert | 17,5 mg | 19,5 mg | 32,6 mg | 0,5 mg | 70 mg |
Kaviár | 7,5 mg | 46,1 mg | 39,4 mg | 1,7 mg | 94,7 mg |
Krevety | 8,3 mg | 16,4 mg | 28,7 mg | 0 mg | 64 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sušené morské riasy (v 100 g)
Potravina | Adenín | Guanín | Hypoxantín | Xantín | Celkom |
---|---|---|---|---|---|
Kombu | 18 mg | 21,8 mg | 4,7 mg | 1,9 mg | 54,5 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Obsah purínov v ostatných potravinách
Pre zaujímavosť si uvedieme množstvo purínov tiež vo vybranom korení, dochucovadlách, omáčkach a podobne.
- grilovacia omáčka: 14,9 mg
- ustricová omáčka: 134,4 mg
- ryžové otruby: 100,2 mg
- tmavá sójová omáčka: 45,2 mg
- svetlá sójová omáčka: 55,3 mg
- pivné kvasnice: 2 995,7 mg
- spirulina: 1 076,8 mg
- chlorella: 3 182,7 mg
Zdroj: Nemoc-dna.eu
Záverečné zhrnutie: Najrizikovejšie sú potraviny obsahujúce nad 200 mg purínov na 100 gramov
Zapamätajte si, že:
- Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej či vyššom riziku z dôvodu rodinnej anamnézy sa vyhýbajte potravinám, ktoré obsahujú viac než 200 mg purínov na 100 gramov.
- Sledujte rovnako množstvo problematického hypoxantínu, ktorý sa vyskytuje i u inak diétneho kuracieho mäsa a rýb.
- Rýb sa nemusíte zriekať úplne. Vhodné sú napríklad ryby s vyšším obsahom bázy guanín, tá naopak riziko rozvoja dny znižuje. Ale ani v tomto prípade to s konzumáciou radšej nepreháňajte.
- Mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a podstatná väčšina druhov zeleniny naopak patrí k nízko-purinovým potravinám, ktoré sú v boji proti dne užitočné.
K článku nás inšpiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin