Zdravý životný štýl predstavuje osvedčený spôsob, ako môžete posilňovať a chrániť svoje zdravie pred bežnými ochoreniami. Ak už vás predsa len nachladnutie alebo chrípka skolí, zaraďte ihneď do jedálnička niekoľko obyčajných potravín, ktoré nad bacilmi hravo zvíťazia. O ktoré potraviny ide?
Nachladnutie (prechladnutie) či chrípka hrozí obzvlášť na jeseň. Zdravá strava, pravidelné športovanie a dostatočný odpočinok zlepšujú celkové zdravie a posilňujú imunitu prirodzeným spôsobom. Ak ochoriete, zmierňujú priebeh ochorenia a urýchľujú liečbu.
Niektoré zdravé potraviny dokonca obsahujú tak vysoké množstvo živín, že priamo pôsobia proti obávaným vírusom a baktériám. Označiť by sme ich mohli aj ako prírodné lieky proti nachladnutiu a chrípke.
Obsah článku:
Niektoré potraviny porazia nádchu, kašeľ aj chrípku
Pri bežnom prechladnutí či chrípke sa odporúča najmä pokoj a odpočinok. Vhodná je tiež stavu primeraná fyzická aktivita. Samozrejme, nie intenzívne športovanie, ale kratšie prechádzky na čerstvom vzduchu môžu podporiť liečbu ochorení dýchacích ciest.
Bežne sa tiež užívajú voľnopredajné lieky. Najčastejšie ide o kvapky na kašeľ, nosné kvapky, vitamíny a prípadne lieky na zníženie horúčky.
Výživa je v priebehu ochorenia veľmi dôležitá. Vhodné sú potraviny bohaté na živiny a jedlá, ktoré navyše podporia hydratáciu. Nápomocné môžu byť tiež potraviny, ktoré majú na ľudský organizmus zvlášť pozitívny vplyv. Tie nasledujúce obsahujú ohromné množstvo vitamínov, minerálov a ďalších účinných látok.
Zoznam potravín, ktoré porazia chrípku a nachladnutie:
- rakytník
- zázvor
- cesnak
- ovocie a zelenina oranžovej farby
- korenie: aníz, tymian a fenikel
- med
- kyslomliečne výrobky
- listová zelenina
- silný kurací vývar
- kvalitný čaj
- voda
Silný kurací vývar
Ako liečebný prostriedok proti nachladnutiu a chrípke sa už stovky rokov využíva výdatná slepačia polievka. Doplní vitamíny, minerály, bielkoviny, kalórie a tekutiny nevyhnutné na regeneráciu a rýchle uzdravenie. Slepačia polievka obsahuje aminokyselinu cysteín, ktorá pomôže uvoľniť upchatý nos.
Rakytník rešetliakový
Drobné oranžové plody rakytníka obsahujú až 10-krát viac vitamínu C než citrusy, vitamíny A, D, F, K aj vitamíny skupiny B, organické kyseliny a veľa minerálov. Rakytník posilňuje imunitu, podporuje trávenie, chráni telo pred baktériami a toxínmi a pomáha rozpúšťať hlieny.
Účinný je hlavne v podobe stopercentnej rakytníkovej šťavy, ale konzumujú sa aj čerstvé a sušené plody, vynikajúce sú džemy a aj rakytníkový olej.
Recept na domáci rakytníkový sirup:
Suroviny:
- 1 kg čerstvých plodov
- 0,5 kg cukru
Postup:
Plody umyte, roztlačte a prepasírujte na šťavu. Zmiešajte s cukrom a za stáleho miešania na miernom plameni varte, pokým sa cukor úplne nerozpustí. Hotový sirup prelejte do čistých fliaš a uchovávajte na chladnom mieste.
Preventívne môžete užívať 1 lyžičku denne a pri nachladnutí si dávajte 1 lyžičku rakytníkového sirupu 3-krát denne. Sirup môžete užiť len tak, alebo si ho rozmiešajte v pohári vlažnej vody.
Zázvor
Skvelým spojencom pri liečbe jesenných ochorení je tiež zázvor. Dôkladne prehreje celé telo, zbaví zápalu a zahlienenia. Obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6, E a minerály horčík, fosfor, draslík, zinok, vápnik a ďalšie.
Jesť sa môže čerstvý, kandizovaný či ako korenie. Pri druhom variante dávajte pozor na množstvo, pretože obsahuje nielen účinné látky, ale rovnako veľa cukru a celkovo kalórie. Z čerstvého zázvoru si môžete pripraviť liečivý zázvorový čaj alebo ho nastrúhať a pridať do hlavného jedla. Ochutí slané, ale aj sladké jedlá.
Zázvorový čaj proti nachladnutiu
Koreň zázvoru ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a zalejte horúcou vodou. Nechajte niekoľko minút lúhovať a hotový čaj dochuťte napríklad medom a plátkom citrónu.
Cesnak
Cesnak obsahuje látku alicín, ktorá pôsobí proti vírusom, baktériám aj plesniam. Tiež posilňuje imunitný systém a zmierňuje prejavy nachladnutia.
Mnohé výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí konzumujú v priebehu zimy čerstvý cesnak, sú menej často chorí a ak ochorejú, liečia sa rýchlejšie. V akútnej fáze prechladnutia sa odporúča každé 3 až 4 hodiny žuť jeden strúčik cesnaku. Pre lepšiu chuť ho môžete roztlačiť a zmiešať s lyžičkou domáceho medu. Cesnak môžete pridať aj do slepačieho vývaru.
Zvyčajne upchaté dutiny pomáha uvoľniť ostré korenie. Okrem cesnaku skúste chren či čili papričky. Tie obsahujú látku kapsaicín, ktorá páli a zároveň hojí. Obsahuje vitamín C, pomáha pri bolesti a má antibakteriálne účinky. Na pikantné pokrmy si však dávajte pozor v prípade, ak vás trápia žalúdočné problémy.
Bylinky: aníz, fenikel, tymian a ďalšie
Bedrovník aníz je aromatické korenie s vôňou pripomínajúcu sladké drievko. V ľudovej medicíne sa používa na zmiernenie kašľa a upokojenie horných dýchacích ciest. Anízový čaj pomáha pri suchom kašli a boľavých prieduškách a uľahčuje vykašliavanie. Piť sa môže dvakrát až trikrát denne. Aníz pomáha aj pri problémoch s trávením.
Aj tymian obyčajný môže urýchliť liečbu prechladnutia tým, že pomáha mierniť kašeľ. Podobne pôsobí tiež majoránka, saturejka a oregano. Z byliniek si môžete pripraviť čaj alebo sirup. Vykašliavanie podporí aj fenikel obyčajný. Čaj z feniklových semien chutí podobne ako anízový čaj. Fenikel si môžete kúpiť aj čerstvý a pripraviť z neho šalát.
Anízový čaj na uľahčenie odkašliavania
Suroviny:
- 1 lyžica drvených semien anízu
- 250 ml vody
- med
Postup:
Aníz zalejte studenou vodou, priveďte k varu a 10 minút varte. Potom preceďte, oslaďte medom a vypite.
„Oranžové“ ovocie a zelenina
Oranžovo sfarbené druhy ovocia a zeleniny obsahujú beta-karotén, ktorý organizmus premieňa na vitamín A. Tento vitamín je významný pre silný a odolný imunitný systém a tiež pre zdravé sliznice. Zo zeleniny jedzte mrkvu a bataty, z ovocia zas marhule.
Zázrak menom med
Má antibakteriálne účinky, zabíja škodlivé baktérie a posilňuje imunitný systém, vďaka čomu je účinný aj pri prechladnutí a chrípke. Pozor ale na vysoké teploty. Med pridávajte do čaju, až keď trocha vychladne.
Medový nápoj môže pomôcť zmierniť návaly kašľa. Lyžičku kvalitného domáceho medu stačí rozpustiť v pohári teplého mlieka. K liečivým receptom patrí aj cibuľovo-medový sirup.
Medový sirup s cibuľou proti kašľu
Suroviny:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 lyžice domáceho medu
Postup:
Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a zmiešajte s rozpusteným medom. Nechajte niekoľko hodín odležať, najlepšie cez noc. Cibuľa pustí do medu šťavu. Ak vás skolí prechladnutie, užívajte lyžičku medovo-cibuľového sirupu trikrát denne.
Mliečne výrobky
V minulosti sa mliečne výrobky pri nachladnutí neodporúčali. Tvrdilo sa, že zahlieňujú. Podľa vedcov však ide o mýtus, ktorý pochádza z 12. storočia.
Mliečne výrobky, hlavne kyslé typy ako kefír a jogurty, naopak môžu pri nachladnutí pomôcť. Obsahujú hlavne baktérie alebo probiotiká, ktoré sú dôležité nielen pre zdravú črevnú mikroflóru, ale podľa lekárskych štúdií bojujú tiež proti infekciám horných dýchacích ciest.
Čaj
Rovnako ako horúca polievka, aj teplý čaj uvoľňuje upchaté dutiny. V čaji obsiahuté polyfenoly majú antioxidačné a protizápalové účinky, konkrétne taníny pôsobia aj proti vírusom a baktériám. Biely, zelený aj čierny čaj obsahujú katechíny, ktoré uľavujú od bolesti v krku a kašľa.
Podľa japonskej štúdie z roku 2011 pitie kvalitných čajov znižuje riziko vzniku chrípky až o 75 %.
Voda
Ani na vodu by ste nemali zabúdať – patrí medzi najdôležitejšie položky (nielen v tomto zozname). Napriek tomu mnoho ľudí opomína pravidelnosť a dôležitosť pitného režimu.
Pitný režim pozostávajúci najmä z čistej vody je nevyhnutný pre správnu hydratáciu organizmu aj fungovanie všetkých orgánov. Dostatočná hydratácia je dôležitá aj pre odplavovanie škodlivých toxínov z tela.
Listová zelenina
Čím tmavšie listy, tým lepšie. Farbivá totiž hrajú v imunitnom boji dôležitú úlohu. Namiesto ľadového šalátu vsaďte skôr na rukolu, kel alebo špenát.
Listová zelenina je bohatá na vitamíny A a E a kyselinu listovú. Jej konzumáciou posilnite prirodzený obranný systém. Jesť ju môžete čerstvú v šalátoch aj tepelne upravenú napríklad ako zdravú a výživnú prílohu.
VIETE, PREČO VÁM PRI CHOROBE CHUTÍ MENEJ? Väčšina chorých pri prechladnutí a chrípke pociťuje nízku chuť na jedlo. Príčinou sú chorobou oslabené chuťové receptory aj čiastočná strata čuchu. Vône a chuť sú pritom s konzumáciou jedla intenzívne prepojené.
Aké živiny potrebuje choré telo najviac?
Nádchu, prechladnutie aj chrípku spôsobujú vírusy, nie však baktérie. Antibiotiká na nich nezaberajú, ale stav chorého môže pomerne výrazne zlepšiť a prejavy choroby naopak zmierniť vyvážená a zdravá strava.
Na tieto živiny by ste sa mali zamerať pri nachladnutí a chrípke
Čo dodaťtelu | Ako pomáhajú | Kde ich nájdeme |
---|---|---|
Bielkoviny | Sú jednou z troch hlavných makroživín. Telo ich používa na budovanie a opravu tkanív. | Mäso (hovädzie, bravčové, kuracie, králičie a ďalšie), ryby, šunka, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, orechy a semená. |
Vitamín A | Upokojuje a ozdravuje sliznice. Posilňuje imunitu. | Hovädzia a bravčová pečeň, ryby a rybí tuk, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, mrkva, špenát, bataty, kôpor, marhule, broskyne. |
Vitamín B6 | Podporuje vstrebávanie živín z potravín, znižuje únavu a zlepšuje náladu. | Mäso a vnútornosti (pečeň), droždie, ryby, vajcia, špenát, zemiaky, strukoviny. |
Vitamín B12 | Podporuje imunitný proces a znižuje únavu. Odporúča sa užívať s kyselinou listovou. | Mäso, pečeň, pečeň, ryby, vajcia, mlieko, jogurty, syry, kvasnice. |
Vitamín B9 (kyselina listová) | Posilňuje imunitu, krvotvorbu aj psychickú pohodu. | Vnútornosti, ryby, listová zelenina, avokádo, sušené ovocie, vlašské orechy, mango, avokádo, obilninové klíčky, ovsené vločky, strukoviny, kvasnice, syry, mlieko. |
Vitamín C | Stimuluje imunitnú reakciu a urýchľuje uzdravenie. Je to antioxidant. | Rakytník, šípky, jahody, ostružiny, brusnice, čierne ríbezle, karfiol, brokolica, kiwi, paprika, zemiaky, paradajky. |
Antioxidant glutatión | Podľa niektorých zdrojov ide o veľmi silný antioxidant, ktorý telo zbavuje škodlivých látok. | Borievky, čierne ríbezle, arónia, hrozno a ďalšie. |
S nachladnutím pomáha bojovať mnoho ďalších látok. Sú to napríklad minerály selén a zinok alebo prírodné farbivá flavonoidy. Najväčšiu silu majú hlavne flavonoidy z dužiny sýto farebných citrusových plodov grapefruitov, pomarančov či mandarínok.
Potraviny, ktoré škodia (nielen) pri prechladnutí a chrípke
Zvýšený príjem zdraviu prospešných mikroživín môže urýchliť zotavovanie sa, no nezdravé potraviny ho môžu naopak predĺžiť. Nezdravá a nevhodná strava oslabuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť na vznik ochorení vrátane prechladnutia a chrípky.
Jedlá a nápoje, ktoré pri liečbe nachladnutia a chrípky radšej vynechajte:
- mastné a tučné jedlá
- sladké jedlá a nápoje
- veľké množstvo kofeínu
- fajčenie
- konzumácia alkoholu
Záverečné zhrnutie: Pri ochorení zvýšte príjem vitamínov, minerálov aj bielkovín
- Zloženie stravy hrá významnú úlohu pri boji s chorobou.
- Zdravý a vyvážený jedálniček doplní všetky nevyhnutné živiny, ktoré telo potrebuje na regeneráciu a rýchle uzdravenie.
- Dbajte na to, aby ste prijímali väčšie množstvo vitamínov a minerálov. Potrebné sú ale tiež kvalitné bielkoviny. To všetko posilní vašu imunitu a podporí telo v boji s chorobou.
Ak ste nachladení pri čítaní tohto článku, prajeme vám veľa síl a skoré uzdravenie!
K článku nás inšpiroval: Health.com