Aby pochopila vplyv výživy na zdravie a celkové fungovanie tela, venovala Vilma celé roky štúdiu. S nadšením pokračuje ďalej, čo ju priviedlo na dráhu výživovej poradkyne. A čo radí svojim klientom? Prečítajte si celý rozhovor.
Obsah článku:
Prvá otázka sa núka: čo vás priviedlo k štúdiu výživy a celkovo ľudského tela?
Téma zdravia a varenie boli mojimi koníčkami po celý život. Vždy ma zaujímalo, čo jem a čo dávam na tanier mojej rodine. V mojej knižnici nájdete kuchárske knihy, ale aj knihy o fyziológii a funkčnej medicíne. K intenzívnejšiemu štúdiu výživy ma priviedli moje vlastné zdravotné problémy a snaha vyliečiť sa prostredníctvom stravy.
Sama seba označujete za večnú študentku. Odkiaľ čerpáte informácie?
Knihy, knihy, knihy. A tiež semináre, webináre, konferencie a kvalitné zdroje informácií na internete.
Dokáže laik rozoznať dobrý článok o výžive na internete od nezmyselného balastu? Ako na to?
Sme zahltení množstvom informácií a je veľký problém sa v nich vyznať. V školách nás neučia kritické myslenie a výživa, bohužiaľ, nie je súčasťou vzdelávania. Ak chce človek naozaj porozumieť výžive a dokázať odfiltrovať všetok balast a nezmysly, musí stráviť hodiny samovzdelávaním – a na to nemáme čas. Ja svojim klientom hovorím, že sa treba riadiť sedliackym rozumom a že nie je nutné čítať všetko, čo na nás vyskočí z internetu. Vo výžive je najlepšia jednoduchosť.
Jesť lokálne, sezónne, variť si, nejesť priemyselné spracované potraviny.
Počúvať svoje telo. Ani v minulosti ľudia nepotrebovali kvantum informácií na to, aby sa dokázali kvalitne stravovať. Je to fenomén posledných rokov, vďaka ktorému nemáme zdravšiu populáciu. Niekedy je menej viac.
Ktoré všeobecne zaužívané tvrdenia o strave považujete za obzvlášť nebezpečné?
Takých tvrdení je veľa.
Najhoršie sú akékoľvek návody na nezmyselné vylučovanie základných potravín z jedálnička, zvlášť ak ich aplikujú matky na svojich deťoch. Napríklad, že makové mlieko je hodnotnejšie ako kravské.
Ale aj mnohé iné. Tuk je nepriateľ. Priberáme z tuku. Nasýtené tuky upchávajú cievy. Cukry musíme prijímať, lebo nám nebude fungovať mozog. Sladenie umelými sladidlami je ok. Fruktóza je zdravý cukor, lebo je z ovocia. Jesť musíme často a pravidelne.
Pojem „zdravá strava“ počujeme zo všetkých strán. Málokto ale vie, čo to vlastne znamená. Vysvetlíte, o čom je zdravá strava z vášho pohľadu?
Zdravá strava znamená jesť lokálne a sezónne potraviny, variť si, nejesť priemyselne spracované potraviny, využívať tradičné spôsoby prípravy jedla (fermentovanie, kváskovanie, varenie…). Jesť striedmo. Striedmo neznamená iba neprejedať sa ale aj to, že nemusíme jesť každý deň mäso a nemusíme mať po každom obede dezert.
Predpokladám, že to nie je len o jedle. Čo všetko musíme urobiť pre zdravie?
Hýbať sa, relaxovať, spať, pracovať a milovať.
Prednášate aj o súčasnom stave populácie, o probléme obezity a ochoreniach, ktoré s ňou súvisia. Aký veľký problém je to na Slovensku alebo v Česku?
Problém obezity je obrovským problémom vo všetkých vyspelých krajinách sveta. Na Slovensku trpí nadváhou až ťažkou obezitou 53 % populácie, v Českej republike to je viac ako 55 %.
Obezita je spoločenský problém.
Je hlavnou príčinou chronických ochorení, ktoré sú zase najčastejšou príčinou úmrtí: srdcovo-cievne ochorenia, rakovina, diabetes, mnohé mentálne ochorenia. V čase pandémie máme jednoznačné dôkazy o tom, že obezita je najčastejším rizikovým faktorom úmrtia na ochorenie COVID-19.
Prejdime k vašim službám a spolupráci. Na akých pilieroch a hodnotách staviate?
Zmena životosprávy nie je iba o jedle. Je to komplex zmeny návykov v oblasti stravovania sa, pohybu, spánku a celkového prístupu k sebe a k svojmu telu. Má zmysel a je úspešná, iba ak je trvalá a dlhodobo udržateľná. Hladovanie, jednostranné vylučovanie potravín z jedálnička alebo cvičenie, ktoré klienta nebaví nemá zmysel. Iba ho znechutí a môže aj ublížiť. Spolupráca s klientom musí byť vždy dlhodobá a niekedy je potrebná aj psychologická pomoc.
Pre mňa je pre úspešnú spoluprácu dôležitá vnútorná motivácia klienta, ochota spolupracovať dlhodobo a aplikácia takých pravidiel, ktoré sú pre klienta udržateľné a akceptovateľné na dlhý čas, najlepšie už navždy. Dôvodom na zmenu nemá byť požiadavka partnera alebo okolia, ale moja vlastná osobná potreba. Na úspešnú zmenu životného štýlu je potrebných niekoľko mesiacov, žiadne rýchle recepty na chudnutie neexistujú.
Komu odporúčate služby výživového poradcu?
Každému, kto od lekára počul vetu „schudnite“ a nevie, ako na to. Každému, kto si nedokáže sám poradiť a nevie sa zorientovať v množstve protichodných informácií. Každému, kto chce zdravšie žiť a nemá čas na štúdium výživy. A tiež každému, kto nechce na sebe skúšať pokus-omyl, ale chce urobiť zmenu kvalitne a profesionálne.
Čo si pripraviť na prvú konzultáciu a ako prebieha?
Na prvej konzultácii s klientom hovorím o jeho motivácii a očakávaniach – čo ho ku mne priviedlo, čo odo mňa očakáva, aké má ciele a prečo. Hovoríme aj o jeho zdravotných problémoch – je preto vhodné, ak klient prinesie aktuálne výsledky z preventívnej prehliadky alebo z rozboru krvi, ak ich má k dispozícii. Rozprávame sa o jeho aktuálnom životnom štýle, aká je jeho práca, ako sa stravuje, koľko spí, ako je na tom s pohybom. Súčasťou prvej konzultácie je aj váženie na bioimpendačnej váhe, pomocou ktorej zisťujeme podrobné zloženie tela, percento tuku, svaloviny a vody v tele.
Čo sa deje potom a čím končí spolupráca?
Klienti si niekoľko dní po sebe zaznamenávajú všetko, čo zjedia a ja pre nich na základe informácií vypracujem podrobnú analýzu aktuálneho stravovania sa. Spolu hľadáme chyby a ja sa snažím, aby klient pochopil, v čom je problém. V súlade s jeho chuťovými preferenciami, zdravotnými obmedzeniami (alergie a intolerancie) a životným štýlom (kedy a ako často je klient ochotný a schopný jesť, kedy sa venuje pohybu…) vypracujem individuálny plán stravovania sa. Pre klienta som k dispozícii na telefóne, aby mohol konzultovať akékoľvek problémy alebo otázky týkajúce sa nakupovania, varenia alebo pocitov (zmena tlaku, zmena trávenia…).
V prípade potreby odporučím klientovi spoluprácu s lekárom, trénerom, psychológom. Spolupráca končí, keď klient dosiahne svoj cieľ alebo je spokojný so zmenami a vie, ako ich dlhodobo aplikovať a udržiavať. Spolupráca nekončí iba zmenou na váhe, ale ideálne až vtedy, keď sa klient naučí, ako si váhu udržať.
Na blogu máte aj krásne recepty. Ktoré majú klienti najradšej?
Najväčší úspech má domáci ražný kváskový chlieb. Klienti sú prekvapení, ako dobre pôsobí na ich trávenie a ako výborne chutí.
Poďme dať zopár tipov ľudom, ktorí chcú sami schudnúť alebo zmeniť svoj stravovací štýl. Čo im poradíte?
- Jedzte trikrát denne. Desiatu a olovrant potrebujú deti, športovci a ľudia s veľkou fyzickou záťažou.
- Počas dňa pite dostatok vody.
- Zo stravy úplne vylúčte priemyselne spracované potraviny a polotovary.
- V každom jedle jedzte dostatok bielkovín (mäso, ryby, vajcia, syry, strukoviny…).
- Vymeňte tradičné prílohy (ryža, zemiaky, cestoviny) za zeleninu.
- Každý pohyb sa počíta: chôdza, schody, upratovanie…
Na blogu spomínate veľkú pravdu – aj malé zmeny sú lepšie než žiadne. Akými drobnosťami radíte začať?
Zmeňte k lepšiemu aspoň jedno jedlo denne: kvalitnú bielkovinu skombinujte s veľkou porciou zeleniny. Pridajte aspoň nejaký pohyb – vystúpte z autobusu o zastávku skôr, použite schody. Choďte spať o 30 minút skôr.
TIP: Viac tipov nájdete vo Vilminom blogu v článku „aj malá zmena sa počíta”.
Pridáte aj ďalšie odporúčania pre „bežný“ život?
Usmievajte sa. Venujte sa svojim koníčkom. Trávte čas so svojou rodinou a priateľmi. Majte sa radi.
Čo odkážete čitateľom, ktorí sa necítia dobre, ale tápajú a nevedia, čo robiť?
Hľadajte odbornú pomoc. Dnes nie je problém nájsť vo svojom okolí lekára, výživového poradcu, trénera alebo psychológa. Požiadať o pomoc nie je hanba a nikto z nás nie je expert na všetko.
Ďakujeme pekne za skvelé rady z praxe a vám aj vašim klientom prajeme čo najviac dôvodov na úsmev. 🙂