Mangán patrí k základným minerálom v ľudskom tele nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu. Zúčastňuje sa mnohých procesov, ktoré ovplyvňujú činnosť mozgu, nervovej sústavy a je dôležitý pre zdravý vývoj kostí. Dlhodobo nízky – ale aj vyšší – príjem poškodzuje zdravie.
Obsah článku:
Čo je mangán a ako pôsobí na ľudské zdravie?
Patrí medzi stopové minerálne prvky. Ľudský organizmus sa bez neho nezaobíde, ale potrebuje ho iba v minimálnom tzn. stopovom množstve. Ide o pár miligramov denne. Doslova.
V tele sa veľká časť ukladá do kostí, obličiek, pečene a pankreasu. V priemere sa v ľudskom organizme nachádza zhruba 10 až 20 mg mangánu v závislosti od veku, pohlavia a kvality kostí. S pribúdajúcim vekom v tele ubúda. Výrazne nižšiu hladinu mávajú aj osoby so silnými kosťami a pri osteoporóze.
Hlavný význam mangánu pre zdravie spočíva v podpore normálnej činnosti mozgu a nervovej sústavy, je dôležitý pre zdravú pokožku a vstrebávanie vápnika, ktorý ovplyvňuje zdravie a silné kosti.
Mangán a jeho pozitívne účinky
- reparačná funkcia: zabezpečuje obnovu kostí, spojivového tkanivá a chrupavky,
- podieľa sa na správnom raste a vývoji organizmu,
- bráni vzniku rázštepu a deformácii kostí u novorodencov,
- podporuje činnosť mozgu a zvyšuje pamäť,
- prospieva normálnej funkcii nervového systému,
- znižuje nervovú dráždivosť,
- podporuje vstrebávanie vápnika,
- zlepšuje zdravie a správnu štruktúru kostí,
- chráni pred osteoporózou,
- zlepšuje odolnosť svalov,
- pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu,
- znižuje únavu,
- napomáha efektívnemu využitiu vitamínu C v tele,
- je nevyhnutný pre metabolizmus cukrov,
- pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi,
- má antioxidačné účinky a chráni bunky pred oxidačným stresom,
- podporuje správnu funkciu pohlavných žliaz,
- preventívne pôsobí pred epileptickými záchvatmi.
Využitie mangánu v lekárstve
V lekárstve sa suplementácia týmto minerálom používa pri liečbe nervových ochorení, ako sú:
- schizofrénia,
- epilepsia,
- Alzheimerova choroba.
Denná odporúčaná dávka mangánu
Podľa príslušnej vyhlášky v SR je DDD stanovená na 2 mg. Najvyššia denná dávka bez rizika ohrozenia zdravia sa pohybuje okolo 5 mg. Na vyšší príjem by mali dbať hlavne tehotné a dojčiace ženy. Viac minerálov by mali prijímať aj muži, pretože ich telo ho vstrebáva horšie.
Odporúčaný príjem mangánu podľa veku a pohlavia:
Pohlavie a vek | DDD mangánu |
Deti do 6 mesiacov | 0,003 mg |
Deti 7 až 12 mesiacov | 0,6 mg |
Deti 1 až 3 roky | 1,2 mg |
Deti 4 až 8 rokov | 1,5 mg |
Deti 9 až 13 rokov | 1,6 až 1,9 mg |
Dievčatá 14 až 18 rokov | 1,6 mg |
Chlapci 14 až 18 rokov | 2,2 mg |
Dospelé ženy 19 až 50 rokov | 1,6 mg |
Dospelí muži 19 až 50 rokov | 2,2 mg |
Tehotné ženy | 2 mg |
Dojčiace ženy | 2,6 až 4 mg |
Mangán patrí k bežným minerálom, ktorý je prítomný v mnohých potravinách. Väčšina ľudí ho prijíma v norme a problémy s jeho nedostatkom či nadbytkom nie sú nijako časté.
Kedy hrozí a ako sa prejavuje nedostatok mangánu v tele
Nedostatok mangánu najčastejšie spôsobuje nedostatočná a zlá životospráva. Prejavuje sa na fungovaní nervového systému, svalov a oslabuje kosti. Zvyšuje riziko vzniku rozvoja cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb.
Nízke množstvo tohto minerálu v tele negatívne ovplyvňuje vstrebávanie vápnika do kostí, čo vedie k ich oslabeniu a vzniku rôznych abnormalít kostí, nedostatočnému vývinu či osteoporóze. U nenarodeného plodu môže nedostatok minerálu narušiť zdravý vývoj kostných chrupaviek, spôsobiť abnormálnu veľkosť kolenného kĺbu či nerovnomerný vývoj lebky.
Najčastejšie prejavy nízkej hladiny mangánu
- zvýšená hladina cholesterolu,
- vysoký krvný tlak,
- nevoľnosti,
- svalové kŕče,
- problémy so zrakom,
- kožné ochorenia,
- poruchy plodnosti.
Nebezpečenstvo spojené s predávkovaním
Opačný prípad predstavuje nadmerné množstvo mangánu v organizme, k čomu dochádza pri nadmernom užívaní doplnkov stravy, ktoré obsahujú tento minerál. Rovnako ako nedostatok i nadbytok ovplyvňuje nervovú sústavu. Pri dlhodobom prebytku sa zvyšuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby.
Ohrození sú aj pacienti s ochorením pečene. Minerál sa totiž z tela vylučuje v žlči a v prípade zhoršenej funkcie pečene môže dochádzať k jeho nežiaducemu hromadeniu.
Toxicita hrozí až pri vysokom príjme prostredníctvom doplnkov stravy. Môže viesť až k ochoreniu, ktoré sa označuje ako mangánové šialenstvo, ktoré sa prejavuje psychózou, halucináciami a prejavmi, ktoré pripomínajú Parkinsonovu chorobu.
Hlavné zdroje mangánu
Najlepšími zdrojmi sú morské plody, orechy a semená, strukoviny, obilniny a niektoré druhy zeleniny a ovocia. Najväčšie množstvo minerálov obsahujú mušle, lastúry, tofu, mesačná fazuľa, pekanové orechy a ananás.
Najlepšie zdroje mangánu v potravinách:
- ryby a morské plody: ustrice, mušle, ostriež morský,
- produkty zo sóje: tofu a tempeh,
- strukoviny: fazuľa, šošovica, cícer,
- obilniny a zrniny: obilné klíčky, ovsené vločky, quinoa, hnedá ryža, celozrnné cestoviny,
- zelenina: ružičkový kel, špenát,
- ovocie: ananás, čučoriedky, maliny, jahody, ostružiny, hroznové víno,
- orechy a semená: píniové, pekanové a lieskové orechy, tekvicové semená.
Tabuľka s vybranými zdrojmi:
Potravina | Obsah mangánu v bežnej porcii | % DDD |
slávky jedlé (mušle) | 5,8 mg | 252 % |
ustrice | 1 mg | 43 % |
lastúry | 0,9 mg | 39 % |
ostriež morský | 0,7 mg | 33 % |
ovsené vločky | 0,7 mg | 30 % |
mesačná fazuľa | 0,3 mg | 13 % |
cícer | 1 mg | 50 % |
bataty | 1 mg | 43 % |
šošovica | 0,5 mg | 22 % |
varený špenát | 0,8 mg | 35 % |
pekanové orechy | 1,1 g | 48 % |
lieskové orechy | 1,6 | 70 % |
hnedá ryža | 1,1 mg | 48 % |
quinoa | 1 mg | 50 % |
ananás | 0,9 mg | 50 % |
Tipy na recepty s mangánom
- Zelerový šalát s mrkvou a ananásom
- Smoothie s ananásom pre ľahký žalúdok
- Biela quinoa so špargľou a píniovými orieškami
- Fit šalát s broskyňou, quinoou a čučoriedkami
- Šalát s quinoou, špenátom a tekvicou
- Uhorkový šalát s quinoou a syrom ala ricotta
- Cícer na paprike s pórom
- Cícerový šalát s pikantným humusom
- Cícerová nátierka s pečenou tekvicou
- Pšenová plnka s údeným tofu
- Čína z tofu so zeleninou a ryžou
Záverečné zhrnutie: K doplneniu mangánu stačí prirodzená strava
Čo by ste si mali zapamätať?
- Telu stačí dodať iba 2 až 4 mg tohto minerálu denne.
- Toto množstvo bohato pokryje zdravá a vyvážená strava.
- Najlepšími zdrojmi sú morské plody, ryža, quinoa, píniové orechy a ananás.