Bezhladovania.sk

Minerál chlór a zdravie: Účinky a najlepšie zdroje v potravinách

V ľudskom organizme sa chlór vyskytuje s minerálom sodíkom ako zlúčenina známa pod názvom chlorid sodný. K jeho základným funkciám patrí udržiavanie rovnováhy vody a acidobázickej rovnováhy v tele. Čo ďalšie „dokáže“ chlór?

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Čo je chlór a aký je jeho význam pre zdravie

Minerál chlór je halogénový prvok s latinským názvom chlórum. V tabuľke prvkov ho nájdete pod skratkou Cl. Podľa odborníkov ľudský organizmus obsahuje približne 80 gramov chlóru.

Častejšie než v spojení so zdravým fungovaním ľudského organizmu sa rieši používanie chlóru ako dezinfekčnej chemickej látky a jeho negatívnych až toxických vplyvov na zdravie. Sám o sebe je chlór jedovatý plyn svetlo zelenej farby s charakteristickým štipľavým zápachom. V tejto podobe sa ale v tele nevyskytuje.

Chlór má však v tele nezastupiteľnú funkciu. Samozrejme je nutné prijímať ho zo správnych zdrojov, nie z chemických látok. Do tela sa dostáva najčastejšie prostredníctvom soli. Prijatý chlór sa vstrebáva v črevách a nadbytok sa z tela vylučuje močom.

Hlavný význam chlóru pre ľudské telo:

  • reguluje rovnováhu vody v organizme,
  • je nevyhnutný pre zachovanie acidobázickej rovnováhy,
  • pomáha odstraňovať odpadové látky z tela,
  • podporuje normálnu funkciu pečene,
  • je súčasťou žalúdočných štiav a zúčastňuje sa tvorby kyseliny chlorovodíkovej,
  • prispieva ku správnemu tráveniu potravy.

Odporúčaná denná dávka chlóru

Výška dennej odporúčanej dávky chlóru sa u zdravej dospelej osoby pohybuje v rozmedzí 1,7 až 5,1 gramov. Deti by mali konzumovať nižšie dávky. Osoby, ktoré trpia vyšším tlakom by nemali prijímať viac než 3 g soli denne.

AKO NAJLEPŠIE NAHRADIŤ SOĽ? Na dochucovanie pokrmov je lepšie a najmä zdravšie použiť čerstvé bylinky a zeleninu, ako je petržlen, pažítka, pór, jarná cibuľka, ligurček, cesnak, medvedí cesnak, cibuľa, koreňová zelenina apod.

Ako nedostatok chlóru ohrozuje zdravie

Nízka hladina chlóru v tele sa väčšinou prejavuje zhoršeným priebehom funkcií, ktorých sa zúčastňuje, teda trávenia z dôvodu nedostatočnej tvorby žalúdočných štiav a tiež funkcie svalov.

S ohľadom na to, že chlór získavame zo soli, je jeho nedostatok skôr vzácny jav. Dochádza k tomu u osôb, ktoré radikálne obmedzili alebo úplne vyradili soľ zo svojho jedálnička. Ako vidno, aj zdravý príjem soli potvrdzuje pravidlo, že sa nič nemá preháňať – to zlé, ani to dobré.

Nedostatok chlóru má tieto prejavy:

  • zhoršené trávenie,
  • hnačka,
  • zvracanie,
  • svalové bolesti,
  • edém mozgu.

Vysoké straty chlóru môžu spôsobiť ťažké zvracanie a hnačkové ochorenie, extrémne silné potenie, užívanie diuretík a niektoré ochorenia obličiek. Najzávažnejší dôsledok nedostatku chlóru – edém mozgu – sa prejavuje pri strate chlóru nad 45 gramov. Tento stav môže viesť až k ohrozeniu života.

náhrada soli v jedálničku
Pokrmy okrem soli omnoho lepšie dochutia nasekané čerstvé bylinky.

Chlór a predávkovanie

Opačný stav, teda nadmerný príjem chlóru vedie k nezdravému zadržiavaniu tekutín v tele, čo môže vyvolať zvýšenie krvného tlaku. Ten je rizikový v tom, že sa môže stať príčinou mnohých vážnych zdravotných problémov, ako:

  • cievna mozgová príhoda (mŕtvica),
  • ischemická choroba srdca (infarkt).

Veľa chlóru tiež zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, a to môže mať za následok vznik zápalu sliznice žalúdka. Rovnako môže dôjsť k tvorbe obličkových kameňov a zvýšenej lámavosti kostí. Tieto ťažkosti však väčšou mierou spôsobuje sodík.

VIETE, ŽE Slováci patria k jedným z najväčších konzumentov soli v celej Európe? Denne prijmeme až 11 gramov soli, pričom odporúčaná denná dávka soli je 5 gramov, čo je cca 1 kávová lyžička.

Kedy má chlór toxické účinky na zdravie?

Pokiaľ človek vdýchne chlór v jeho pravej podobe, môže to mať veľmi nepekné následky. Ide o silno dráždivú látku, ktorá môže podráždiť sliznicu a vo väčšom množstve poleptať pľúcne tkanivo.

Prejavy otravy chlórom:

  • podráždenie dýchacích ciest,
  • sťažené dýchanie,
  • bolesť krku,
  • kašeľ,
  • sipot,
  • podráždenie očí,
  • podráždenie kože,
  • tlak na hrudi.

Dlhodobé vdychovanie chlóru pri nižšej koncentrácii spôsobuje chronickú toxicitu a môže viesť k nezvratnému poškodeniu žalúdka, pečene a ďalších vnútorných orgánov. Za smrteľnú dávku sa považuje vdychovanie chlóru pri koncentrácii 5,6 mg v litri vzduchu po dobu 10 minút.

Ktoré potraviny obsahujú chlór?

Najvýznamnejším zdrojom chlóru je chlorid sodný alebo soľ. Tá sa používa na dochutenie pokrmov a pridáva sa do mnohých potravín, polotovarov a hotových jedál. Problémom nebýva nedostatok, ako skôr prebytok soli v tele.

Najviac soli pritom obsahujú mäsové výrobky, údeniny, tavené, ale i normálne syry, ryby a rybie produkty a tiež chlieb. Na doplnenie dennej dávky chlóru stačia len 3 gramy, najviac 5 gramov, preto by sa to so solením nemalo preháňať. Najmä, keď soľ obsahujú tiež bežné potraviny.

Najlepšie zdroje chlóru v potravinách:

  • syry: tavené, plesňové aj tvrdé, balkánsky syr, feta syr,
  • údeniny: salámy, klobásy, šunka, párky, údené mäso, slanina,
  • ryby a predovšetkým rybie produkty: matjesy,
  • pečivo a chlieb,
  • nakladaná zelenina, 
  • slané pochúťky: solené oriešky, tyčinky, čipsy,
  • polotovary: instantné polievky a jedlá.

Potraviny s najvyšším obsahom chlóru (100 g):

Potravina Obsah chlóru
Camembert 45 % 1 750 mg
Maďarská klobása 3 671 mg
Matjesy 3 900 mg
Údené mäso 5 791 mg
Chlieb 1017 mg
potraviny s vysokým obsahom chlóru
Soľ obsahujú najmä údeniny, syry a pečivo.

Tipy na recepty s vysokým obsahom chlóru:

Záverečné zhrnutie: Chlór je síce nepostrádateľný, telo však jeho nedostatkom netrpí

Viete, prečo sa o chlóre nehovorí tak často ako o iných mineráloch? Je to jednoducho preto, že:

  • chlór sa nachádza v soli a soli všeobecne prijímame viac než je nutné,
  • soľ prijímame aj z bežných potravín, preto nie je zdravé dosoľovať,
  • nadmerný príjem soli, ktorý je v našej populácii bežný, zvyšuje krvný tlak a môže viesť až k vzniku ochorení srdca a ciev.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)