Vo vysokých nadmorských výškach peruánskych Ánd rastie rastlina známa ako maca peruánska. V súčasnosti patrí medzi obľúbené superpotraviny. Jej účinky však poznali už starí Inkovia, ktorí ju používali na celkové povzbudenie, ale aj liečbu niektorých chorôb.
Obsah článku:
Čo je maca peruánska a odkiaľ pochádza?
Maca peruánska je rastlina, ktorá pôvodom pochádza z Peru, ako vyplýva z jej názvu. Hovorí sa jej tiež peruánsky ženšen, pretože svojimi účinkami pripomína indický ženšen. Už starí Inkovia macu uctievali pre schopnosť podporovať energiu, duševnú jasnosť a libido.
Je to odolná rostlina. Prirodzene rastie vo vysokých nadmorských výškach okolo 3 500 metrov nad morom i vyššie, teda na miestach, kde sa väčšine rastlín nedarí. Nevadí jej ostré slnko ani mrazy, prežije v extrémnom suchu a zvláda bežne vysoké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou.
Čerstvý koreň macy sa varí, pečie, praží alebo sa z neho pripravuje polievka či fermentovaný nápoj maca chicha. Peruánci tiež macu sušia a melú. Jemný prášok pridávajú do cesta na chlieb, koláče a sušienky. Listy macy možno používať pri varení – podobne ako známejšiu žeruchu.
Hľúznatý jedlý koreň vzhľadom pripomína reďkvičku alebo repu a chutí ako zemiaky. Je dlhý až 20 centimetrov a v priemere máva 2 až 10 centimetrov. Obsahuje veľké množstvo účinných látok a melie sa na jemný prášok, ktorý sa pridáva do jedál, nápojov alebo sa z neho vyrábajú doplnky stravy: tablety, kapsule, prípadne extrakt z macy.
Ďalšie názvy, pod ktorými je maca peruánska známa: žerucha peruánska, maca horská, peruánsky ženšen, peruánska viagra a latinsky lepidium meyenii alebo lepidium peruvianum.
Druhy macy peruánskej
Koreň macy môže mať rôznu farbu aj chuť. Rozlišujú sa biele, žlté, ružové, červené, fialové, šedivé aj čierne druhy, ktoré sa okrem farby a chuti môžu líšiť aj obsahom účinných látok. Za výživovo najprínosnejší sa považuje najtmavšia odroda macy, ktorá má podľa niektorých odborníkov najsilnejšie účinky na ľudský organizmus.
- žltá maca údajne chráni kožu pred poškodením ultrafialovým slnečným žiarením.
- červená maca je známa tiež ako peruánska viagra. Používa sa pri liečbe problémov so zväčšenou prostatou, za účelom posilnenia sexuálnej túžby, ale tiež ako prevencia a podporná liečba osteoporózy,
- čierna maca (maca negra) môže podporovať prirodzenú tvorbu spermií, odborne spermatogenézu, zlepšovať pamäť a latentné učenie.
VIETE, ŽE v Peru sa pestujú hlavne zemiaky a maca? Tvoria základ stravy obyvateľov v andských horách. Denne príjmu až 700 gramov macy.
Zloženie, účinky a dávkovanie peruánskeho ženšenu
Čerstvý koreň macy obsahuje ohromné množstvo niekoľkých nutrične významných látok – či už ide o vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie živiny.
Maca peruánská obsahuje:
- vitamíny skupiny B: B1, B2 a B6,
- vitamíny A, C a E
- minerály: železo, meď, vápnik, draslík, horčík, zinok, selén, jód a ďalšie
- aminokyseliny a mastné kyseliny
- tuky i sacharidy
- fytoestrogény
- steroly
- triesloviny
- saponíny
- terpenoidy
- vlákninu
Nutričné hodnoty v 100 g prášku macy:
Energetická hodnota | 325 kcal / 1361 kJ |
---|---|
Bielkoviny | 10,2 g |
Sacharidy | 59 g |
z toho cukry | 29,5 g |
Tuky | 2,2 g |
z toho nasýtené | 0,9 g |
Vláknina | 22,3 g |
Vitamín C | 286 mg |
Vitamín B6 | 1 140 µg |
Vápnik | 2 050 mg |
Železo | 16,6 mg |
Zinok | 5,9 mg |
VIETE, ŽE maca obsahuje dvakrát viac vápnika než mlieko, trikrát viac vitamínu C než pomaranč a päťkrát viac železa než špenát?
Možné prospešné účinky macy:
- môže podporovať funkcie mozgu a jeho kognitívne funkcie, napríklad pamäť,
- užíva sa pre zvýšenie vitality, zlepšenie vytrvalosti a športového výkonu, podporuje rast svalovej hmoty a zlepšuje regeneráciu po fyzickej aj psychickej záťaži,
- môže posilňovať imunitný systém,
- údajne povzbudzuje sexuálnu túžbu a používa sa ako prírodné afrodiziakum,
- môže znižovať vysoký krvný tlak,
- môže byť prospešná pre endokrinný systém, kedy pomáha obnoviť normálnu funkciu nadobličiek, štítnej žľazy, hypofýzy a hypotalamu,
- môže podporiť liečbu cukrovky, anémie, syndrómu chronickej únavy, osteoporózy, depresie, leukémie, rakoviny žalúdka, tuberkulózy, AIDS a ďalších chorôb,
- prispieva k hormonálnej rovnováhe,
- využíva sa na podporu plodnosti u žien a mužov,
- mužom môže pomôcť pri zväčšenej prostate aj erektilnej dysfunkcii, môže zlepšiť kvalitu a počet spermií, podporiť erekciu a zvýšiť sexuálnu túžbu,
- u žien môže obnoviť hormonálnu rovnováhu, zmierniť menštruačné problémy a zlepšiť plodnosť,
- môže zlepšovať sexuálnu dysfunkciu žien, ktoré užívajú antidepresíva,
- môže mierne zlepšiť stavy, ktoré sprevádzajú menopauzu,
- môže tiež znižovať riziko postmenopauzálnej osteoporózy či slúžiť ako prevencia prírastku hmotnosti u žien v prechode,
- tiež zlepšuje psychickú pohodu,
- má energizujúce účinky a prehrieva organizmus,
- má adaptogénne účinky: podporuje duševné zdravie a zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu.
Maca a lepšie športové výkony
Maca patrí k obľúbeným doplnkom stravy a pôsobí ako stimulant. Môže zvyšovať pružnosť svalových vlákien, a tým zlepšovať vytrvalosť. Tiež sa o nej veľa hovorí v spojení s otázkou budovania svalovej hmoty.
Maca obsahuje aminokyseliny s rozvetveným reťazcom BCAA, leucín, izoleucín a valín, ktoré sú nevyhnutné práve na budovanie svalovej hmoty.
Pred tréningom sa maca užíva bežne za účelom nabudenia a na podporu športového výkonu. Po cvičení zas kvôli lepšej regenerácii. Tieto účinky potvrdzuje aj štúdia, v ktorej vytrvalostní cyklisti po dvoch týždňoch užívania macy zlepšili svoj výkon.
Maca a jej vplyv na ženské a mužské zdravie
Maca je tiež známa ako prírodné afrodiziakum a často sa užíva pri problémoch s plodnosťou a sexuálnych funkcií všeobecne, vďaka čomu môže zvýšiť šancu na otehotnenie.
Okrem prírodného afrodiziaka a podpory plodnosti je maca prospešná pri menopauze, kedy zmierňuje jej negatívne prejavy. Všeobecne u žien pomáha obnoviť hormonálnu rovnováhu, ktorá je dôležitá pre zdravie každej ženy.
Muži na mace – okrem podpory sexuálnych funkcií – oceňujú tiež jej prospešný vplyv na športový výkon a budovanie svalov.
Maca a zvyšovanie psychickej odolnosti
Maca patrí medzi adaptogény a na psychiku človeka pôsobí tak, že zmierňuje negatívne pôsobenie stresu a reguluje uvoľňovanie stresových hormónov v nadobličkách, hlavne kortizolu. Rovnako priaznivo pôsobí na nervový a endokrinný systém a posilňuje imunitu.
Odporúčané denné dávkovanie macy
Bežne sa odporúča užívať 1 kávovú lyžičku macy peruánskej denne, čo je cca 5 až 7 gramov prášku. Stačí ho rozmiešať s vodou, mliekom, džúsom alebo pridať do ovsenej kaše, pudingu a podobne (viď. recepty nižšie).
Maca je vhodná pre ľudí, ktorí:
- chcú zlepšiť svoje športové výkony,
- snažia sa o vyšší objem svalovej hmoty na úkor tukov,
- sa cítia unavene a bez energie,
- nezvládajú nápor stresu,
- pracujú na lepšej fyzickej kondícii,
- snažia sa znížiť telesnú váhu,
- chcú zlepšiť kvalitu svojho sexuálneho života,
- túžia po dieťati,
- jedia vyváženú a pestrú stravu a chcú mať dostatok všetkých dôležitých vitamínov a minerálov.
Možné negatívne účinky macy peruánskej
S macou nie sú spojené žiadne preukázané negatívne a vedľajšie účinky. Pri užívaní doplnkov stravy je vždy potrebné rešpektovať odporúčané dávkovanie a neprekračovať ho. Výnimočne sa môže prejaviť alergia na macu v podobe svrbenia, vyrážky, žihľavky, prípadne nevoľnosti.
Užívanie macy peruánskej sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám z dôvodu nedostatku výskumov, ktoré by potvrdili nezávadnosť pre matku a jej plod či dieťa. Toto odporúčanie sa týka všetkých doplnkov stravy, pokým na nich nie je vyložene uvedené, že sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Inak platí odporúčanie akékoľvek doplnky konzultovať s lekárom.
V prípade dlhodobého užívania liekov alebo chronických ochorení je nutné užívanie macy vždy vopred konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
Recepty s peruánským ženšenom aj v našej kuchyni
V oblastiach Peru a všeobecne v Južnej Amerike sa čerstvý koreň peruánskeho ženšenu konzumuje ako obľúbená príloha alebo prísada do polievok a omáčok.
U nás je nepravdepodobné, že zoženiete macu v inej podobe ako jemný žltý prášok či tablety. Prášok z macy sa vyznačuje sladkastou a karamelovou chuťou, dá sa využiť aj pri varení – a to hlavne pri pečení a príprave zdravých sladkých jedál.
Peruánska maca sa hodí hlavne ako prísada do:
- müsli
- ovsených kaší
- pudingov
- dezertov
- smoothies
- jogurtov
- proteínového nápoja
- zmrzlín
Pokiaľ sa vám podarí zohnať čerstvé listy macy, môžete ju pridať do polievok alebo omáčok. Čerstvý koreň pripravíte podobne ako zemiaky, listy možno použiť rovnako ako prílohu k mäsu aj do zeleninových šalátov. Oproti sušenému variantu má čerstvá maca ostrejšiu horčičnú chuť, a preto sa viac než do múčnikov hodí ako príloha k slaným pokrmom.
Recept na tradičný peruánsky nápoj maca-chino
Suroviny:
- 1 šálka mandľového mlieka alebo mandľového masla
- 2 lyžičky nepraženého kakaa
- 1 lyžička kokosového cukru alebo medu
- 1 lyžička maca prášku
- 1 lyžica vody
Postup:
Kakao s kokosovým cukrom a macou premiešajte alebo prešľahajte ručným šľahačom s lyžicou vody a dolejte mandľovým mliekom. Krátko prešľahajte. Ak používate mandľové maslo, nápoj bude krémovejší. Pridajte však viac vody, cca celú šálku.
Ovsené lievance s jablkom a macou
Suroviny:
- 1 jablko
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky ovsených vločiek
- ½ lyžica sušenej macy
- 2 lyžice medu
- 1 vajce
Postup:
Do misky vlejte mlieko a v ňom dôkladne rozmiešajte vajíčko. Pridajte štipku soli a vmiešajte ovsené vločky. Jablko nastrúhajte a spolu s macou pridajte do zmesi. Nakoniec všetko dajte do mixéra a rozmixujte na hladké cesto. Ak je cesto príliš hutné, pridajte mlieko. Na panvici potretej kokosovým či iným olejom pripravte lievance. Podávajte s tvarohom a čerstvými jahodami či iným ovocím.
Čokoládová pena s macou
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- ½ lyžice macy
- 3 lyžice kakaa
- 5 ks datlí
- 2 lyžice medu
- štipka soli
Postup:
Datle najprv zbavte kôstok. Potom všetko vložte do mixéru a rozmixujte na hladkú penu, ktorú nechajte vychladiť. Podávejte ako úžasný dezert plný živín.
Zázvorové koláčiky posypané macou
Suroviny:
- 150 g špaldovej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 50 g rozpusteného masla
- 50 g hnedého cukru
- 40 g kandizovaného zázvoru
- ½ balenia sušeného droždia
- soľ
- 1 ks vajce
- lyžička pomarančového extraktu
- cca 2 lyžice sušenej macy
Postup:
V jednej mise zmiešajte obe múky s lyžicou macy, droždím a štipkou soli. V druhej miske vymiešajte maslo s cukrom a vajcom. Pridajte pomarančový extrakt a zmes prilejte k sypkej zmesi. Polovicu jemne nasekaného zázvoru pridajte do misy. Vypracujte hladké cesto a zabalte do fólie a dajte ho na 1 hodinu odležať do chladničky.
Zahrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, povykrajujte kolieska alebo iné tvary a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry a pečte cca 12 až 15 minút dozlatista. Keď koláčiky vytiahnete z rúry, posypte ich zvyšnou macou a zázvorom.
Záverečné zhrnutie: Maca odstráni stres a zvýši chuť do života
Pokiaľ stále nemáte s macou peruánskou skúsenosti a radi by ste si overili, čo jej priaznivé účinky dokážu, zaobstarajte si prášok. Pridať ho môžete napríklad aj len ako príchuť do kávy či rozmiešať v pohári s vodou a citrónom.