Bezhladovania.sk

Lucerna siata (alfalfa): Pôvod, zloženie, účinky a užívanie + tipy na zdravé recepty

Lucerna siata sa v starovekej Perzii využívala ako bohatý zdroj živín a energie. Znalosti Peržanov prevzala Grécka aj Rímska ríša a rovnako si túto bylinu cení aj tradičná čínska a indická medicína. Údajne odďaľuje starnutie a povzbudzuje organizmus. Preto sa jej hovorí aj „elixír mladosti”.

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Lucerna siata a jej pôvod

Táto zaujímavá bylina pôvodne rástla v oblasti Malej a Strednej Ázie, Zakavkazsku a Kašmíre, odkiaľ sa rozšírila do ostatných častí Ázie, Európy, Ameriky aj Austrálie a na Nový Zéland. 

Je známa pod mnohými menami. Latinsky sa nazýva Medicago sativa a okrem názvu lucerna siata sa používa tiež alfalfa, lucinka, lucerna, lucerka, pretože jej semená uložené v strukoch obsahujú fosfor a v tme svetielkujú. 

Lucerna kvitne od mája do septembra a lucernové pole spoznáte podľa malých modrofialových až fialových kvetov. Ide o krmovinu, ktorej sa darí v teplom podnebí, a v poľnohospodárstve sa používa ako krmivo pre hospodárske zvieratá. 

Vhodná je ale aj pre človeka. Najmä priaznivci makrobiotickej, vegánskej alebo vegetariánskej stravy uznávajú jej chuťové hodnoty a výhonky lucerny používajú ako nutrične výdatnú prísadu do najrôznejších pokrmov.

Viete, kde sa vzal zvláštny názov „alfalfa“? Názov nesúvisí s gréckym písmenom „alfa”, ako by sa mohlo zdať. Označenie pochádza z arabského súslovia Al-FAL-FA, ktoré sa prekladá ako „otec všetkých potravín“, pretože obsahuje ohromné množstvo cenných živín.

Aké cenné živiny obsahuje alfalfa? 

Lucerna sa v modernej terminológii zdravej výživy označuje ako superpotravina. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, flavonoidov, antioxidantov, aminokyselín, vlákniny aj enzýmov dôležitých pre štiepenie bielkovín, tukov aj cukrov. Ide o nízkokalorickú potravinu

Lucerna obsahuje napríklad:

Nutričné hodnoty naklíčených semien (výhonkov) lucerny v 100 g:

Energetická hodnota 110 kJ
Bielkoviny 3 g
Sacharidy 2 g
z toho cukry 1,2 g
Tuky  1 g
Vláknina 2 g

Zdroj: stobklub.cz

Lucerna alfalfa a jej možné účinky na zdravie

Najčastejšie sa mladá lucerna odporúča pri ťažkostiach s prekyslením organizmu, ktoré sa môže prejavovať kožnými problémami, bolesťami hlavy, alergiami a podobne.

  • pomáha upraviť zažívanie a zlepšuje trávenie,
  • pre vegánov predstavuje dôležitý zdroj vitamínu B12,
  • vďaka zásaditým účinkom zlepšuje vnútorné prostredie,
  • podporuje detoxikáciu organizmu,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • dodáva energiu a zvyšuje fyzickú silu a výkonnosť,
  • skvalitňuje spánok,
  • posilňuje imunitný systém,
  • obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie,
  • pozitívne pôsobí pri nafukovaní a nechutenstve, 
  • môže mierniť reumatické a artritické bolesti,
  • môže pomôcť pri liečbe žalúdočných vredov, 
  • má protizápalové účinky, 
  • eliminuje zápaly prostaty a močového mechúra,
  • napomáha pri znižovaní hladiny kyseliny močovej, a tým uľavuje od dny.

Lucerna a jej vplyv na chudnutie

Má priaznivý vplyv na metabolizmus, pomáha regulovať hladinu krvného cukru a prispieva ku komplexnému využitiu živín prijatých z potravy. V zdravej strave má rozhodne svoje miesto, ale nerobí to z nej kúzelnú tabletu, vďaka ktorej zázračne schudnete cez noc. 

Majte na pamäti, že bez celkovej zdravej životosprávy, vyváženého jedálnička a dostatočného pohybu sa vám nepodarí schudnúť len vďaka sile akéhokoľvek doplnku stravy.

Lucerna a jej vplyv na krásu vlasov a pokožky

Vitamíny obsiahnuté v byline stimulujú prekrvovanie vlasovej pokožky, bránia vypadávaniu vlasov a podporujú ich rast. Vďaka aminokyselinám, vitamínom E a K je prínosom tiež pre pružnú a zdravú pokožku.

Odporúčané dávkovanie a užívanie lucerny

Naklíčené semená mladej lucerny sú veľmi výživné a obsahujú až 40 % bielkovín. Môžete si ich doma nechať naklíčiť a pridávať do pokrmov. Najlepšie je konzumovať klíčky studené, pretože v tejto podobe obsahujú najviac živín. 

Alfalfu je ale tiež možné užívať v podobe zeleného prášku alebo kapsúl, ktoré jednoducho prehltnete a zapijete dostatočným množstvom vody. V sušenej podobe sa Lucerna pridáva do rôznych jedál (raňajkové kaše, jogurty) a nápojov (smoothie, čerstvé zeleninové šťavy). Pokiaľ sa rozhodnete pre voľnopredajný doplnok stravy vyrobený z lucerny, rešpektujte a neprekračujte odporúčané dávkovanie uvedené na obale výrobku.

Lucerna nie je vhodná na dlhodobé užívanie. Po dvoch až troch mesiacoch každodenného užívania si doprajte pauzu.

Môže mladá Lucerna uškodiť? Kto by sa jej mal radšej vyhýbať?

Opatrní pri užívaní lucerny by mali byť ľudia, ktorí užívajú lieky na poruchy zrážanlivosti krvi, ako Warfarín. Rovnaké odporúčanie platí tiež pre tehotné a dojčiace ženy a malé deti. 

O vhodnosti užívania lucerny by sa mali najprv poradiť so svojím lekárom.

naklíčené semienka lucerny alfalfa
Naklíčené semienka sa konzumujú. Sú chutné, pripomínajú hrášok a navyše obsahujú veľké množstvo živín.

Pestovanie lucerny v domácom prostredí

Alfalfu si môžete jednoducho vypestovať doma. Ako na to?

  1. Premyte semená, nechajte ich cez noc pri izbovej teplote namočené vo vlažnej vode. 
  2. Nasledujúci deň vložte semená do nízkej nádoby pokrytej namočenou tenkou látkou alebo vatou.
  3. Semena udržujte stále vlhké, nesmú ale stáť vo vode.
  4. Používajte nechlórovanú vodu, pretože chlór môže spôsobiť zlé klíčenie. 
  5. Klíčenie býva úspešné pri teplote 21 až 26 stupňov, najlepšie na tmavšom mieste. Trvá to 3 až 7 dní.
  6. Zrelé výhonky uložte do nádoby naplnenej vodou a premyte, aby ste odstránili vrstvy semien a vláknitých koreňov. Klíčky klesnú na dno a trupy osiva sa vyplavia naopak na hladinu. Trupy odstráňte a klíčky nechajte odkvapkať.
  7. Klíčky ideálne skonzumujte ihneď po umytí. Skladovať sa môžu v chladničke niekoľko dní pri teplote 3 až 10 °C v uzavretej sklenenej alebo plastovej nádobe.
  8. Klíčky nenechávajte rásť príliš dlho. Dlhšie klíčky môžu byť horké.

Ako využiť semienka lucerny v kuchyni?

Mladé klíčky aj lístky lucerny sa pridávajú predovšetkým do zeleninových šalátov. Hodia sa ale tiež ako dochutenie nátierok, polievok a hlavných jedál podobne ako bežnejšie bylinkové posýpky petržlen a pažítka. Môže sa použiť aj na netradičné ochutenie ryže, kuskusu alebo bulguru. 

Lucerna sa nehodí na tepelnú úpravu. Teplo jej neprospieva, rýchlo vädne a stráca cenné živiny. 

Čerstvá šťava z lucerny

  • čerstvo natrhaná vňať lucerny
  • plátenný obrúsok alebo slimákový odšťavovač

Čerstvo odtrhnutú vňať pomeľte a vytlačte z nej šťavu v plátennom obrúsku. Stačí 50 až 60 ml. Šťavu si na každý deň pripravujte čerstvú, nikdy nie do zásoby.

Prášok z lucerny

  • sušená kvitnúca vňať

Čerstvú kvitnúcu vňať vysušte v tieni a potom ju rozdrvte na jemný prášok. Uchovávajte ju v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe na tmavom mieste. Užíva sa ½ kávovej lyžičky dvakrát až štyrikrát denne. 

Prášok z vňate je najmenej účinný, preto ak máte možnosť, dávajte prednosť čerstvej šťave alebo naklíčeným semienkam.

Polievka z bielej reďkovky s klíčkami lucerny

Suroviny:

  • 250 g bielej reďkovky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 l zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 smotana na šľahanie
  • cesnakové výhonky
  • klíčky lucerny
  • zmes šalátov: žerucha, rukola a špenát
  • mladé listy z cvikly
  • čierne korenie a soľ

Postup:

Reďkvičku očistite, olúpte a nakrájajte na kocky. Cesnak olúpte a prepasírujte. Vložte do vývaru a uvarte domäkka. Mäkkú zeleninu aj s vývarom rozmixujte. Prilejte smotanu a podľa chuti osoľte a okoreňte. Ešte krátko povarte a nakoniec vmiešajte zelené listy a polievku na tanieri ozdobte výhonkami lucerny. 

Chlebíčky s plesňovým syrom, pečenou hruškou a lucernou

Suroviny:

  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 60 g syru s modrou plesňou
  • 2 hrušky
  • výhonky lucerny
  • nasekané vlašské orechy

Postup:

Rúru zapnite na 180 °C. Hrušky nakrájajte na tenké plátky, vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dejte piecť cca na 10 až 15 minút. Medzitým v hriankovači opečte chlieb a nasekajte vlašské orechy nadrobno. Dozlata opečený chlieb potrite silnejšou vrstvou syra, obložte plátkami hrušky, posypte orechami a čerstvou lucernou.

Šalát s burratou a klíčkami lucerny

Suroviny:

  • 250 g cherry paradajok
  • zmes šalátov
  • 2 burraty
  • estragón a bazalka
  • klíčky lucerny
  • ½ lyžice medu
  • 1 a ½ lyžice vínneho octu
  • 75 ml olivového oleja
  • soľ

Postup:

Pripravte si bylinkový dresing rozmixovaním estragónu a bazalky s medom, vínnym octom a olivovým olejom a pridajte aj štipku soli.

Na taniere naaranžujte zmes šalátov, cherry paradajky, burratu, zalejte dresingom a ozdobte klíčkami lucerny.

šalát s burratou a klíčkami lucerny
Burrata je čerstvý parený syr vyrobený z kravského mlieka. Pripomína mozzarellu, ale vo vnútri má mäkšiu až tekutú konzistenciu.

Záverečné zhrnutie: Lucerna je úžasný zdroj vitamínov, minerálov i aminokyselín

Lucerna je súčasťou prírodného liečiteľstva v mnohých kultúrach. Uplatnenie nachádza aj v tradičnej indickej a čínskej medicíne.

Zapamätajte si, že ako liečivka môže lucerna pomôcť:

  • regulovať hladinu cukru v krvi,
  • obnoviť zdravú črevnú mikroflóru,
  • potláčať vznik zápalu,
  • detoxikovať a odvodňovať organizmus,
  • dodať energiu a posilniť imunitný systém.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)