Kvasenému ázijskému nápoju kombucha sa pripisuje mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Základ tvorí kvalitný zelený nebo čierny čaj, ktorý je vďaka fermentácii obohatený o probiotiká, antioxidanty a ďalšie cenné látky. Kombuchu si môžete kúpiť hotovú alebo si ju pripraviť doma.
Obsah článku:
Čo je to kombucha?
Kombucha je druh čaju, ktorý sa pripravuje fermentáciou kombuchovej kultúry. Kvasený čaj pochádza z Číny a Japonska, kde ho podľa tradičného receptu pripravujú stovky rokov, a odkiaľ sa rozšíril do celého sveta vrátane našej republiky. Na Slovensku a v susedných krajinách bola kombucha kvôli svojim pozitívnym účinkom na zdravie obľúbená už v 20. rokoch minulého storočia.
Ako vzniká nápoj?
Do čierneho (častejšie zeleného) čaju sa pridáva cukor, kvasinky a špecifické kmene baktérií. Pred zahájením fermentácie ide v podstate o sladený čaj. Účinné látky sa v čaji vytvoria až počas kvasenia, ktoré trvá cca jeden týždeň.
Počas týchto dôležitých dní vzniká na hladine čaju hmota – akýsi povlak, ktorého povrch pripomína hubu. Nazýva sa tiež SCOBY (skratka anglického Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts) a ide o živú symbiotickú kolóniu kvasiniek a baktérií, ktorá obsahuje účinné látky s detoxikačnými a antioxidačnými účinkami. Skutočné účinky na ľudské zdravie však doposiaľ nepreukázali žiadne relevantné vedecké štúdie.
Trochu histórie o nápoji zvanom aj „elixír života”
Prvý písomný záznam pochádza z roku 221, kedy v Číne vládla dynastia Tsin. Kombucha je však známa najmenej dvetisíc rokov. Názov získala po významnom kórejskom lekárovi Kombu, ktorý údajne s jej pomocou vyliečil vážne chorého japonského cisára Inkiu.
Onedlho sa sláva zázračného nápoja začala šíriť mimo Áziu, kde sa kombucha používala ako liek na všetko. V Japonsku ju pili krásne Geishe, aby si udržali mladú pleť, štíhlu postavu aj lesklé vlasy. V 19. storočí pitiu kombuche podľahol aj ruský národ a dlho nesmela chýbať v žiadnej domácnosti.
V tejto dobe na seba kombucha strhla záujem vedcov, ktorí sa ňou začali zaoberať detailnejšie. Prvý odborný článok vyšiel v roku 1920. Po 2. svetovej vojne sa však záujem o kombuchu vytratil. Ľudia postihnutí vojnou nemali dostatok bežných potravín vrátane cukru, ktorý je pre fermentáciu nevyhnutný. V súčasnosti si kvasený čaj získava opäť pozornosť aj v krajinách, kde nemajú takú tradíciu ako v Ázii či východnej Európe.
Kombucha a jej účinky na zdravie
Žiaducim produktom správneho priebehu kvasenia je vznik zdraviu prospešných živín, ktoré prospievajú celkovému zdraviu.
Bojuje s voľnými radikálmi
Ázijský kvasený čaj obsahuje bojovníkov v podobe silných antioxidantov dôležitých pre svoju schopnosť víťaziť nad útočiacimi nepriateľmi voľnými radikálmi. Tie do organizmu prenikajú zvonku a poškodzujú alebo ničia bunky, ktoré sú pre zdravý a funkčný organizmus nevyhnutné.
Niektoré štúdie naznačujú, že kombucha chráni normálnu funkciu pečene a dokáže zlikvidovať až 70 % toxických radikálov prijatých najmä z potravy. Ide však o štúdie, ktoré sa realizovali len na potkanoch a na ľuďoch doposiaľ neprebehli.
Podporuje chudnutie
Kombucha pripravená zo zeleného čaju si aj pri fermentácii uchováva účinné látky, najmä polyfenoly. Ide o silné probiotické baktérie, ktoré podporujú spaľovanie kalórií, odbúravanie tukov, látkovú výmenu a majú pozitívny vplyv na úbytok škodlivého viscerálneho tuku. Pomáha regulovať cholesterol a cukor v krvi. Určitým spôsobom tak pravidelné pitie kombuche podporí aj vašu snahu o zníženie telesnej hmotnosti.
Je zdrojom probiotík
Kombucha obsahuje hneď niekoľko druhov baktérií mliečneho kvasenia, ktoré môžu v ľudskom tele pôsobiť ako probiotiká. Vďaka tomu sa stará o zdravú črevnú mikroflóru.
Má antibakteriálne účinky
Jednou z účinných látok je kyselina octová, ktorá podobne ako vyššie spomínané polyfenoly podporuje vylučovanie škodlivých baktérií preč z tela. Podľa niektorých štúdií je najúčinnejšia proti kvasinkám a baktériám vyvolávajúcim infekcie.
Znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení či cukrovky
Pitie kombuche pozitívne ovplyvňuje ako hladinu dobrého LDL cholesterolu, tak najmä zlého HDL cholesterolu. Hlavnou príčinou je zelený čaj, ktorý chráni LDL častice pred oxidáciou. To vo výsledku prispieva k zníženiu rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb.
Podľa niektorých štúdií majú ľudia, ktorí pravidelne pijú kvalitný zelený čaj alebo kombuchu, až o 30 % nižšie riziko vzniku ochorení srdca a ciev. Podobný účinok má zelený čaj (a tým pádom aj kombucha) aj na hladinu krvného cukru a to tak, že spomaľuje trávenie sacharidov. Podľa jednej štúdie riziko vzniku cukrovky klesá pri užívaní zeleného čaju až o 18 %.
Pôsobí ako prevencia pred rakovinou
Iné štúdie sa zaoberajú protirakovinovými účinkami kombuche, kedy polyfenoly a antioxidanty bránia vzniku a šíreniu nádorových buniek. Kombucha je v tejto súvislosti spomínaná ako prevencia pred vznikom rakoviny (napr. rakoviny prostaty u mužov).
Recept na domácu kombuchu
Pri domácej príprave dbajte na dodržiavanie správneho postupu, dôkladne vydezinfikované prostredie aj nádob a dĺžku fermentácie, ktorá by nemala trvať dlhšie než týždeň.
Potrebovať budete:
- dokonale čistú nádobu s objemom 4 litre,
- 3,5 litra sladeného vysoko kvalitného čierneho alebo zeleného čaju,
- 1 ks bakteriálnej a hubovej kultúry SCOBY zakúpenej v špecializovanej predajni,
- 1 filtračný papier na prekvapkávanú kávu, prípadne tenké plátno.
Štartovaciu sadu SCOBY na prípravu kombuche zoženiete online alebo v špecializovaných obchodoch. Kupujte vždy organickú SCOBY od renomovaného predajcu kvôli minimalizácii rizika škodlivých pesticídov. Nikdy nepoužívajte SCOBY, pri ktorom si všimnete pleseň, nepríjemný zápach a podobne.
Postup:
- Na prípravu čaju v objeme 3,5 litra použite približne 8 až 10 čajových vrecúšok. Pri sypanom čaji sa striktne držte návodu.
- Pridajte cca 200 gramov nerafinovaného cukru. Nikdy nepoužívajte med!
- Čaj nechte vylúhovať a pomaly vychladnúť pri izbovej teplote.
- Studený čaj nalejte do čistej štvorlitrovej nádoby. Hore nechajte miesto cca 2,5 cm.
- Dôkladne si umyte, vydezinfikujte a osušte ruky.
- Pripravte si zakúpenú kultúru. Vkladajte ju len do studeného čaju.
- Vezmite kultúru kombuche a opatrne ju rozprestrite na povrchu čaju.
- Nádobu zakryte filtračným papierom na prekvapkávanú kávu alebo tenkým plátnom a zagumičkujte. Nikde nemôže zostať otvor, cez ktorý by sa do nádoby dostali muchy.
- Nádobu umiestnite do teplej miestnosti, ktorá má stálu teplotu medzi 20 až 25 stupňov.
- Nechajte kvasiť po dobu 7 dní.
- Po týždni zlejte kombuchu do čistej nádoby a uzavrite vzduchotesným uzáverom. Uložte do chladu a tmy.
- Začnite si užívať kombuchu z vlastnej dielne.
Kombucha a riziko negatívnych účinkov
Kombucha sa vyznačuje vysokým obsahom mnohých živín, probiotík a antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu. Riziko negatívnych účinkov a nebezpečenstvo ohrozenia zdravia hrozí len pri nesprávne pripravenej kombuchi.
Ak si nie ste istí, kúpte si hotový produkt u overeného výrobcu či predajcu zdravej a alternatívnej výživy. Nadmerne zakvasená alebo kontaminovaná kombucha môže spôsobiť zdravotné ťažkosti a v najhoršom prípade aj úmrtie.
Kontaminovaná kombucha môže vyvolať:
- žalúdočné problémy,
- zvracanie,
- kvasinkovú infekciu,
- žltačku,
- bolesti hlavy,
- smrť.
K nežiaducim účinkom, najmä tým vážnym, našťastie dochádza vo výnimočných prípadoch. Napriek tomu sa neodporúča piť kombuchu pravidelne a dlhodobo bez pauzy. Denne by sa nemalo vypiť viac než 125 ml. Do úvahy treba brať vek a aktuálny zdravotný stav človeka. Na škodu nemusí byť aj konzultácia s lekárom.
Oficiálne však odporúčaná denná dávka nebola stanovená.
Užívaniu kombuche by sa mali vyhnúť nasledujúce skupiny ľudí:
- tehotné a dojčiace ženy,
- malé deti,
- diabetici,
- osoby trpiace hnačkou či syndrómom dráždivého čreva,
- osoby, ktoré majú 2 týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom,
- osoby so slabým imunitným systémom,
- alkoholici.
Záverečné zhrnutie: Kombucha môže pomôcť, ale zázračný liek to nie je
Rovnako ako mnoho ďalších „superpotravín” môže bezpečne pripravená kombucha podporiť normálne funkcie zdravého organizmu. Zázračný liek, ktorý vás zbaví všetkých neduhov a ťažkostí však kombucha určite nie je.
Pamätajte si, že:
- kombucha je zdraviu prospešný nápoj, ktorý obsahuje cenné živiny, probiotiká a látky s antioxidačnými účinkami,
- podporuje zdravú črevnú mikroflóru aj detoxikáciu organizmu,
- prispieva k regulácii hladiny cholesterolu a cukru v krvi,
- znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a možno aj rakoviny,
- kombuchu nepite dlhodobo bez prestávky a denne nepite viac než 125 ml.