Kolostrum je bohatý prírodný zdroj vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a predovšetkým bielkovín, protilátok a rastových faktorov. Že ste o ňom ešte nepočuli? Tak to je veľká chyba. Dokáže totiž posilniť imunitu, podporiť regeneráciu organizmu a utužiť celkové zdravie. S čím všetkým nám môže kolostrum pomôcť?
Obsah článku:
Čo je kolostrum?
Kolostrum alebo mledzivo je prvé materské mlieko, ktoré sa tvorí v mliečnych žľazách cicavcov (vrátane človeka) približne 24 až 48 hodín po pôrode. Obsahuje obrovské množstvo prospešných látok dôležitých pre správny rast, vývoj a podporu imunity novorodenca.
U novorodencov však výhody kolostra nekončia, prospievať môžu aj v dospelosti. Hovoríme teda o kravskom (bovinnom) kolostre, ktoré sa v poslednej dobe používa ako obľúbený doplnok stravy pre podporu imunity a celkového zdravia.
Účinné látky v kolostre
Kolostrum má jedinečné zloženie, a preto sa mu tiež hovorí biologické zlato či elixír dlhovekosti. Kolostrum je totiž veľmi výživné a bohaté na bielkoviny (proteíny), protilátky (imunoglobulíny), rastové faktory, tráviace enzýmy a veľa vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Za zmienku stojí hlavne vysoký obsah vitamínov D, A a C, vápnika a fosforu.
Všetky tieto látky sú nevyhnutné pre zaistenie dôležitých životných potrieb organizmu novorodenca v prvých dňoch života a pre vývoj imunity. V porovnaní s bežným materským mliekom má kolostrum vyšší obsah bielkovín, horčíka, vitamínov skupiny B a vitamínov A, C a E.2, 3, 4, 5
Proteíny v kolostre sa navyše považujú za kompletný zdroj bielkovín vzhľadom k ich aminokyselinovému profilu a vysokej stráviteľnosti.
Laktoferín
Kolostrum v sebe ukrýva významné množstvo laktoferínu. Laktoferín je telu prirodzená zlúčenina, ktorá sa zúčastňuje imunitných reakcií a bojuje s infekciou. Má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, takže pôsobí proti infekciám, ktorých pôvodcom sú baktérie a vírusy – hlavne proti nachladnutiu a chrípke.6, 7, 8
Väzbou na vírusové a bakteriálne bunky je laktoferín schopný znižovať rast patogénov a zabrániť ich vstupu do bunky. Laktoferín pôsobí tiež ako antioxidant a znižuje zápalové procesy v tele.9 Navyše má probiotické vlastnosti, vďaka ktorým pomáha podporovať rast zdravých črevných baktérií.
Imunoglobulíny (protilátky)
Protilátky (imunoglobulíny) sú špecifické proteíny, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám a baktériám. Tvoria najväčšiu skupinu imunitných zložiek v kolostre a sú nepostrádateľnou súčasťou nášho imunitného systému. Kolostrum obsahuje tri hlavné imunoglobulíny: IgG, IgM a IgA.10 Každý typ imunoglobulínu sa od ostatných líši štruktúrou a funkciou.
Protilátky IgG a IgM
Sú v kolostre najdominantnejšie a hrajú úlohu pri rozpoznávaní a ničení patogénov v krvnom riečisku. Protilátky IgM na rozdiel od toho rozpoznávajú iba baktérie, ktoré sa dostanú do krvi a zničia ju. Protilátky IgA fungujú tak, že sa viažu na membrány, ktoré lemujú rôzne orgány (ako je črevo) a bránia infekčným patogénom, aby sa k nim priľnuli a spôsobili ochorenie.
Obsah a zloženie imunoglobulínov v kravskom kolostre ovplyvňuje mnoho faktorov, ako je plemeno, vek matky, obdobie otelenia, výživa v dobe pôrodu, objem vyprodukovaného kolostra, doba odberu, vakcinácia matky, kŕmenie, počet teliat a počet laktácií.
Rastové faktory
Ide o látky, ktoré podporujú rast organizmu, vývoj tkanív, hojenie rán a ovplyvňujú budovanie svalovej hmoty.11 Kolostrum má v sebe zvlášť vysoký obsah dvoch rastových faktorov – IGF-1 a IGF-2 (inzulínu podobný rastový faktor 1 a 2).
PRP – polypeptidy bohaté na prolín
PRP je skupina molekúl bielkovinovej povahy, ktoré sa podstatnou mierou podieľajú na regulácii imunitných reakcií a udržiavaní rovnováhy imunitnej odpovede. Pôsobia ako imunomodulátor – vyvažuje nadmerne aktívny imunitný systém, a naopak podporuje imunitný systém v prípade, že nepracuje dostatočne.
Lyzozým
Lyzozým je enzým, ktorý pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Okrem toho je schopný viazať a udržiavať stálu hladinu železa v organizme.
Cytokíny
Molekuly nazývané cytokíny sú veľmi dôležitou zložkou kolostra. Zohrávajú totiž kľúčovú úlohu v komunikácii a prenose informácií medzi bunkami. Podieľajú sa na regulácii rastu a delenia buniek, zúčastňujú sa zápalových reakcií a podporujú obranyschopnosť organizmu.
Vitamíny
Kolostrum obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch (A, D a E) aj vo vode (B a C).
- Vitamíny skupiny B sú dôležité pre správnu funkciu metabolizmu, tvorbu energie a syntézu hormónov.
- Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu v spojivovom tkanive.
- Vitamín A je dôležitý pre rast, vývoj a imunitu.
- Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu v čreve.
- Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni bunky pred oxidačným poškodením.
Minerálne látky
Kolostrum je dobrým zdrojom vápnika a fosforu. Vápnik je dôležitý pre udržiavanie zdravých kostí a zubov, zatiaľ čo fosfor je životne dôležitý pre fungovanie metabolizmu. V kolostre sa nachádza tiež nezanedbateľné množstvo horčíka, zinku a selénu.
Ako prospieva kolostrum nášmu zdraviu?
Bovinné (kravské) kolostrum sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym doplnkom stravy. Pre novorodencov je kolostrum kľúčové pre budovanie imunity, zrenie tráviaceho systému a adaptáciu na nové prostredie. V dospelosti poslúži užívanie kolostra vo forme doplnku stravy na utuženie zdravia a pri prevencii niektorých ochorení.
Účinky na imunitu, trávenie aj proti únave
Kolostrum sa s obľubou používa na posilnenie imunity, podporu zdravia čriev a zvýšenie hladiny energie. Používa sa tiež pri mnohých gastrointestinálnych ochoreniach, infekciách a poruchách spojených s imunitnou nedostatočnosťou.
Podporuje imunitný systém
Kolostrum vyrovnáva imunitnú odpoveď, čo je kľúčové na udržanie dobrého zdravia. Posilňuje imunitný systém a pomáha telu lepšie bojovať s infekciami, najmä s infekciami horných dýchacích ciest.12, 13 Prispieva tiež k ochrane a výžive čriev, kde sídli viac než 70 % nášho imunitného systému. Za posilňujúce účinky kolostra na imunitu sú zodpovedné predovšetkým protilátky IgA a IgG.
Kolostrum je vhodné užívať hlavne v zimnom období pri nachladnutí, pri oslabenej imunite (napríklad v dôsledku stresového vypätia) a pri rekonvalescencii. Vzhľadom ku komplexnému zloženiu a mnohým účinným látkam dokáže kolostrum naštartovať imunitný systém a znížiť riziko niektorých autoimunitných ochorení (napr. reumatoidná artritída, alergia alebo roztrúsená skleróza).
Zlepšuje zdravie čriev
Laktoferín obsiahnutý v kolostre pôsobí ako probiotikum a podporuje rast tzv. dobrých baktérií v čreve, ako sú laktobacily a bifidobaktérie. Bolo tiež preukázané, že kolostrum udržuje zdravie gastrointestinálneho traktu tým, že podporuje rast buniek v črevách.14, 15 Užívanie kolostra môže byť užitočným spôsobom na zmiernenie tráviacich ťažkostí, ako je plynatosť, nadúvanie a zápcha.
Môže zlepšiť športový výkon
Kolostrum obsahuje rastové faktory, ktoré priamo súvisia s vývojom svalov. Mnoho športovcov preto predpokladalo, že im kolostrum pomôže s budovaním svalovej hmoty. Hoci tento účinok nebol vedecky preukázaný, kolostrum môže podporiť zotavovanie sa po tréningu, a tým zvýšiť celkový výkon počas nasledujúcich tréningov.16
Urýchľuje regeneráciu svalov a hojenie rán
Okrem podpory imunitného systému má kolostrum pozoruhodné schopnosti na regeneráciu svalov.17 Rastové faktory v kolostre vykazujú významné reparačné (obnovujúce) vlastnosti na svaly a chrupavky. Podporujú tiež hojenie rán, a preto má kolostrum praktické využitie aj pre pacientov po úrazoch a chirurgických zákrokoch.
Štúdia ďalej ukázala, že suplementácia bovinným kolostrom znižuje oxidačný stres a celkové poškodenie svalov po cvičení, čo z kolostra robí skvelý doplnok na podporu regenerácie u športovcov.18
Pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu
Rastové faktory kolostra majú mnohopočetné regeneračné účinky, ktoré sa vzťahujú aj na črevo. Kolostrum sa môže použiť aj ako podporná liečba alebo prevencia infekcií gastrointestinálneho (tráviaceho) traktu. Kolostrum pôsobí preventívne proti hnačke, ktorá sa spája s bakteriálnymi a vírusovými infekciami. Význam má tiež pri úľave od príznakov infekčnej hnačky u detí.19
Ako užívať kolostrum?
Kolostrum síce produkujú všetky cicavce, ale doplnky stravy sa obvykle vyrábajú z kravského kolostra (hovädzie alebo bovinné kolostrum), eventuálne z kozieho kolostra. Kravské kolostrum je z nutričnej stránky podobné ľudskému kolostru, a preto býva voľbou číslo jedna. Kolostrum ako doplnok stravy môžete nájsť v troch formách – ako práškový extrakt, tekutý extrakt alebo v podobe kapsúl.
Pri výrobe doplnkov stravy sa kolostrum pasterizuje, suší a potom sa najčastejšie plní do kapsúl (práškový extrakt). Práve spôsob spracovania môže mať významný vplyv na účinnosť a biologickú aktivitu kolostra. Nadmerné spracovanie (napr. zahrievanie, filtrovanie a sušenie rozprašovaním) mení vlastnosti účinných zložiek kolostra a znižuje antimikrobiálne vlastnosti aj priaznivé účinky na tráviaci trakt.20
Aby bolo kolostrum účinné, musí mať vhodnú čistotu a kvalitu. Na čo sa zamerať pri výbere kolostra?
- Obsah imunoglobulínov: viac než 30 % IgG
- Forma kolostra: rozpustné vo vode, lipozomálne alebo mikronizované
- Pôvod: od veľkého počtu certifikovaných zdravých dojníc, ideálne kŕmených na pastvinách bez používania hormónov a pesticídov
- Zber: v priebehu prvých 24 hodín po narodení teľaťa
- Spracovanie: pri nízkych teplotách
- Ďalšie: laboratórne testovanie na nežiaduce baktérie
- Dávkovanie: líši sa v závislosti od výrobku, sily a koncentrácie účinných látok
Čo si odniesť z článku?
- Kolostrum je vlastne taký imunitný booster.
- Môžeme ho používať nielen v rámci prevencie v rizikových obdobiach (chrípka, nachladnutie, zvýšený stres, nadmerná fyzická záťaž), ale aj ako podpornú liečbu pri niektorých ochoreniach (infekcie horných dýchacích ciest, autoimunitné poruchy, alergie, úrazy, tráviace ťažkosti atď.).
- Aby kolostrum fungovalo účinne, musíme si osvojiť správne stravovacie návyky a zdravý životný štýl.
Zdroje
1. Kaplan, M., Arslan, A., Duman, H., Karyelioğlu, M., Baydemir, B., Günar, B. B., Alkan, M., Bayraktar, A., Tosun, H. İ., Ertürk, M., Eskici, G., Duar, R. M., Henrick, B. M., Frese, S. A., & Karav, S. (2022). Production of Bovine Colostrum for Human Consumption to Improve Health. Frontiers in Pharmacology, 12.
2. Bryant, J., & Thistle, J. Anatomy, Colostrum. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513256/
3. Ballard, O., & Morrow, A. L. (2013). Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatric Clinics of North America, 60(1), 49–74.
4. Shah, R., Sabir, S., & Alhawaj, A. F. Physiology, Breast Milk. [Updated 2021 Sep 20]. In: StatPearls [online]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539790/
5. Jenness, R. (1979). The composition of human milk. Seminars in Perinatology, 3(3), 225–239.
6. Yamauchi, K., Wakabayashi, H., Shin, K., & Takase, M. (2006). Bovine lactoferrin: benefits and mechanism of action against infections. Biochemistry and Cell Biology, 84(3), 291–296.
7. Actor, J. K., Hwang, S. A., & Kruzel, M. L. (2009). Lactoferrin as a natural immune modulator. Current Pharmaceutical Design, 15(17), 1956–1973.
8. Zhang, G. H., Mann, D. M., & Tsai, C. M. (1999). Neutralization of endotoxin in vitro and in vivo by a human lactoferrin-derived peptide. Infection and Immunity, 67(3), 1353–1358.
9. Godhia, M. & Patel, N. (2013). Colostrum – Its Composition, Benefits As A Nutraceutical: A Review. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 1(1), 37–47.
10. Safaeian, L., Javanmard, S. H., Mollanoori, Y., & Dana, N. (2015). Cytoprotective and antioxidant effects of human lactoferrin against H2O2-induced oxidative stress in human umbilical vein endothelial cells. Advanced Biomedical Research, 4, 188.
11. Antonio, J., Sanders, M. S., & Van Gammeren, D. (2001). The effects of bovine colostrum supplementation on body composition and exercise performance in active men and women. Nutrition, 17(3), 243–247.
12. Jones, A. W., March, D. S., Curtis, F., & Bridle, C. (2016). Bovine colostrum supplementation and upper respiratory symptoms during exercise training: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, 8, 21.
13. Saad, K., Abo-Elela, M. G. M., El-Baseer, K. A. A., Ahmed, A. E., Ahmad, F. A., Tawfeek, M. S. K., El-Houfey, A. A., Aboul Khair, M. D., Abdel-Salam, A. M., Abo-Elgheit, A., Qubaisy, H., Ali, A. M., & Abdel-Mawgoud, E. (2016). Effects of bovine colostrum on recurrent respiratory tract infections and diarrhea in children. Medicine (Baltimore), 95(37), e4560.
14. Chandwe, K., & Kelly, P. (2021). Colostrum Therapy for Human Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients, 13(6), 1956.
15. Blais, A., Fan, C., Voisin, T., Aattouri, N., Dubarry, M., Blachier, F., & Tomé, D. (2014). Effects of lactoferrin on intestinal epithelial cell growth and differentiation: an in vivo and in vitro study. Biometals, 27(5), 857–874.
16. Buckley, J. D., Abbott, M. J., Brinkworth, G. D., & Whyte, P. B. (2002). Bovine colostrum supplementation during endurance running training improves recovery, but not performance. Journal of Science and Medicine in Sport, 5(2), 65–79.
17. Shing, C. M., Jenkins, D. G., Stevenson, L., & Coombes, J. S. (2006). The influence of bovine colostrum supplementation on exercise performance in highly trained cyclists. British Journal of Sports Medicine, 40(9), 797–801.
18. Appukutty, M., Radhakrishnan, A. K., Ramasamy, K., Ramasamy, R., Abdul Majeed, A. B., Noor, M. I., Safii, N. S., Koon, P. B., Chinna, K., & Haleagrahara, N. (2012). Colostrum supplementation protects against exercise-induced oxidative stress in skeletal muscle in mice. BMC Research Notes, 5, 649.
19. Li, J., Xu, Y. W., Jiang, J. J., & Song, Q. K. (2019). Bovine colostrum and product intervention associated with relief of childhood infectious diarrhea. Scientific Reports, 9.
20. Foley, J. A. & Otterby, D. E. (1978) Availability, storage, treatment, composition, and feeding value of surplus colostrum: a review. Journal of Diary Science, 61(8), 1033–1060.