Okrem projektu Zdravýživka, kde hravou formou vzdeláva deti o výžive, sa Petra Vadovičová venuje aj veľmi aktuálnej téme – probiotikám na mieru. Komu pomôžu a ak prebieha výroba? Prečítajte si celý rozhovor.
Obsah článku:
Aký je najväčší rozdiel medzi klasickými probiotikami z lekárne a probiotikami na mieru?
Dnes v lekárňach nájdeme širokú paletu univerzálnych probiotík. Niekedy sa rozhodujeme podľa ceny bez ohľadu na chuť a konzistenciu účinnej látky. Avšak pri univerzálnych probiotikách sa vás ani doktor nespýta, ktorý bakteriálny kmeň vám chýba na jeho doplnenie.
Pri personalizovaných probiotikách ako jediní v Európskej únii na mieru vyšetrujeme črevný mikrobióm zo vzorky stolice až na DNA sekvencii, vďaka čomu dopĺňame chýbajúci kmeň a tým upravujeme rovnováhu črevného mikrobiómu v tele. Netriafame vhodný bakteriálny kmeň tak ako je to pri univerzálnych probiotikách.
Okrem toho disponujeme aj predpripravenými probiotikami. Pre svoju lahodnú chuť ich milujú aj deti. Sú hlavne bezpečné, tekuté a vďaka patentovanej metóde tyndalizácie fungujú na signálnej molekule, ktorá pôsobí ako skladačka puzzle – doplní pomer bakteriálnych kmeňov, nepomnožia sa ale pomáhajú udržiavať črevnú rovnováhu čo najlepšie.
Podľa výsledkov pomáhajú ľuďom zlepšovať diagnózy, ako napríklad syndróm presakujúceho čreva. Tieto tekuté probiotiká obsahujú neživé bakteriálne kmene, vďaka čomu sa dajú užívať spolu s antibiotickou liečbou bez časového odstupu (rovnako ako univerzálne probiotiká z lekárne).
Tento projekt si dokonca vyslúžil ocenenie najlepší biotechnologický produkt za rok 2020.
Aké zdravotné problémy bývajú najčastejšie dôvodom, prečo si ľudia kupujú probiotiká?
Najčastejšie to býva pri užívaní antibiotík, ktoré nám vedia pekne rozhodiť rovnováhu črevnej mikroflóry. Taktiež sú dôvodom tráviace problémy.
Pri akých problémoch vy osobne odporúčate probiotiká na mieru?
Podľa odporúčania tvorcu personalizovaných probiotík pána RNDr. Ryšávku, známeho mikrobiológa, pomáhajú pri disharmónii organizmu, infekcii helicobacterom pylori, pri ulceróznej kolitíde, laktózovej či histamínovej intolerancii, seboroickej dermatitíde, divertikulóze, divertikulitíde a dokonca aj duševných poruchách.
Čo probiotiká ako prevencia? Pred akými ochoreniami nás môžu pomôcť ochrániť?
Prevencia je dôležitá a vždy lacnejšia ako liečba. My vďaka testu na črevný mikrobióm (tzv. zrkadlu do nášho vnútra) zároveň zisťujeme a dopĺňame, čo nám chýba. Podľa klinických štúdií sa odhaduje, že môžu mať významný vplyv aj na prevenciu Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.
Taktiež pôsobia preventívne voči priepustnosti či krvácaniu čreva a následným poškodeniam imunity. Podľa nedávnej štúdie sa vďaka personalizovaným probiotikám znížila doba hospitalizácie u covidových pacientov o 5 dní.
V črevách máme miliardy drobných „priateľov“. Ako hovorí RNDr. Petr Ryšávka, baktérie s nami chcú žiť a je len na nás, či ich podporíme, alebo zabijeme. Aké typy potravín škodia baktériám v črevách najviac?
Naše priateľské baktérie nemajú radi trvanlivé potraviny, ktoré obsahujú konzervanty (tie ich následne ničia). Preto je vhodné myslieť dopredu na to, čo si pri nákupe vložíme do košíka a neskôr do úst.
Ktoré potraviny naopak vyživujú priateľské baktérie?
Sú to potravy, ktoré sú čerstvé, pestré a veľmi obľúbené fermentované, napr. konzervované kvasením či fermentovaním. Napríklad kyslá kapusta, nakladaná zelenina, tempeh, kokosový jogurt, mlieko alebo hliva ustricová ako prebiotikum (výživa pre črevné baktérie).
Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?
Je to častá otázka a ľudia si tieto dva pojmy mýlia. Zjednodušene povedané, probiotické kultúry sa nachádzajú v našom tele, len ich nepomer dopĺňame. Ak nie sú v rovnováhe, často dochádza k tráviacim ťažkostiam či v najhoršom prípade k narušeniu imunitného systému. Prebiotiká sú potrava pre probiotiká, aby boli v rovnováhe.
V dotazníku na výrobu probiotík na mieru sa pýtate napríklad aj na bydlisko – mesto, predmestie, dedinu, samotu. Aký vplyv na naše zdravie má prostredie, v ktorom žijeme?
Pravdivo vyplnený zdravotný dotazník je polovica úspechu popri vyšetrení črevného mikrobiómu DNA sekvenciou. Áno, všetko okolo nás ovplyvňuje náš črevný mikrobióm. Ak už len zmeníme prostredie (napríklad na dovolenke), mení sa aj náš mikrobióm. Mikrobióm je na našom tele či už z vonkajšej strany na pokožke, alebo z vnútornej v tráviacom trakte.
Na rozdiel od ľudí žijúcich v Ázii, my Európania máme tendenciu konzumovať málo vlákniny, čo sa prejavuje nízkym počtom bifidobaktérií v tráviacom trakte.
Pýtate sa aj na pravidelné užívanie liekov. Ako veľmi menia antidepresíva alebo antialergiká zloženie črevného mikrobiómu?
Až 90 % sérotonínu (hormónu šťastia) sa tvorí v tráviacom trakte a iba 10 % v mozgu. Podľa výsledkov zo štúdií je známe, že depresívne stavy sú spojené so zmenou, čiže nerovnováhou črevného mikrobiómu. Je známa os mikrobiota-črevo-mozog, ktorá prebieha na úrovni nervovej sústavy, hormónov a imunitného systému. Z toho dôvodu sa považuje vyšetrenie črevného mikrobiómu za prvoradé.
Ľudia, ktorých trápi depresia, majú nižšie zastúpenie bakteriálnych kmeňov oproti zdravým ľuďom. Je to zdravotný problém, ktorý treba riešiť komplexne: reguláciou zloženia črevného mikrobiómu prostredníctvom vyššie uvádzaných probiotík či prebiotík a pestrou stravou a pohybovou aktivitou.
Možno sme teraz niekoho zaujali. Poviete nám, čo a ako majú urobiť čitatelia, ktorí majú záujem o probiotiká na mieru?
Moja práca je aj moje hobby a rada čitateľom poradím s výberom personalizovaných probiotík na mieru, či predpripavených tekutých a hlavne bezpečných probiotík, či prebiotík s obsahom vitamínov.
Samozrejme, ak čitatelia riešia nejaký zdravotný problém, pred výberom je potrebné analyzovať črevný mikrobióm (stačí nám vzorka stolice) a vyplniť zdravotný dotazník. Vďaka tomu získame všetky potrebné informácie na prípravu vašich probiotík na mieru.
V prípade záujmu o viac informácií vám rada pomôžem na vadovicova.petra@gmail.com alebo mi pokojne napíšte na +421 905 884 415.
Pridáte na záver nejakú motiváciu a tipy pre tých, ktorým možno práve teraz trávenie nefunguje najlepšie? Kde začať?
Každý z nás má zdravie vo svojich rukách – aj keď genetika sa s nami niekedy pohrá. Žijeme v prostredí, ktoré nás formuje osobnostne a formuje aj náš črevný mikrobióm.
Veľký vplyv má už na začiatku života prirodzený pôrod cez pôrodné cesty a neskôr dojčenie, vďaka čomu je naše telo osídlené množstvom mikroorganizmov, a tým si budujeme imunitu už počas detstva.
Veda a výskum idú stále dopredu. Sme jediní v Európskej únii, ktorí pripravujeme personalizované probiotiká na mieru. Prečo túto možnosť nevyužiť v prospech nášho zdravia? Zamerať sa na prevenciu je dôležité, pretože je vždy lacnejšia ako liečba. Aj keď nepociťujeme žiadne problémy, naša mikrobiálna disharmónia v črevách môže znižovať schopnosť imunity, zhoršovať náladu alebo zvyšovať únavu.
Nestojí za to byť fit? Ak sme zdraví, dokážeme aj nemožné.
Vieme sa naplno venovať nielen rodine či sebe, ale zároveň podávať aj očakávané výsledky v práci 🙂 Každý z nás je jedinečný, využime kontrolu nášho črevného mikrobiómu v prospech svojho zdravia.
Petra, ďakujeme za príjemné rozprávanie hromadu užitočných tipov 🙂