Kakaové maslo patrí medzi rastlinné tuky. Obsahuje mnoho cenných látok. Využíva sa v kuchyni na prípravu studených pokrmov a na pečenie, ale tiež sa pridáva do krémov a telových mliek, balzamov na vlasy a ďalších prípravkov pre mladistvý vzhľad.
Obsah článku:
Čo je kakaové maslo a ako sa vyrába
Svojím vzhľadom pripomína maslo z kravského mlieka, má podobne svetlú žltkastú farbu, ale inak je úplne odlišné. Má tvrdšiu konzistenciu, vonia po čokoláde a jeho chuť je neprekonateľná. Kakaové maslo je v podstate zodpovedné za charakteristické vlastnosti pravej čokolády.
Vyrába sa z pražených kakaových bôbov, ktoré obsahujú približne 50 % masla. Bôby sa rozdrvia, a následne sa lisujú za studena. Vďaka šetrnému procesu si rastlinné maslo uchová maximálne množstvo cenných látok. Kvalita hotového masla je rôzna a vždy odráža kvalitu použitých bôbov. Zvyšky z vylisovanej hmoty sa melú na jemný kakaový prášok, ktorý má rozmanité využitie v potravinárstve.
Hlavná výhoda masla spočíva vo vysokej tepelnej stabilite a dlhej trvanlivosti. Obsahuje látky, ktoré bránia žltnutiu a je teda možné skladovať ho až niekoľko rokov.
Najdôležitejšie vlastnosti kakaového masla:
- vysoká tepelná stabilita: hodí sa aj na pečenie a vyprážanie
- dlhá trvanlivosť
- vysoký obsah živín
- lahodná chuť a príjemná vôňa
Používa sa v studenej i teplej kuchyni. Najviac sa využíva na prípravu čokoládových dobrôt, vrátane klasickej kvalitnej čokolády. Pretože ide o jednu z drahších surovín, pri výrobe čokolád a dezertov sa často ako náhrada používali lacnejšie rastlinné tuky.
Nutričný profil kakaového masla v 100 g:
Výživové hodnoty | v 100 g |
Energetická hodnota | 3700 kJ / 884 kcal |
Tuky | 100 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 59,7 g |
z toho mononenasýtené tuky | 32,9 g |
z toho polynenasýtené tuky | 3 g |
Cholesterol | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bielkoviny | 0,1 g |
Soľ | 0 g |
Vitamín E | 1,8 mg |
Vitamín K | 24,7 µg |
Cholín | 0,3 mg |
Zdroj: 2000kcal
Kakaové maslo obsahuje:
- kyselinu olejovú
- kyselinu stearovú
- kyselinu palmitovú
- kyselinu linolovú
- kyselinu arachidonovú
- kyselinu palmitolejovú
Ďalej:
- vitamín E
- vitamín D2
- vitamín K
- kyselinu alfa-linolenovú
- fytosteroly (menovite stigmasterol)
- draslík, fosfor, meď, železo, zinok a horčík
Medzi klady patrí vysoký obsah vitamínu E a K. Medzi negatíva patrí vysoký obsah tuku, hlavne saturovaného tuku.
Kakaové maslo a jeho prínosy pre zdravie i krásu
- Neobsahuje cholesterol a je bohaté na zdravé tuky.
- Prispieva k nižšej hladine krvného tlaku a cholesterolu.
- Polyfenoly priaznivo pôsobia na srdce a do určitej miery môžu znižovať riziko vzniku ochorení srdca a ciev.
- Obsahuje menej kalórií a tukov než ostatné bežne používané kuchynské tuky.
- Je mimoriadne dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý je známy ako silný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie a eliminuje vznik predčasných vrások.
- Zachováva jemnosť, vláčnosť a žiarivosť pokožky a obnovuje lesk vlasov.
- Má antidepresívne účinky a zmierňuje stres.
VIETE, ŽE kakaové bôby pestovali už starí Mayovia? Pripravovali z nich nápoj, ktorý ochucovali čiernym korením, čili alebo vanilkou a kakaové bôby používali aj ako platidlo. Do Európy dorazilo kakao vďaka španielskemu dobyvateľovi Hernandovi Cortézovi v polovici 16. storočia, ale až v 18. storočí bola vyrobená prvá tabuľka čokolády!
Použitie kakaového masla v kuchyni
Vďaka vysokej tepelnej stabilite sú možnosti kakaového masla v kuchyni veľmi pestré. Hodí sa do studenej kuchyne, na pečenie, opekanie i vyprážanie a na prípravu domácich cukroviniek, dezertov a zmrzlín. Pri tepelnej úprave neprebíja chuť použitých ingrediencií, práve naopak, nechá ich vyniknúť.
Počítajte s tým, že kakaové maslo je omnoho tuhšie, než to živočíšne. Pri varení sa neroztopí tak ľahko. Konzistenciou pripomína skôr tvrdé mydlo. Pri varení sa preto strúha, krája alebo sa rozpúšťa vo vodnom kúpeli.
Každopádne, ide o skutočnú lahôdku. Kakaové maslo nielen výborne chutí a vonia, ale jeho umiernenú konzumáciu možno brať ako súčasť zdravého životného štýlu.
Kakaové maslo sa pridáva do:
- Mliečnej, horkej a bielej čokolády,
- výrobkov z kakaa a lieskových orieškov,
- tort, sušienok, zmrzlín a čokoládových tyčiniek,
- kávových nápojov a horkej čokolády.
Kakaové maslo a jeho vplyv na pokožku
Často sa pridáva do pleťových krémov, mliek a emulzií. Mávajú tuhšiu konzistenciu, ale do pokožky sa vstrebávajú veľmi ľahko a nezanechávajú nepríjemný pocit mastnoty. Skvele hydratuje pokožku a vďaka tomu je vhodné hlavne pre suchú, citlivú a zrelú pleť.
- Používanie v priebehu tehotenstva chráni pokožku pred vznikom jaziev a strií.
- Pomáha znižovať poškodenie spôsobené počasím, či už ide o mráz, vietor alebo slnečné žiarenie.
- Pozitívne pôsobí na vrásky okolo očí, úst, na krku a dekolte.
- Hodí sa i na jemnú pokožku perí a k zjemneniu tvrdej kože na lakťoch a pätách.
- Maslo je možné použiť aj na masáže. Pre tieto účely sa odporúča zmiešať rastlinný olej s kakaovým maslom v pomere 1:1.
Po konzultácii s dermatológom je možné prípravky obsahujúce kakaové maslo používať na kožu, ktorá trpí ekzémami.
Kakaové maslo sa v kozmetike pridáva do:
- pleťových krémov
- telových mliek a balzamov
- mydiel
- balzamov na pery
- hydratačných emulzií
- samoopaľovacích prípravkov
Kakaový balzam pre jemnú a hebkú pokožku
Suroviny:
- 50 g kakaového masla
- 50 g bambuckého masla
Postup:
Zmiešajte kakaové a bambucké maslo a získajte telový balzam s vôňou čokolády pre hebkú pokožku. Kožu príjemne hydratuje, zvláčňuje a ošetruje, aby nebola vysušená a popraskaná. Balzam je možné používať ako každodennú starostlivosť o citlivú detskú pokožku, muži ho ocenia ako krém po holení a hodí sa aj na vysušené ruky, popraskané pery alebo ako intenzívna starostlivosť po kúpeli.
Čokoládové telové maslo
Suroviny:
- 50 g bambuckého masla
- 50 g kakaového masla
- 20 g včelieho vosku
- ½ kávovej lyžičky jemne mletej škorice
Postup:
Vo vodnom kúpeli pomaly rozpusťte všetky ingrediencie. Zmes dôkladne premiešajte. Ešte teplú a tekutú zmes nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť – ideálne na studenom a tmavom mieste (alebo v chladničke).
Pomáda na pery z kakaového masla
Suroviny:
- kakaové maslo
- prázdny vysúvací obal na tyčinku na pery
Postup:
Kakaové maslo zohrejeme, aby bolo tvárnejšie a natlačíme ho pomocou drevenej tyčinky do pripraveného umytého a suchého plastového obalu. Tubičku s maslom uložte do chladničky, aby znovu stuhla a pomáda na pery je hotová.
Kakaové maslo a starostlivosť o vlasy
Vlasy hydratuje a navracia im vitalitu. Je vhodné na suché a poškodené vlasy. Vyživuje ich, dodáva im jemnosť a lesk. Býva súčasťou vlasových balzamov a masiek.
Kde sa dá kúpiť kakaové maslo
Zoženiete ho v kamenných obchodoch a e-shopoch so zdravou výživou, prípadne vo väčších supermarketoch, ktoré majú samostatné oddelenie pro zdravú výživu.
Ide o výrobok, ktorý je o dosť drahší než klasické maslo. V podstate je to luxusná surovina, čo sa odráža aj na cene. Akonáhle ho ale ochutnáte, pochopíte prečo.
Možné negatívne účinky kakaového masla
S konzumáciou a používaním kakaového masla nie sú spojené žiadne vedľajšie negatívne účinky. Vzácne sa môže u niektorých osôb prejaviť alergická reakcia. Problém môže predstavovať nadmerná konzumácie kakaového masla, a to kvôli vysokému obsahu tukov.
Recepty s kakaovým maslom
Tvarohové muffiny s kakaovým maslom
Suroviny:
- 250 g mäkkého tvarohu
- ½ hrnčeka kakaového masla
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček špaldovej múky
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice medu
- ½ prášku do pečiva
- kúsky čokolády
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustite kakaové maslo. Pridajte med a cukor a miešajte, kým sa suroviny nespoja. Potom pridajte tvaroh a vajcia a znovu premiešajte. V druhej miske zmiešajte ovsené vločky s múkou a práškom do pečiva. Potom sypkú zmes postupne pridávajte do tekutej. Vznikne pomerne hutné cesto. Zamiešajte kakaové kúsky.
Zapnite rúru na 180 °C. Cesto opatrne vtlačte do muffinových formičiek. Nemusíte šetriť, pri pečení sa tieto muffiny príliš nenafúknu, pretože neobsahujú bielu múku. Pečte zhruba 30 minút. Jesť sa môžu teplé aj studené.
Čokoládové guličky podľa blogu Petr & Gabi foodies
Suroviny:
Na guličky
- ⅓ hrnčeka kakaového masla
- 7 lyžíc nepraženého kakaového prášku
- 2 lyžice nefiltrovaného agáve sirupu
- 4 lyžice domáceho mandľového masla
- cca 25 lieskových orieškov bez šupky
Na obalenie
- rozdrvené pistácie
- strúhaný kokos
Postup:
V mixéri dôkladne rozmixujte menší hrnček mandlí. Rozpusťte kakaové maslo a pridajte do neho kakaový prášok, agáve sirup a rozmixované mandle, až vznikne mazľavé cesto, ktoré nechajte asi 20 minút stuhnúť v chladničke. Potom každý oriešok obaľte cestom, vytvarujte guličku a obaľte ju v rozdrvených pistáciách alebo v strúhanom kokosu.
Cookies s kakaovým maslom
Suroviny:
- 200 g mliečnej čokolády
- 30 g kakaových bôbov
- 100 g kakaového masla
- 300 g hladkej múky
- 250 g cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- štipka mletého muškátového oriešku
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Zapnite rúru na 180°C. Do hrnca nalejte pol litra vody a varte na strednom ohni. Do vody pridajte kakaové maslo a nechajte ho pomaly rozpustiť. Rozpustenú zmes odstavte a nechajte vychladnúť. Do zmesi prisypte cukor, múku, soľ, kypriaci prášok, muškátový oriešok a pridajte maslo.
Všetko rozmixujte ručným mixérom, kým nevznikne hladká zmes a za stáleho miešania pridajte vajce a vanilku. Hotovú zmes posypte čokoládou a kakaovými bôbmi a rovnomerne rozdeľte na plech. Pečte asi 15 minút a potom nechajte aspoň krátko vychladnúť.
Domáca čokoláda s orieškami
Suroviny:
- kakaové maslo
- kakaový prášok
- sladidlo podľa chuti
- želé, hrozienka, oriešky
Postup:
Rozpusťte kakaové maslo a zmiešajte ho s kakaovým práškom. Podľa chuti ho oslaďte obľúbeným sladidlom, pridajte želé, hrozienka alebo oriešky. Pripravenú zmes nalejte do formičiek alebo na plech vystlaný mastným papierom (budú sa lepšie vyberať) a nechajte ich vychladnúť.
Arašidové brownies s kakaovým maslom
Suroviny:
- 100 g kvalitnej čokolády
- 100 g kakaového masla
- 150 g arašidového masla
- 100 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 6 vajec
- 180 g polohrubej múky
Postup:
Rozohrejte rúru na 180 °C. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kakaovým maslom a vmiešajte arašidové maslo a vanilkový cukor. Zamiešajte a nechajte vychladnúť. Po niekoľkých minútach pridajte všetky vajcia a polohrubú múku a dôkladne premiešajte. Cesto nalejte do vymasteného a vysypaného plechu a pečte cca 30 minút.
Ďalšie recepty s kakaovým maslom na Bezhladovenia.sk
- Goji bonbóny s vanilkou a kakaom
- Ovsená kaša s vanilkou a lesnými plodmi
- Vegánske „míša rezy“ bez laktózy a cukru
- Nepečené datľové košíčky s makom
Záverečné zhrnutie: Kakaové maslo sa hodí do dezertov, účinné je aj ako starostlivosť o pleť a vlasy
Kakaové maslo je drahá surovina, ktorá však v rozumnom množstve prospieva chuťovým bunkám, zdraviu a navyše je veľmi účinným pomocníkom pro starostlivosti o citlivú, suchú a zrelú pleť.
Zapamätajte si, že kakaové maslo:
- Obsahuje zdravé tuky, žiadny cholesterol a menej energie než iné kuchynské tuky,
- je bohatým zdrojom vitamínu E, vitamínu K a niektorých minerálov,
- odďaľuje starnutie a pokožke dodáva vlahu, sviežosť a mladistvý vzhľad,
- prospieva vlasom, ktoré vyživuje a navracia im hebkosť a lesk.