Bolí vás často hlava, máte problémy s trávením, trápia vás problémy s pleťou a celý deň by ste najradšej prespali? Za týmito problémami môže stáť potravinová intolerancia.
Obsah článku:
Potravinová intolerancia vs. potravinová alergia
Pokiaľ vášmu telu nerobia dobre niektoré potraviny, môže ísť o alergiu alebo intoleranciu. Veľa ľudí si často zamieňa potravinové alergie s potravinovými intoleranciami alebo s citlivosťou na určité potraviny (tzv. pseudoalergiou). Najčastejšie dochádza k zámene laktózovej intolerancie s alergiou na bielkovinu kravského mlieka alebo alergie na lepok s celiakiou. Rozdiel pritom spoznáte hlavne podľa spôsobu reakcie tela, teda podľa hlavných príznakov.
Potravinová alergia
Ide o neprimeranú reakciu imunitného systému na niektorú potravinu, respektíve jej zložku. Telo vyhodnotí danú zložku potravy ako cudzorodú a začne sa proti nej brániť zvýšenou tvorbou protilátok, čo vedie k nepríjemným príznakom. Potravinová alergia na rozdiel od potravinovej intolerancie zahŕňa vždy imunitný systém a príznaky sa objavujú po niekoľkých minútach až hodinách po konzumácii danej potraviny.
Príznaky alergickej reakcie môžu byť rôzne, ale najčastejšie sa prejavuje tráviacimi, kožnými alebo dýchacími problémami. Vo vážnejších prípadoch môže dôjsť až život ohrozujúcemu anafylaktickému šoku. Pri potravinovej alergii je potrebné dávať pozor aj na malé množstvá potravinového alergénu. Na vyvolanie nežiaducej alergickej reakcie často stačí aj stopové množstvo alergénnej potraviny.
Najčastejšími potravinovými alergénmi sú:
- kravské mlieko
- obilniny obsahujúce lepok (najčastejšie pšenica)
- vajcia
- sója
- ryby a kôrovce
- orechy a semienka
- ovocie (napr. jablká)
- zelenina (napr. zeler)
- arašidy
Potravinová intolerancia
Potravinová intolerancia je metabolická porucha, pri ktorej organizmus netvorí dostatok enzýmov zodpovedných za trávenie a spracovanie konkrétnej potraviny alebo jej zložky. Na rozdiel od potravinovej alergie nejde o reakciu, ktorá zahŕňa imunitný systém a tvorbu protilátok. Problémy spojené s intoleranciou na niektorú z potravín sa môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín či dní. Spojiť si problémy s danou potravinou preto býva často ťažké.
Najčastejšími potravinovými intoleranciami sú:
- laktózová intolerancia (intolerancia na mliečny cukor laktózu)
- celiakia (neznášanlivosť lepku)
- intolerancia FODMAP
- histamínová intolerancia
Potravinová intolerancia sa najčastejšie prejavuje poruchami trávenia, ako je nadúvanie, nevoľnosť, hnačka a kŕče v bruchu. Závažnosť príznakov závisí od množstva enzýmov v tele a skonzumovaného množstva problematickej potraviny. Potravinová intolerancia môže spôsobiť aj ďalšie reakcie. Väčšinou sa objavuje niekoľko problémov naraz, medzi nich patria napríklad:
- chronická únava
- nadúvanie a plynatosť
- bolesť brucha
- bolesti hlavy a migrény
- znížená imunita
- zápcha
- hnačka
- bolesti svalov a kĺbov
- poruchy sústredenia
- svrbenie a pálenie kože
- ekzém
- akné
- nočné potenie
- neplodnosť
- depresia
Názorným príkladom rozdielu medzi potravinovou alergiou a intoleranciou je neznášanlivosť mlieka. Viete, aký je rozdiel medzi alergiou na mlieko a laktózovou intoleranciou?
Potravinová precitlivenosť (pseudoalergia)
Pseudoalergia alebo precitlivenosť na potraviny je nežiaduca reakcia na potraviny, ktorá je spôsobená precitlivenosťou organizmu na niektoré zložky obsiahnuté v týchto potravinách. Príznaky pripomínajú alergickú reakciu, ale príčina vzniku je odlišná.
Pseudoalergia je často vyvolaná potravinami, ktoré obsahujú väčší obsah histamínu – napríklad syry, alkoholické nápoje, rybacie konzervy či fermentované potraviny.
Prehľad najčastejších potravinových intolerancií
Laktózová intolerancia
Laktózová intolerancia je metabolická porucha spôsobená nedostatočnou funkciou enzýmu laktáza, ktorý pomáha stráviť mliečny cukor laktózu. Nejde teda o neprimeranú reakciu imunitného systému ako v prípade alergie na bielkovinu kravského mlieka, ale ide o metabolickú odchýlku. Pri laktózovej intolerancii nemôže tráviaci systém plne stráviť mliečny cukor. Namiesto toho, aby bola laktóza strávená a vstrebaná, zostáva v črevách a spôsobuje nepríjemné problémy.
Príznaky laktózovej intolerancie postihujú hlavne tráviaci systém. Problémy sa objavujú v dôsledku bakteriálnej fermentácie (kvasenia) nestrávenej laktózy v hrubom čreve, čo vedie k tráviacim problémom. Tieto problémy sa objavujú zhruba 30 minút až 2 hodiny po konzumácii potraviny s obsahom laktózy.
Hlavným cieľom liečby laktózovej intolerancie je obmedziť príjem laktózy v jedálničku. Rozhodne však nie je nutné odstraňovať všetky mliečne výrobky zo stravy. Veľa mliečnych výrobkov má prirodzene nízky obsah laktózy v dôsledku mliečneho kvasenia, pri ktorom sa laktóza rozkladá na jednoduchšie cukry.
Pri laktózovej intolerancii možno bez problémov konzumovať kyslomliečne výrobky (biely jogurt, zákvas, cmar, kefír) a tvrdé aj zrejúce syry (čedar..). Niektorým ľuďom nevadí ani maslo, ktoré obsahuje iba malé množstvo laktózy.
Hlavné príznaky laktózovej intolerancie:
- nadúvanie
- hnačka
- bolesti alebo kŕče v bruchu
- nevoľnosť
- plynatosť
- vracanie
- bolesť hlavy
- závraty
- únava a slabosť
Celiakia
Celiakia (neznášanlivosť lepku, celiakálna sprua, glutenová enteropatia) je celoživotné autoimunitné zápalové ochorenie tenkého čreva. Vzniká na podklade neznášanlivostí lepku u geneticky predisponovaných jedincov (s genotypom HLA-DQ2, HLA-DQ8). Pri celiakii dochádza k tvorbe protilátok proti bunkám črevnej sliznice, ktoré sú týmito protilátkami napadané až ničené.
Jedinou účinnou liečbou celiakie je celoživotné dodržiavanie bezlepkovej stravy. Celiakia je totiž nevyliečiteľná. Pri nedodržiavaní bezlepkovej stravy dochádza k chronickému zápalu a zániku črevných klkov, čo sú útvary zodpovedné za vstrebávanie živín. To má za následok poruchu vstrebávania živín z potravy, ktoré súvisia s mnohými negatívnymi dopadmi na zdravie.
Intolerancia FODMAP
FODMAP je skratka pre Fermentovateľné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy a Polyoly, čo sú sacharidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách (obsahujú ich napríklad niektoré druhy ovocia a zeleniny, mlieko a mliečne výrobky či strukoviny). Tieto sacharidy v tele nie sú úplne vstrebávané a dochádza k ich bakteriálnej fermentácii (kvaseniu) v hrubom čreve, čo môže niektorým ľuďom spôsobiť značné tráviace problémy.
FODMAP patrí medzi nepríjemné spúšťače symptómov u pacientov so syndrómom dráždivého čreva (IBS). Najčastejšími príznakmi u ľudí s IBS je hnačka, zápcha, bolesť brucha, nadúvanie, pocit plnosti a brušný diskomfort. Na zmiernenie príznakov IBS bola navrhnutá tvz. Low‑FODMAP diéta.
Prehľad najčastejších alergií na potraviny
Alergia na bielkovinu kravského mlieka
Alergia na mlieko alebo alergia na bielkovinu kravského mlieka je neprimeraná reakcia organizmu na bielkoviny v kravskom mlieku, zatiaľ čo pri laktózovej intolerancii je problematický mliečny cukor laktóza. Pri alergii imunitný systém tela reaguje na špecifické bielkoviny v mlieku, ktoré rozpoznáva ako nebezpečné a spúšťa tvorbu protilátok na ich zneškodnenie.
Ide o jednu z najrozšírenejších potravinových alergií, ktorá sa väčšinou prejaví už v prvom roku života. Alergiou na mlieko trpí zhruba 2 – 6 % dojčiat, v dospelosti sa táto potravinová alergia objavuje len vzácne. Jediným riešením problémov je kompletné vyradenie mlieka a mliečnych výrobkov zo stravy.
Hlavné príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka:
- kožné problémy (vyrážka, žihľavka, opuchy pier a tváre, atopický ekzém)
- dýchacie problémy (sipot, problémy s prehĺtaním, dýchavičnosť, nádcha, kýchanie)
- tráviace problémy (hnačka alebo naopak zápcha, brušná kolika, vracanie, nadúvanie, nevoľnosť, stolica s prímesou hlienu alebo krvi)
- anafylaktický šok (vážna, život ohrozujúca alergická reakcia)
Alergia na vajcia
Pri alergii na vajcia telo neprimerane reaguje na niektorú z bielkovín, ktoré sa vyskytujú vo vtáčom vajci (v bielku alebo v žĺtku). Alergia na vajcia najčastejšie postihuje deti do troch rokov a v dospelosti sa objavuje veľmi zriedka. Prejavuje sa napríklad vracaním, hnačkou, bolesťami brucha alebo kožnými problémami (atopický ekzém, začervenanie a svrbenie kože).
Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia (HIT) patrí medzi tzv. nepravé alergie alebo pseudoalergie. Ide o reakciu organizmu na určité potraviny, ktoré obsahujú alebo uvoľňujú v tele väčšie množstvo histamínu. Telo reaguje na histamín ako na alergén, ale k alergickej reakcii v pravom slova zmysle pritom nedochádza.
Zdroje histamínu:
- Vlastná tvorba histamínu bunkami imunitného systému – u zdravého človeka dochádza k jej regulácii, zvýšené uvoľňovanie histamínu je typické u alergikov.
- Niektoré potraviny a nápoje – histamín sa vyskytuje v niektorých potravinách a nápojoch.
Histamín patrí medzi látky, ktoré sa bežne nachádzajú v ľudskom tele – uvoľňujú ho bunky imunitného systému. Histamín sám o sebe nepredstavuje problém, pokiaľ je jeho tvorba a odbúravanie v rovnováhe. Ak však z nejakého dôvodu dôjde k nepomeru prísunu a odbúravania histamínu v tele, môže sa rozvinúť histamínová intolerancia.
Za rovnováhu histamínu v tele sú zodpovedné dva enzýmy:
- DAO (Diamin Oxidáza)
- HNMT (Histamín‑N‑Methyltransferáza)
Príčiny histamínovej intolerancie
Histamínová intolerancia je tzv. získané ochorenie – len v malom počte prípadov ide o vrodené (dedičné) ochorenie. Zaujímavá je hlavne skutočnosť, že výskyt HIT v populácii sa neustále zvyšuje. Za hlavnú príčinu histamínovej intolerancie sa považuje znížená aktivita enzýmov odbúravajúcich histamín – diaminooxidázy (DAO) a N‑methyltransferázy.
Predovšetkým nízka aktivita enzýmu DAO spôsobuje hromadenie histamínu v organizme, čo má za následok širokú škálu symptómov. Enzým DAO funguje v črevách ako bariéra a u zdravého človeka bráni nadmernému prechodu histamínu do organizmu. Pri zníženej aktivite DAO organizmus stráca schopnosť vysporiadať sa s nadbytkom histamínu.
Viete, že histamínová intolerancia neznamená, že ste alergickí na histamín, ale že máte histamínu v tele príliš veľa a vaše telo ho nedokáže dostatočne odbúravať?
Hlavný problém väčšinou nastáva pri poruche črevnej sliznice, preto sú na histamínovú intoleranciu náchylní predovšetkým ľudia s chronickým zápalom čriev, Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, syndrómom dráždivého čreva, potravinovou alergiou a celiakiou. Znížená aktivita DAO môže súvisieť tiež s genetikou, chronickým ochorením či užívaním niektorých liekov (napr. acetylcysteín, propafenón, dihydralazín, amitriptylín).
Príznaky histamínovej intolerancie
- chronická únava bez jasnej príčiny
- závraty
- bolesti hlavy alebo migrény
- nevoľnosť
- bolesti brucha
- nadúvanie
- hnačka
- zápcha
- svrbenie kože
- ekzém
- búšenie srdca
- kožná vyrážka
- problémy s dýchaním – kašeľ, dýchavičnosť, piskot pri dýchaní
- pálenie záhy
- pokles krvného tlaku
- nespavosť
Čo robiť proti histamínovej intolerancii?
Pri podozrení na histamínovú intoleranciu odborníci odporúčajú eliminačnú diétu s vylúčením potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvo histamínu. Histamín sa nachádza v mnohých potravinách, napríklad vo fermentovaných potravinách, údeninách, zrejúcich syroch lebo niektorých alkoholických nápojoch.
Potraviny bohaté na histamín
- niektoré ryby a morské plody – makrela, losos, sardinky, tuniak, slávky, mušle, sleď, krab, konzervované a údené ryby
- niektoré údeniny – salámy, párky, sušená šunka, prosciutto, klobásy, slanina, jaternice, údené mäso, paštéty
- mäsové konzervy
- zrejúce a plesnivé syry – parmezán, ementál, gouda, Grana Padano, niva, gorgonzola, čedar, tvarôžky, camembert, hermelín, brie, roquefort
- mliečne výrobky – tavené syry, feta syr, konzervované a marinované syry, klasické polotučné alebo nízkotučné jogurty
- niektoré druhy zeleniny – paradajky, kyslá kapusta, špenát, baklažán, huby, olivy, pálivá paprika, konzervovaná zelenina
- niektoré druhy ovocia – citrusy, kivi, jahody, ananás, prezreté banány, avokádo, maliny, ostružiny, ríbezle, marhule, slivky, ananás, čerešne, višne, papája, guava, datle, figy, brusnice, nektárinky, broskyne, blumy, vodný melón, šípky, hrozienka, sušené slivky, moruše, sušené či kandizované ovocie
- fermentované potraviny – jogurt, kyslá kapusta, kyslé uhorky, kombucha, natto, kimči
- sójové výrobky – tofu, tempeh, sójová omáčka, sójové mlieko
- pečivo z bielej múky a kysnuté pečivo, sladké a krehké pečivo, torty, zákusky, koláče
- orechy – vlašské, kešu, lieskové orechy, mandle, pistácie
- dráždivé korenie – pálivá paprika, čili, karí, škorica, sladké drievko, aníz, muškátový orech
- čokoláda
- ostatné – droždie, kečup, paradajkový pretlak, konzervované nátierky, dresingy, majonéza
- nápoje – energetické nápoje, džúsy z nepovoleného ovocia, kvasené šťavy, káva s kofeínom, silné čierne čaje, kolové nápoje
- alkoholické nápoje – pivo, víno, sekt aj tvrdý alkohol
Potraviny vhodné pri histamínovej intolerancii
Ľuďom s neznášanlivosťou histamínu sa naopak odporúča zvýšiť príjem potravín a nápojov s nízkym obsahom histamínu:
- čerstvé chudé mäso
- vajcia (dobre tepelne upravené)
- ovocie (s výnimkou rizikových druhov) – jablká, hrušky, hrozno bez kôstok, neprezretý banán, rakytník, Cantaloupe melón, žltý melón, melón Galia, čučoriedky
- zelenina (s výnimkou rizikových druhov) – mrkva, zeler, petržlen, šalát, brokolica, karfiol cuketa, špargľa, kukurica, cesnak, cibuľa, uhorky, paprika, fenikel, čakanka, paštrnák, topinambury, zemiaky, bataty, cvikla
- celozrnné a žitné pečivo
- strukoviny (podľa tolerancie)
- prílohy – ryža, cestoviny, pšeno, bulgur, quinoa, pohánka, zemiaky, kuskus
- vločky – ovsené, špaldové, žitné, jačmenné, ryžové
- niektoré mliečne výrobky – čerstvý syr, tvaroh, cottage syr, mozzarella, mlieko, smotana, mascarpone, ricotta, smotanové jogurty (podľa tolerancie)
- korenie a bylinky
- niektoré orechy – makadamové orechy, kokos, gaštany, mak
- ostatné – karob, cukor, čakankový sirup, javorový sirup, agávový sirup, ryžový sirup, marmeláda alebo džem z povoleného ovocia
- nápoje – voda, neperlivá minerálna voda, bylinné či ovocné čaje, káva bez kofeínu
Ak zistíte, že ste intolerantní na niektoré potraviny?
Odhalenie potravinovej neznášanlivosti býva zložité. Symptómy môžu byť rôzne a často závisí aj od množstva skonzumovanej potraviny. Dôležitá je aj frekvencia konzumácie. Ak si problematickú potravinu dáte raz za čas, prejavy sa môžu objaviť do niekoľkých dňoch a v menšej miere. Pokiaľ si ju ale doprajete denne, symptómy vás môžu trápiť neustále.
Pozor: Vadiť vám navyše nemusí len jedna zložka stravy, ale aj kombinácia viacerých druhov potravín.
Test na potravinové intolerancie
V alergologických a imunologických ambulanciách možno potravinovú intoleranciu alebo alergiu zistiť zo vzorky krvi. Existujú tiež testy, ktoré vyhodnocujú toleranciu až na stovky potravín. Nie sú však hradené poisťovňami a vykonávajú ich iba lekári v špeciálnych laboratóriách. Dôkladnejšie testy sa odporúčajú hlavne ľuďom, ktorí majú dlhodobé zdravotné problémy a zatiaľ im nebolo diagnostikované iné ochorenie.
Eliminačná diéta
Pokiaľ vás trápia zažívacie problémy a máte podozrenie, že príčinou môže byť strava, každý mesiac vylúčte z jedálnička jednu problematickú potravinu a sledujte zmeny zdravotného stavu. Ak začnú problémy ustupovať, pravdepodobne ste našli potravinu, ktorá vám vadí. Myslite ale na to, že vám problémy môže spôsobovať viacero potravín. Preto vytrvajte a postupne vyskúšajte toleranciu na všetky problematické potraviny.
Diagnostika histamínovej intolerancie
K diagnostike histamínovej intolerancie patrí laboratórne vyšetrenie aktivity enzýmu DAO v krvi a eliminačná diéta, pri ktorej na určitú dobu z jedálnička vyradíte potraviny bohaté na histamín. Odporúča sa, aby si človek viedol tzv. diétny denník, do ktorého si bude zapisovať všetky konzumované potraviny a následné symptómy. Pomôže to rozpoznať potraviny spúšťajúce prejavy histamínovej intolerancie, ktorým sa je lepšie vyhnúť.
Ukážkový jedálniček pri histamínovej intolerancii
1. deň:
- Raňajky: Ryžová kaša s kokosovým mliekom a banánom
- Obed: Pečené morčacie mäso so zemiakmi a koreňovou zeleninou
- Olovrant: Ricotta s hruškou
- Večera: Cuketové placky s cottage syrom
2. deň:
- Raňajky: Miešané vajcia s trochou brokolice, celozrnné pečivo (bez droždia)
- Obed: Restované tofu so zeleninou (mrkva, cuketa, paprika) a kuskusom
- Olovrant: Tvaroh s jablkom a škoricou
- Večera: Bravčové stehno s tekvicovým pyré, quinoa
3. deň:
- Raňajky: Ovsené vločky s tvarohom a čučoriedkami
- Obed: Kurací plátok na zelenine (mrkva, petržlen, cuketa), bataty
- Olovrant: Cottage syr s pažítkou a krehkými plátkami
- Večera: Šalát s cviklou a kozím syrom
Záver: Máte neznášanlivosť jednej alebo viacerých potravín? Upravte svoj jedálniček
- Akonáhle zistíte, že sa vás potravinová intolerancia týka, vynechajte všetky potraviny, ktoré vám spôsobujú problémy aspoň na 3 mesiace. Po uplynutí tejto doby môžete problematické potraviny skúsiť v malom množstve znova zaradiť do jedálnička.
- Otestujete si tak, či sa tráviace enzýmy obnovili alebo nie. To sa však netýka celiakie, pri ktorej je prísne vylúčenie bielkovín lepku nutné dodržiavať až po zvyšok života.
- Pokiaľ vaše telo začne pri zaradzovaní problematickej potraviny reagovať s nevôľou, vráťte sa späť k strave bez týchto potravín. V niektorých prípadoch je diéta záležitosťou pár mesiacov až rokov, niekedy je potrebné ju dodržiavať po celý život.
Neviete si rady s novým jedálničkom? Dohodnite si stretnutie s výživovým poradcom, ktorý vám poradí, ako sa s novou situáciou vysporiadať a zostaví vám jedálniček na mieru.
Zdroje
- Shulpekova, Y. O., Nechaev, V. M., Popova, I. R., Deeva, T. A., Kopylov, A. T., Malsagova, K. A., Kaysheva, A. L., & Ivashkin, V. T. (2021). Food Intolerance: The Role of Histamine. Nutrients, 13(9), 3207.
- Sánchez-Pérez, S., Comas-Basté, O., Veciana-Nogués, M. T., Latorre-Moratalla, M. L., & Vidal-Carou, M. C. (2021). Low-Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content? Nutrients, 13(5), 1395.
- Hrubisko, M., Danis, R., Huorka, M., & Wawruch, M. (2021). Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients, 13(7), 2228.
- Sánchez-Pérez, S., Comas-Basté, O., Duelo, A., Veciana-Nogués, M. T., Berlanga, M., Vidal-Carou, M. C., & Latorre-Moratalla, M. L. (2022). The dietary treatment of histamine intolerance reduces the abundance of some histamine-secreting bacteria of the gut microbiota in histamine intolerant women. A pilot study. Frontiers in Nutrition, 9.
- Jochum, C. (2024) Histamine Intolerance: Symptoms, Diagnosis, and Beyond. Nutrients, 16(8), 1219.
- Patel, R. H., Mohiuddin, S. S. (2024). Biochemistry, Histamine. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557790/
- Gerbault, P., Liebert, A., Itan, Y., Powell, A., Currat, M., Burger, J., Swallow, D. M., & Thomas, M. G. (2011). Evolution of lactase persistence: an example of human niche construction. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 366(1566), 863–877.
- Itan, Y., Powell, A., Beaumont, M. A., Burger, J., & Thomas, M. G. (2009). The origins of lactase persistence in Europe. PLoS Computational Biology, 5(8), e1000491.
- Ranciaro, A., Campbell, M. C., Hirbo, J. B., Ko, W. Y., Froment, A., Anagnostou, P., Kotze, M. J., Ibrahim, M., Nyambo, T., Omar, S. A., & Tishkoff, S. A. (2014). Genetic origins of lactase persistence and the spread of pastoralism in Africa. American Journal of Human Genetics, 94(4), 496–510.
- Swallow, D. M. (2003). Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annual Review of Genetics, 37, 197–219.
- Edwards, C. W., & Younus, M. A. (2022). Cow Milk Allergy. [Updated 2022 Jun 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542243/
- Flom, J. D., & Sicherer, S. H. (2019). Epidemiology of Cow’s Milk Allergy. Nutrients, 11(5), 1051.
- Lifschitz, C., & Szajewska, H. (2015). Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. European Journal of Pediatrics, 174(2), 141–150.
- Mousan, G., & Kamat, D. (2016). Cow’s Milk Protein Allergy. Clinical Pediatrics, 55(11), 1054–1063.
- https://www.proalergiky.cz/clanky/potraviny-pri-histaminove-intoleranci?srsltid=AfmBOoqTer2tfW49LOk5JNHXnGx5Yzbaz-jdvgsJ6c8D_HHe6GmB6Yjz