Leto je v plnom prúde a s ním aj teplé dni. Sú ako stvorené na osvieženie v podobe zmrzliny alebo nanuku. Väčšina kupovaných zmrzlín a nanukov však obsahuje veľké množstvo cukru a nekvalitných tukov, čo forme do plaviek veľmi nepomáha. Čo si tak radšej pripraviť zdravšiu zmrzlinu doma, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek? Objavte tipy na jednoduché, chutné a hlavne zdravé recepty z kuchyne nutričnej špecialistky.
Obsah článku:
Marhuľová zmrzlina
Suroviny:
- 300 g marhúľ
- 150 g bieleho jogurtu 3 % tuku
- 50 g odtučneného tvarohu
- 40 g čakankového sirupu
Postup:
- Marhule umyjeme, zbavíme jadier a nakrájame na menšie kúsky.
- Všetky suroviny dáme do mixéra a dôkladne rozmixujeme.
- Hotovú zmes preložíme do uzatváracej misky a necháme do druhého dňa v mrazničke.
Mangový sorbet
Suroviny:
- 400 g čerstvého manga
- 100 ml vody
- 50 ml šťavy z vyžmýkaného pomaranča
Postup:
- Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri dohladka.
- Vzniknutú zmes preložíme do uzatváracej plastovej nádoby.
- Dáme do mrazničky asi na 2 hodiny. Nesmie však zmrznúť úplne. Pokiaľ sa to stane, pred podávaním necháme zmrzlinu trochu roztopiť pri izbovej teplote.
Čučoriedková zmrzlina
Suroviny:
- 250 g čučoriedok
- 250 g odtučneného tvarohu
- 30 g čakankového sirupu
Postup:
- Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri.
- Preložíme do uzatváracej plastovej nádoby.
- Dáme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
Cookies zmrzlina
Suroviny:
- 80 g žervé
- 140 g bieleho nízkotučného gréckeho jogurtu
- 30 g čakankového sirupu
- 2 celozrnnej sušienky
Postup:
- V miske zmiešame žervé, jogurt, čakankový sirup a rozdrvené sušienky.
- Preložíme do plastovej nádoby s viečkom a dáme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
Zdravá šmolková zmrzlina
Suroviny:
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 50 g čakankového sirupu
- 1 rovná lyžička modrej spiruliny
Postup:
- Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme.
- Vzniknutý krém preložíme do uzatváracej plastovej nádoby a dáme do mrazničky aspoň na 3 hodiny (v priebehu tejto doby aspoň dvakrát premiešame).
Jahodový nanuk s tvarohom
Suroviny:
- 300 g jahôd
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 2 lyžice čakankového sirupu
Postup:
- Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri dohladka.
- Vzniknutú zmes uložíme do formičiek na nanuky a necháme cez noc zamraziť.
- Druhý deň môžeme podávať.
Černicový nanuk s mätou
Suroviny:
- 300 g černíc
- 40 g čakankového sirupu
- šťava z 1 citróna
- 6 vetvičiek čerstvej mäty
- 140 g bieleho nízkotučného gréckeho jogurtu
- pár kvapiek vanilkovej esencie
Postup:
- Do hrnca si dáme černice, čakankový sirup, mätu a šťavu z citróna.
- Pomaly privedieme k varu a necháme 3 minúty vrieť na miernom plameni.
- Zmes necháme vychladnúť a potom rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom.
- V miske vyšľaháme jogurt s vanilkovou esenciou.
- Do formiček na nanuky vrstvíme striedavo černicovú a jogurtovú zmes.
- Nanuky dáme cez noc zamraziť a druhý deň môžeme podávať.
Malinová zmrzlina s cottage syrom
Suroviny:
- 300 g malín
- 300 g cottage syru
- 40 g čakankového sirupu
Postup:
- Všetky suroviny rozmixujeme dohladka v mixéri.
- Vzniknutú zmrzlinu dáme do uzatváracej nádoby a zamrazíme aspoň na 2 hodiny.