Bezhladovania.sk

Diéta pri zápale pankreasu: Popis, účinky a prehľad potravín, ktoré (ne)jesť

Pankreas je jedným z orgánov ľudskej tráviacej sústavy. Narušenie jeho funkcií v dôsledku zápalového ochorenia, takzvanej pankreatitídy, spôsobuje bolesti brucha, nevoľnosti, vracanie, hnačky a niekedy aj zvýšenú teplotu až stratu vedomia. Liečba zápalu pankreasu zahŕňa aj úpravu stravy. Ako vyzerá diéta pri zápale pankreasu?

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Základné princípy diéty pri ochorení pankreasu

  • Ide o liečebnú diétu, ktorú odporúčajú lekári pri zápale pankreasu = pankreatitíde.
  • Základom diéty je ľahko stráviteľná strava (tzv. chemicky a mechanicky šetriaca). Odporúča sa jesť 5 až 7× denne menšie porcie.
  • Liečba vyžaduje obmedzenie potravín, ktoré dráždia tráviaci trakt (zelenina, ktorá nadúva, pálivé potraviny a ostré korenie). Vylúčený je alkohol.

Čo si o diéte pri oslabenom pankrease myslí naša nutričná terapeutka Daniela Krčová?

Na oslabený pankreas zaberá hlavne dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu. Dôležitá je zdravá a pestrá strava založená na minimálne spracovaných potravinách, obmedzenie tučných a vyprážaných jedál, zanechanie fajčenia, abstinencia od alkoholu a pravidelný pohyb.

Článok o diéte pri zápale pankreasu slúži na rozšírenie znalostí o rôznych diétnych smeroch. Ak máte problémy s pankreasom alebo trávením všeobecne, obráťte sa na príslušného lekára, ktorý vám na základe vyšetrenia odporučí vhodnú liečbu a poskytne vám potrebné informácie o výžive. Prípadne si nechajte odporučiť dietológa.

Základné informácie o ochorení pankreasu

Účelom ľudskej tráviacej sústavy je príjem a spracovanie potravy, vstrebávanie živín z prijatej potravy a následné odstraňovanie nestrávených látok z tela. Tvorí ju ústna dutina (zuby, jazyk, slinné žľazy), hltan, pažerák, žalúdok, tenké črevo (dvanástnik, lačník, bedrovník), hrubé črevo (slepé črevo, črevá, konečník), pečeň, žlčník a pankreas, ktorý nás bude zaujímať najviac.

Pankreas a jeho funkcie

Pankreas je malý orgán s dĺžkou cca 15 centimetrov. Je to žľaza s dvojitou sekréciou: vnútornou (endokrinná) a vonkajšou (exokrinná). Za vnútornú sa označuje produkcia pankreatickej šťavy, ktorá obsahuje 3 tráviace enzýmy: trypsín, lipázu a amylázu. Sú nevyhnutné na štiepenie bielkovín, tukov a cukrov. Na vonkajšiu sekréciu slúžia Langerhansove ostrovčeky, ktoré vyrábajú hormóny inzulín a glukagón. Ide o hormóny potrebné na metabolizmus sacharidov.

Príčiny a prejavy pankreatitídy

Ak dôjde k zápalu pankreasu (existujú dva varianty: akútna alebo chronická pankreatitída), tráviace enzýmy sa aktivujú už pred vstupom do žlčovodu. Zjednodušene povedané, pankreas začne tráviť sám seba. Naozaj ťažké príznaky akútneho zápalu pankreasu máva až 20 % pacientov. Ide teda o vážny zdravotný problém, ktorý treba čo najskôr začať liečiť.

Príčiny vzniku zápalu bývajú:

  • žlčové kamene, 
  • nadmerná konzumácia tučných potravín, podvýživa, 
  • dlhodobá konzumácia alkoholu (chronický zápal) alebo nárazové požitie veľkého množstva alkoholu (akútny zápal), 
  • nadmerné užívanie liekov, 
  • mechanické poškodenie pankreasu (úder do brucha),
  • iné ochorenie,
  • skôr výnimočne aj genetické predispozície.

Zvyčajné prejavy pankreatitídy:

  • ostrá bolesť v nadbrušku, ktorá môže vystreľovať do chrbta,
  • zhoršenie bolesti brucha po jedle,
  • vracanie, 
  • nevoľnosť,
  • hnačky a žltkastá mastná stolica,
  • zvýšená citlivosť v oblasti pankreasu,
  • horúčka, zvýšený srdcový tep až strata vedomia (pri ťažších formách ochorenia).
zvyčajné prejavy pankreatitídy

Chronická pankreatitída

Oproti akútnemu variantu sa chronická pankreatitída vyznačuje menej výraznými bolesťami brucha a zhoršením stavu krátko po konzumácii jedla. Môže trvať veľmi dlho. Ak problémy trvajú dlhšiu dobu a neliečia sa, funkcia pankreasu sa znižuje a môže dôjsť k jej trvalému poškodeniu.

VIETE, ŽE najrozšírenejším ochorením, ktoré súvisí s nedostatočnou funkciou pankreasu, je cukrovka? 

Liečba zápalu pankreasu

Základom úspešnej liečby je dôkladné vyšetrenie a stanovenie správnej diagnózy. Ak je zápal pankreasu potvrdený, pacient by sa mal riadiť odporúčaniami lekára. Liečba zahŕňa aj diétu. Podľa závažnosti stavu môže byť pacient hospitalizovaný kvôli sledovaniu fyziologických funkcií. Najmä akútna forma choroby môže vážne ohrozovať zdravie a dokonca aj život. 

Pri bolestiach sa užívajú analgetiká vo forme tabliet alebo žilovo, pokiaľ pacient vracia. Kvôli zaisteniu energetickej rovnováhy je nutný adekvátny príjem potravy. Liečba môže vyžadovať aj ďalšiu špecifickú výživu: buď enterálnu, teda podávanú ústami (v podobe tekutín), alebo parenterálnu (infúzie do žíl)

Súčasné výskumy potvrdzujú, že už od začiatku liečby je vhodná aj normálna výživa s podaním malého množstva tuku. Ak sa preukáže, že liečba nie je úspešná, môže sa príčina ochorenia riešiť aj chirurgicky.

Aká diéta sa drží pri zápale pankreasu?

V prípade zápalového ochorenia pankreasu by mal človek dodržiavať liečebnú diétu, ktorú by mu v ideálnom prípade mal predpísať lekár alebo dietológ. Liečba obvykle trvá 3 až 10 dní, pokým sa chorý nezačne cítiť lepšie a môže prejsť na odporúčanú diétnu stravu, ktorú je vhodné držať niekoľko týždňov až mesiacov podľa závažnosti stavu.

Základné princípy diéty pri pankreatitíde

  • vhodné sú šetrne upravované a ľahko stráviteľné jedlá, 
  • jedia sa menšie porcie, frekvencia jedál je 6 až 7× denne s rozostupom 2,5 až 3 hodiny,
  • odporúčané prípravy sú varenie, dusenie a pečenie (rozhodne nie vyprážanie),
  • používa sa menej korenia, žiadne pálivé a ostré korenie,
  • nevhodné sú potraviny s vysokým obsahom tukov (tučné mäsá, údeniny, syry aj orechy),
  • dôraz sa kladie na príjem kvalitných rastlinných a živočíšnych bielkovín v množstve 1 až 1,5 gramu na jeden kilogram váhy,
  • preferované sú sacharidy s nižším glykemickým indexom (napríklad z listového špenátu, mrkvy, uhorky alebo kapusty),
  • opatrnosť sa vyžaduje aj pri potravinách bohatých na vlákninu, ktorá sa horšie trávi,
  • vyhýbať sa treba zelenine, ktorá nadúva, strukovinám a celým zrnám (celozrnné potraviny),
  • je nevyhnutný dostatočný pitný režim, minimálne 1,5 litra denne (voda, bylinné čaje, nie silný čaj a káva),
  • úplná abstinencia od alkoholu.

Tip nutričnej terapeutky Daniely Krčovej: Malé množstvo kvalitného tuku pridajte až do hotového pokrmu, a to kvôli možnému prepaľovaniu tuku.

Podľa závažnosti ochorenia pankreasu sa môžu držať 4 stupne diéty

  • 1. stupeň: drží sa cca 1. až 3. deň pod lekárskym dohľadom, pacientovi sa výživa podáva infúziami,
  • 2. stupeň: drží sa cca 4. až 15. deň stále pod lekárskym dohľadom, hladovku a infúzie postupne nahrádza nesladený čaj a malé dávky potravín, polievky, ovocné pyré, zeleninové šťavy, netučný tvaroh a podobne,
  • 3. stupeň: drží sa cca 12. až 21. deň, pridávajú sa ovocné kompóty, netučné mliečne výrobky, zelenina (mrkva, petržlen), jedia sa väčšie porcie,
  • 4. stupeň: drží sa cca od 22. dňa. Postupne sa pridáva chudé hovädzie mäso, šunka, netučné ryby a ďalšie druhy nenadúvavej zeleniny, potom sa postupne prechádza na šetriacu diétu.

Prehľad vhodných a nevhodných potravín pri pankreatitíde

Čerstvú zeleninu je lepšie jesť mechanicky (nastrúhanú alebo rozmixovanú) alebo tepelne upravenú (varenú či dusenú do mäkka), surovú podľa tolerancie. Ovocie sa smie jesť čerstvé (najlepšie nastrúhané, bez šupky), varené či kompótované. Ďalej sa odporúča dopĺňať niektoré vitamíny (napr. vitamín D).

Čo jesť a piť, keď máte zápal pankreasu

  • mlieko: skôr polotučné
  • kyslomliečne výrobky: jogurty biele aj ochutené (bez semienok), tvaroh a tvarohové nátierky, kefír a acidofilné mlieko
  • mäkké syry: cottage, mozzarella, žervé, lučina, olomoucké syrečky
  • tvrdé syry: nekorenené 
  • vaječné bielky neobmedzene
  • chudé mäso: hydinové, teľacie, králičie, zverina, očistené chudé hovädzie, bravčové, jahňacie mäso
  • chudá hydina a teľacia šunka: minimálne 90 % mäsa
  • ryby: pstruh, treska, zubáč, losos, tuniak
  • prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, biela ryža, cestoviny, pšeno, krúpy, ovsené vločky
  • chlieb a pečivo: biele, celozrnné podľa tolerancie, nemalo by byť čerstvé
  • nenadúvavá zelenina: mrkva, zeler, petržlen, paradajky, špenát, hlávkový šalát, fazuľky, cuketa, špargľa, cvikla
  • ovocie: zrelé jablká, banány, citrusové ovocie, marhule, broskyne, čerešne, ringloty, slivky
  • pitná voda, riedené čaje, ovocné šťavy a mušty, nesladené minerálne vody
diéta pri zápale pankreasu

Z tepelných úprav pokrmov sa dôrazne odporúča varenie a dusenie, pečenie v pare, vždy s trochou vody a podlievať. Vhodné je používať panvice a hrnce, ktoré umožňujú prípravu jedla len s malým množstvom tuku alebo aj bez. Úplne nevhodné je grilovanie a vyprážanie. 

Čo obmedziť, keď máte zápal pankreasu?

  • maslo a margaríny
  • oleje: repkový (teplá kuchyňa), olivový, sójový, ľanový (studená kuchyňa)
  • orechy: smiete ich, ale len veľmi malé množstvo
  • vysoko tučné mliečne výrobky: smotana a šľahačka, tučné syry a tvarohy, smotanové jogurty 
  • vajcia: žĺtok (maximálne 1× denne)
  • pečivo: čerstvé a celozrnné pečivo, semienkové pečivo, kysnuté knedle, hranolky
  • zelenina: karfiol, hrášok, mladé kapustovité druhy

Úplne nevhodné sú tučné a sladké potraviny. Pozor tiež na nadúvavé druhy zeleniny. Pri tejto diéte sa nesmú jesť ani semienka a orechy či celozrnné pečivo kvôli riziku mechanického podráždenia tráviaceho traktu.

Čo nejesť a nepiť, keď máte zápal pankreasu?

  • tučné mäso a vnútornosti
  • tučné údeniny
  • masť, oškvarky, slanina a vypečený tuk
  • kokosový a palmový tuk
  • dochucovadlá: horčica, kečup, majonéza, tatárka, sójová omáčka, bujóny a ďalšie
  • nadúvavá zelenina: kel, kapusta, brokolica, cibuľa, cesnak, paprika, uhorky
  • ovocie: hrušky, čerstvé čerešne, jahody, maliny, černice, kivi, ríbezle
  • huby
  • strukoviny
  • rôzne polevy, náhrady čokolád
  • priemyselné pečivo
  • dráždivé korenie: pálivá paprika, korenie, karí, výrazné zmesi, čili
  • sladkosti a cukrovinky (sušienky, čokolády, sladké pečivo, torty, krémové zmrzliny)
  • silný čaj, káva a perlivé nápoje
  • alkohol

Tipy na jedlá pri diéte, ktorá podporuje liečbu pankreatitídy

Raňajky: 

  • Slaná pohánková kaša
  • Ryžový puding s ovocnou šťavou
  • Staršie biele pečivo s jemnou tuniakovou nátierkou
  • Kuskus na sladko s duseným ovocím
  • Ľahké palacinky s ovocným pyré bez cukru

Olovranty: 

  • Banán
  • Nastrúhané jablko bez šupky
  • Broskyňovo-jablkové pyré
  • Polotučný tvaroh

Obedy: 

  • Prírodný kurací plátok s dusenou ryžou
  • Kuracie stehno bez kože a kostí s kuskusom a sušenými paradajkami bez korenia
  • Tvarohovo-špenátové halušky
  • Morčacie prsia s broskyňami, batatovým pyré a dusenou mrkvou
  • Hovädzí závitok s ryžou

Večere: 

  • Tekvicová polievka s chlebovými krutónmi
  • Jemný zemiakový šalát s jogurtom a zelerom
  • Krémová mrkvová polievka so starším sendvičom
  • Varená cvikla s feniklom
diéta podporujúca liečbu pankreatitídy

Zdravotné prínosy diéty pri slabom pankrease

  • Liečebná diéta, ktorá sa drží iba pri diagnóze pankreatitídy, čo je zápal pankreasu.
  • Obnovuje a podporuje správnu činnosť pankreasu.
  • Je veľmi šetrná k celému tráviacemu traktu.
  • Dopĺňa zdravé tuky, neobsahuje skryté tuky a obmedzuje konzumáciu mnohých tučných potravín.
  • Odporúča konzumovať sacharidy s nižším glykemickým indexom a vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom jednoduchých cukrov (sladkosti, cukrovinky a pod.).
  • Kladie dôraz na príjem bielkovín z kvalitných zdrojov (chudé mäso, menej tučné syry, mlieko a mliečne potraviny).
  • Dbá na dostatočný príjem tekutín.
  • Zakazuje pitie alkoholu v akomkoľvek množstve.

Vplyv diéty na chudnutie

Diéta pri ochorení pankreasu nepatrí medzi redukčné diéty. Je to liečebná diéta, ktorá sa odporúča len pri tomto druhu ochorenia. Diétu preto nikdy nedržte, pokiaľ je vaším cieľom iba redukcia telesnej hmotnosti.

Pre koho je diéta na pankreas vhodná?

Diéta je určená iba osobám, ktoré majú akútnu alebo chronickú formu pankreatitídy, teda pri zápalovom ochorení pankreasu. Opakujeme, že sa drží iba na základe lekárskeho odporúčania.

Vyjadrenie nutričnej špecialistky Daniely Krčovej: Čo jesť a ako podporiť pankreas?

Pankreas je nesmierne dôležitý orgán, ktorý produkuje tráviace enzýmy. Pokiaľ v pankrease vznikne zápal (pankreatitída), dochádza k narušeniu trávenia a vstrebávania živín. Zápal pankreasu so sebou prináša mnoho zdravotných rizík, ktoré môžu ohroziť zdravie človeka. Neoddeliteľnou súčasťou liečby zápalu pankreasu je zmena jedálnička a úprava životného štýlu.

Diétne postupy pri liečbe zápalu pankreasu sa odvíjajú od toho, či ide o akútnu, alebo chronickú pankreatitídu. 

  1. Pri akútnej pankreatitíde sa nevyhneme parenterálnej výžive (podávaniu infúzií), po ktorej nasleduje špeciálne upravená enterálna výživa a za niekoľko dní zaraďujeme pevnú stravu. 
  2. Chronická pankreatitída vyžaduje hlavne umelé dodávanie enzýmov pankreasu, v opačnom prípade sa môže rozvinúť podvýživa v dôsledku poruchy vstrebávania živín.

Pri zápale pankreasu sa odporúča ľahko stráviteľná šetriaca strava, úplná abstinencia od alkoholu, zanechanie fajčenia, zníženie príjmu tukov (nie však ich úplné vyradenie) a obmedzenie potravín, ktoré dráždia zažívací trakt, ako je napríklad ostré korenie a nadúvavá zelenina (cibuľa, cesnak, paprika a pod.). Nevhodný je silný čaj a káva.

Zameriavame sa na šetrné úpravy pri príprave jedla a malé množstvo tuku pridávame až do hotového pokrmu (eliminujeme tým prepaľovanie tukov). Dôležité je dbať aj na dostatočný príjem bielkovín a pravidelnú stravu rozdelenú do menších, ale častejších dávok. Energetický príjem sa riadi individuálnou potrebou daného človeka a jeho schopnosťou prijímať stravu. Pri váhovom úbytku je vhodné zvážiť tzv. sipping (popíjanie špeciálnej tekutej výživy).

Diéta pri zápale pankreasu sa príliš nelíši od diéty pri ochorení žlčníka a pečene – základným princípom je strava mechanicky aj chemicky šetriaca. Diéta hrá pri liečbe síce skôr doplnkovú úlohu, ale určite by sa na ňu nemalo zabúdať. Ide totiž o liečebnú diétu, ktorá má predovšetkým symptomatický význam – prináša úľavu od ťažkostí. 

Naše odporúčanie

Diéta pri zápale pankreasu je bezpečná a je nastavená tak, aby podporila liečbu a jeho normálnu činnosť. Diéta je šetrná voči tráviacemu systému a obsahuje ľahko stráviteľné potraviny, pri ktorých nehrozí, že by ho poškodili či dráždili. To však neznamená, že je to všeobecne zdraviu prospešná diéta. Drží sa pri zápale pankreasu, prípadne na základe odporúčania zo strany lekára: dietológa, nie na základe vlastného rozhodnutia.

Ak vám ide primárne o chudnutie a zlepšenie celkového zdravia, stavte na pestrý a vyvážený jedálniček. Ak neviete, ako začať, vyhľadajte pomoc u študovaného odborníka na výživu, čo je nutričný terapeut a špecialista, dietológ alebo obezitológ

Záverečné zhrnutie: Diéta pri pankrease je liečebná, nie redukčná diéta 

  • Je súčasťou liečby zápalového ochorenia pankreasu, ktoré sa nazýva pankreatitída.
  • Diéta obsahuje ľahko stráviteľné pokrmy, ktoré nedráždia a nenadúvajú. Je potrebné sa vyhýbať nielen tukom a jednoduchým cukrom, ale aj rôznym semienkam či orechom, ktoré môžu tráviaci trakt poškodiť mechanicky.
  • Dôležitý je príjem správneho množstva tuku, kvalitných bielkovín, sacharidov s nižším GI.
  • Pacient musí tiež dbať na pitný režim. Pitie alkoholu je zakázané.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)