Bezhladovania.sk

Diéta pri refluxe: Čo jesť a piť podľa nutričnej špecialistky

Pálenie záhy, bolesť na hrudi, nevoľnosť, časté grganie, problematické prehĺtanie, nepríjemný zápach z úst – za tým všetkým môže byť reflux. Pomôže zmena jedálnička, zmena životného štýlu a režimové opatrenia. Čo jesť a piť pri refluxe?

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Čo je to reflux pažeráka?

Reflux alebo refluxná choroba pažeráka je ochorenie, pri ktorom dochádza k návratu obsahu žalúdka späť do pažeráka. Natrávená strava zmiešaná so žalúdočnými šťavami potom spôsobuje v pažeráku nepríjemné problémy. Tieto problémy nie je dobré podceňovať, pretože kyslé žalúdočné šťavy poškodzujú sliznicu pažeráka. To môže viesť k zápalu pažeráka (refluxnej ezofagitíde), pažerákovým vredom až k nádorovému bujneniu v oblasti pažeráka.

Za normálnych okolností bráni spätnému toku žalúdočného obsahu dolný pažerákový zvierač, čo je chlopňa oddeľujúca žalúdok a pažerák. Niekedy však dôjde k narušeniu jeho správneho fungovania a k spomínanému refluxu. K oslabeniu pažerákového zvierača môže prispievať mnoho faktorov.

Rizikové faktory vzniku refluxu

  • Nadváha a obezita – nadbytočné kilogramy vytvárajú zvýšený tlak na žalúdok a pažerák, čo môže spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača a spätný tok žalúdočného obsahu.
  • Fajčenie – fajčenie môže poškodzovať sliznicu pažeráka a zvýšiť riziko vzniku refluxu.
  • Nevhodné stravovacie návyky – nezdravá strava, nepravidelnosť v jedle, prejedanie, hladovanie počas dňa a prejedanie večer sú hlavnými rizikovými faktormi refluxu.
  • Konzumácia dráždivých potravín – ide hlavne o vyprážané a tučné jedla, polotovary, pikantné a príliš korenené pokrmy.
  • Nadmerná konzumácia alkoholu
  • Lieky – k refluxu môže prispievať aj užívanie niektorých liekov, ako sú napríklad beta-blokátory, blokátory vápnikových kanálov, anticholinergiká a nitráty.
  • Tehotenstvo – v priebehu tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám a rastúci plod navyše vyvíja tlak na žalúdok, čo môže spôsobiť uvoľnenie pažerákového zvierača.
  • Brušná prietrž (pruh) – ide o stav, keď časť žalúdka vyčnieva cez bránicu do hrudnej oblasti a jeho hlavnou komplikáciou je reflux.
konzumácia dráždivých potravín

Najčastejším príznakom refluxu je pálenie záhy (pyróza) – pocit pálenia na hrudi, ktorý sa často objavuje po jedle. 

Medzi ďalšie príznaky refluxu môže patriť:

  • bolesť na hrudníku
  • samovoľný návrat potravy zo žalúdka späť do úst
  • nevoľnosť
  • problematické prehĺtanie
  • kašeľ po jedle
  • pocit cudzieho telesa v krku
  • kyslá pachuť v ústach
  • chrapot a suchosť v krku

Liečba refluxu

Kľúčovou súčasťou liečby refluxu je úprava stravy a zníženie telesnej hmotnosti pri nadváhe. Pomôže tiež obmedzenie zdvíhania ťažkých bremien a práce v predklone, prestať fajčiť a abstinencia od alkoholu. Pri miernejších problémoch vám môže lekár predpísať lieky – antacidá, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku, lieky znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny (napríklad omeprazol) alebo lieky na podporu správnej funkcie pažerákového zvierača. Iba vo vážnejších prípadoch je nutné operačné riešenie.

V prípade, keď problémy pretrvávajú dlho a opakovane aj po zavedení režimových opatrení, je vhodné vyhľadať lekára.

Čo je diéta pri refluxe

Diéta pri refluxe je taká úprava stravy, ktorá pomáha zmierniť príznaky refluxu. Hoci žiadne konkrétne potraviny nemôžu úplne vyliečiť reflux, zdravý jedálniček a správny výber potravín dokáže výrazne zlepšiť nepríjemné problémy spojené s refluxom.

Základné princípy diéty pri refluxe

  1. Hlavným princípom diéty pri refluxe je vyhýbanie sa potravinám, ktoré dráždia žalúdok a spôsobujú nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  2. Výživové opatrenia sú v mnohom podobné tzv. šetriacej diéte ale nie sú také striktné.
  3. Odporúča sa nedráždivá strava, obmedzenie tučných, vyprážaných, korenistých a sladkých jedál, vylúčenie alkoholu, dodržiavanie pokoja po jedle, konzumácia menších porcií a ideálne by ste nemali jesť krátko pred spaním.
  4. Vhodné sú nutrične bohaté potraviny – chudé mäso, ryby, zelenina, ovocie, vajcia, kvalitné prílohy, pečivo (nie čerstvé), zdravé tuky a oleje, v primeranom množstve aj mliečne výrobky.
  5. Nevhodné sú sýtené limonády, alkohol, kofeínové nápoje, priemyselne spracované potraviny, čokoláda, surový cesnak a cibuľa, vyprážané a tučné jedlá, citrusy, paradajky, čierne korenie a ďalšie dráždivé koreniny.

Ako vyzerá jedálniček pri refluxe

V jedálničku sa preferujú potraviny a nápoje, ktoré nespôsobujú nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny, sú ľahko stráviteľné, majú nízky obsah cukru, obsahujú dostatok vlákniny a sú minimálne priemyselne spracované.

Obmedzuje sa konzumácia jedál s vysokým obsahom tukov, ako sú vyprážané jedlá, tradičné pokrmy slovenskej kuchyne a jedlá z rýchleho občerstvenia. Pokrmy bohaté na tuky sa horšie strávia, zostávajú dlhšie v žalúdku a spôsobujú zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Diéta uprednostňuje šetrnú prípravu stravy dusením, varením, úpravou na pare, pečením v rúre alebo na grile bez väčšieho množstva tuku či oleja. Pokrmy možno dochutiť bylinkami (pažítka, petržlenová vňať, ligurček, bazalka, oregano, tymian, rozmarín, saturejka) a primeraným množstvom soli.

Aby sa tuk pri úprave jedla neprepaľoval, mäso a iné potraviny opekáme najskôr nasucho a podlievame malým množstvom vody alebo vývaru. Do hotového pokrmu môžeme pridať trochu masla alebo kvalitného rastlinného oleja. Mäso by malo byť pred tepelnou úpravou zbavené viditeľného tuku a všetky pripravené pokrmy by mali mať mäkkú konzistenciu.

Veľmi dôležité je jesť v pokoji a nie v rýchlosti, pretože stres a hltanie reflux len zhoršuje. Vymedzte si na jedlo dostatok času, jedzte pomaly a dôkladne jedlo rozžujte. Po jedle by ste sa mali vyhnúť fyzickej námahe a zostať aspoň 30 minút v pokoji. Na športové aktivity a intenzívnejšiu fyzickú záťaž krátko po jedle teda zabudnite.

Ďalej si dávajte pozor aj na veľkosť porcií. Príliš veľké porcie a prejedanie zhoršujú problémy, preto si radšej rozdeľte denné jedlá na viac menších porcií (5 až 6 porcií). Snažte sa nejesť krátko pred spaním, ideálne je jesť cca 2 až 3 hodiny pred spaním. S refluxom môže pomôcť aj to, ak si počas spánku podložíte hornú časť tela.

Povolené potraviny

Jedálniček pri refluxe by mal obsahovať:

  • ovocie s nízkym obsahom kyselín (jablká, hrušky, banány, melón)
  • nedráždivé druhy zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, tekvica, zemiaky, varená brokolica, špenát, karfiol, cvikla, uhorka, šalát)
  • chudé mäso a ryby
  • obilniny s vysokým obsahom vlákniny (ovsené vločky, celozrnné a žitné pečivo, hnedá ryža, pseudoobilniny)
  • strukoviny (fazuľa, hrach, cícer, červená šošovica) – pre lepšiu stráviteľnosť strukoviny namočte aspoň 6 hodín, potom vodu zlejte a uvarte ju v čistej vode
  • nízkotučné mliečne výrobky (podľa individuálnej znášanlivosti)
  • rastlinné tuky
  • bylinky (pažítka, petržlen, tymian, oregano, bazalka, majoránka)
povolené potraviny pri refluxe

Diéta pri refluxe je veľmi individuálna a platí, že nie všetko sadne každému, a preto sledujte reakcie svojho tela na konkrétne potraviny. Veľmi citlivým ľuďom môže robiť problémy ovocie so zrniečkami alebo so šupkou, oriešky, strukoviny alebo niektoré druhy zeleniny. V takomto prípade je vhodné rizikové potraviny z jedálnička odstrániť alebo aspoň obmedziť ich konzumáciu.

Zakázané potraviny

Pri refluxe nie sú vhodné príliš tučné potraviny a vyprážané jedlá. Problém vyvolávajú aj pikantné, korenené a ostré jedlá. Pri dochucovaní pokrmov je teda nutné obmedziť alebo vynechať dráždivé koreniny, ako je čili, karí, čierne korenie, surový cesnak alebo surová cibuľa.

Pokrmy by nemali byť ani príliš kyslé, preto sa odporúča vyhýbať citrusovým plodom. Problémy môže vyvolávať aj čerstvé pečivo, preto je lepšie konzumovať aspoň jeden deň staré pečivo. Ideálne je vyberať celozrnné alebo žitné pečivo podľa individuálnej znášanlivosti (v tomto sa diéta pri refluxe veľmi líši od šetriacej diéty, ktorá celozrnné pečivo zakazuje).

Samostatnou kapitolou je mlieko, ktoré môže robiť pri refluxe problémy. Problémy s konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov pri refluxe sú ale individuálne, preto niekto musí obmedziť mlieko a mliečne výrobky, zatiaľ čo niekto iný s nimi nemá vôbec žiadny problém. Napriek tomu sa v rámci zmiernenia nepríjemných príznakov odporúča mlieko nepiť samostatne alebo na prázdny žalúdok.

Pri refluxe sa neodporúča konzumovať tieto potraviny:

  • citrusové plody
  • surová cibuľa
  • surový cesnak
  • dráždivé koreniny a dochucovadla (karí, čili, čierne korenie, sójová omáčka, kečup, kyslé uhorky)
  • pór
  • paradajky
  • plnotučné mliečne výrobky a syry
  • mastné mäsá a údeniny
  • káva
  • silný čaj a ďalšie kofeínové nápoje
  • čokoláda
  • vyprážané jedlá
  • kysnuté knedle
  • kysnuté pečivo
  • sladké a krehké pečivo
  • sýtené limonády a minerálne vody
  • alkohol
Vhodné a nevhodné potraviny
OVOCIE
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
jablká čučoriedky citrusové plody (pomaranče, grepy, citróny, limetky)
hrušky maliny ananás
banány jahody kivi
hrozno bez kôstok čerešne granátové jablko
melón višne  
mango brusnice  
broskyne    
marhule    
nektárinky    
     
ZELENINA
Vhodná Vhodná v obmedzenom množstve Nevhodná
mrkva cesnak surová cibuľa
zeler varená cibuľa paradajky
petržlen kapusta pálivá paprika
cuketa pór nakladané uhorky
hrášok jarná cibuľka vyprážaná zelenina (napr. karfiol)
cvikla huby  
šalát    
zelené fazuľky    
tekvica    
brokolica    
karfiol    
špenát    
uhorka    
kaleráb    
ružičkový kel    
špargľa    
     
MÄSO A NÁHRADY MÄSA
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
kuracie prsia kuracie stehná kuracie krídla a paličky
morčacie prsia   tučné hovädzie mäso (rebrá, pliecko, rib steak)
hovädzie zadné chudé mäso   tučné bravčové mäso (krkovička, pliecko, bôčik, koleno)
bravčové stehno   hus
bravčová panenka   kačica
králik   tučné údeniny (klobásy, salámy, slanina)
teľacie mäso   baranie mäso
ryby bez kože   jahňacie mäso
krevety   oškvarky
chudá šunka   nakladané ryby
tofu   ryby s kožou
tempeh   vysmážané kuracie nugetky
    mleté mäso (polotovar)
    drobky
    držky
    paštéty
     
MLIEČNE VÝROBKY
Vhodné (podľa individuálnej znášanlivosti) Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
biely jogurt (do 3 % tuku)   plnotučné a smotanové jogurty
nízkotučné a polotučné mlieko   plnotučné mlieko
cottage syr   sladené jogurty
syry do 30 % t.v.s.   syry nad 45 % t.v.s.
nízkotučný a polotučný tvaroh   plnotučný tvaroh
mozzarella light   zrejúce syry
žervé   zmrzlina
Lučina línia   mliečne kokteily
ricotta   ochutené mliečne výrobky
nízkotučný kefír   šľahačka
cmar   smotana
     
OBILNINY A PEČIVO
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
celozrnné a žitné pečivo biele pečivo sladené cereálie
ovsené vločky cereálne, viaczrnné a tmavé pečivo sladké a krehké pečivo (buchty, koláče, torty, šišky, šatôčky a pod.)
kukuričný chlieb sucháre  
ryžový chlieb    
knäckebrot    
     
PRÍLOHY
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
ryža cestoviny z bielej múky knedle
kuskus strukoviny hranolky
zemiaky   krokety
bataty   americké zemiaky
celozrnné a žitné cestoviny    
bulgur    
pšeno    
quinoa    
pohánka    
amarant    
topinambur    
     
VAJCIA
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
vaječné bielka celé vajcia vyprážané vajcia
šmakoun   majonéza
     
TUKY
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
olivový olej maslo tučné mäsá
ľanový olej ghee plnotučné syry a mliečne výrobky
avokádový olej slnečnicový olej masť
repkový olej   slanina
sezamový olej   oškvarky
orechy    
semienka    
avokádo    
olivy    
     
NÁPOJE
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
voda ovocné šťavy (s výnimkou citrusov) ovocné šťavy z citrusov
nesladená minerálna voda zeleninové šťavy a smoothies alkoholické nápoje
bylinný čaj   sýtené nápoje (sóda, perlivá minerálna voda, Coca Cola, Kofola a pod.)
    energetické nápoje
    horúca čokoláda
    silný čaj
    mätový čaj
    káva
     
SLADKOSTI A POCHUTINY
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
celozrnné sušienky čokoláda
    čokoládové sušienky a tyčinky
    sladkosti, torty, koláče, šišky, krémové dezerty, cukrovinky
    chipsy
    praclíky
    krekry
    pizza
    jedlá z fast foodu
     
OCHUCOVADLÁ
Vhodné Vhodné v obmedzenom množstve Nevhodné
bylinky soľ čierne korenie
  datľový a javorový sirup kečup
  med paradajková omáčka
    sójová omáčka
    BBQ omáčka
    mäta
    ocot
    šalátové dresingy
    korenené oleje
    repný a trstinový cukor

Vzorový jedálniček pri refluxe

Deň 1

Raňajky: Ovsená kaša so škoricou a jablkom

Desiata: Kefír

Obed: Losos so zelenými fazuľkami a varenými zemiakmi

Olovrant: Banánové lievance

Večera: Cottage syr so žitným chlebom, mrkvový šalát

Deň 2

Raňajky: Celozrnný toast s avokádom a chudou šunkou, šalátová uhorka

Desiata: Nízkotučný jogurt s banánom a orechami

Obed: Zeleninové rizoto s 30% syrom

Olovrant Hummus s kukuričnými chlebíkmi

Večera: Pečené kura s batatovým pyré

vzorový jedálniček pri refluxe

Deň 3

Raňajky: Miešané vajíčka so žitným rožkom, kúsok sladkej papriky

Desiata: Celozrnný toast s kešu maslom

Obed: Morčacie prsia na mrkve s hnedou ryžou

Olovrant: Domáci puding s čučoriedkami

Večera: Cestovinový šalát s tuniakom a čerstvou zeleninou

Výhody diéty pri refluxe

Hlavným pozitívom diéty pri refluxe je, že výber potravín znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a pomáha zmierniť nepríjemné problémy. Diéta má predovšetkým symptomatický význam v zmysle zlepšenia príznakov, ako je pálenie záhy, bolesť na hrudi, horký pocit v ústach spojený s kyslým zápachom, sťažené prehĺtanie, celková nevoľnosť a nadúvanie.

Výhodou diéty pri refluxnej chorobe je zvýšený prísun vlákniny v podobe ovocia, zeleniny a celozrnných obilnín. Diéta pri refluxe odporúča jesť prevažne prirodzené potraviny a vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám, takže rešpektuje zásady zdravého stravovania.

Dbá sa tiež na dostatočný príjem kvalitných bielkovín (chudé mäso, ryby, strukoviny, mliečne výrobky podľa tolerancie) a zdravých tukov (orechy, semená, rastlinné oleje). Všeobecne sa dá povedať, že ide o veľmi zdravú a prospešnú diétu, ktorá z jedálnička vylučuje iba dráždivé potraviny zhoršujúce reflux.

Nevýhody a riziká diéty pri refluxe

Diéta pri refluxnej chorobe nemá príliš nevýhod. Táto diéta nie je nijako reštriktívna a v prípade miernych problémov nie je ani potrebné, aby ste si úplne odopierali všetky rizikové potraviny. Najdôležitejšie pravidlo pri refluxe je – všetko s mierou.

Za nevýhodu možno považovať nutnosť dávať si pozor na to, čo jete a sledovať potraviny alebo ich kombinácie, ktoré vám vyvolávajú problémy. Pre milovníkov kávy a čokolády môže byť dodržiavanie tejto diéty výzvou, pretože sa odporúča obmedziť ich konzumáciu (ideálne ich celkom vyradiť).

Jediným skutočným rizikom tejto diéty je potenciálny nedostatok vápnika pri vyradení mliečnych výrobkov zo stravy v prípade, ak vám zhoršujú celkové problémy. V takomto prípade je dôležité vápnik dopĺňať z iných zdrojov alebo zvážiť užívanie doplnkov stravy.

Reflux u detí

Reflux sa môže objaviť aj u detí, najmä u dojčiat do jedného roku. Reflux u bábätiek je pomerne dosť častý a postihuje približne 50 % detí v prvých troch mesiacoch.1 Hlavnou príčinou refluxu u dojčiat je nezrelosť tráviaceho systému, kedy ešte nie je plne dokončený vývoj zvierača medzi pažerákom a žalúdkom.

U dojčiat sa reflux prejavuje zvracaním (grckaním po každom dojčení), zvýšenou dráždivosťou a nechutenstvom. Reflux sa môže vyskytnúť ale aj u starších detí a hlavnými príznakmi sú pálenie záhy a nočný kašeľ. Deti s refluxnou chorobou mávajú problémy s prospievaním, takže je potrebné situáciu riešiť zavčasu. 

Nevyhnutnou súčasťou liečby refluxu u detí sú režimové a diétne opatrenia:

  • u dojčiat – používanie špeciálneho dojčenského mlieka s označením AR (antirefluxné) alebo zahustenie stravy
  • u starších detí – vyradenie dráždivých potravín zo stravy (tučné jedlá, sladkosti, paradajky a paradajkové omáčky, korenisté pokrmy, slané pochutiny), pravidelné stravovanie, dostatočný rozostup posledného jedla od spánku, obmedzenie fyzickej záťaže po jedle, spánok s podloženou hornou časťou tela

Záver: Čo si odniesť z článku?

  • Vynechanie nevhodných a rizikových potravín z jedálnička môže mať veľký význam pre zmiernenie príznakov a zlepšenie celkového stavu pri refluxe. 
  • Každý človek však môže reagovať inak na rôzne potraviny, a preto je dôležité viesť si osobný stravovací denník a sledovať, ako jednotlivé potraviny ovplyvňujú vaše telo a či vám nespôsobujú problémy.

Zdroje

1.      Vospělová, J., & Kolek, A. (2003). Gastroezofageální reflux a nemoc z GER u dětí z pohledu medicíny založené na důkazech. Pediatrie pro praxi, 3, 154-159.

2.      Kroupa, R. (2008). Refluxní nemoc jícnu. Medicína pro praxi, 5(1), 10-14.

3.      Klusáček, D. (2001). Gastroezofageální reflux v dětském věku. Pediatrie pro praxi, 1, 36-38.

4.      Mayerová, E. (2021). Gastroezofageální reflux a refluxní choroba jícnu – současný stav problematiky. Medicína pro praxi, 18(4), 256-260.

5.      Zhang, M., Hou, Z. K., Huang, Z. B., Chen, X. L., & Liu, F. B. (2021). Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review. Therapeutics and Clinical Risk Management, 17, 305-323.

6.      Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of Thoracic Disease, S1594-S1601.

7.      Surdea-Blaga, T., Negrutiu, D. E., Palage, M., & Dumitrascu, D. L. (2019). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry, 26(19), 3497-3511.

8.      Lakananurak, N., Pitisuttithum, P., Susantitaphong, P., Patcharatrakul, T., & Gonlachanvit, S. (2024). The Efficacy of Dietary Interventions in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients, 16(3), 464.

9.      Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet. Przegląd Gastroenterologiczny, 9(5), 297-301.

10.   Fox, M., & Gyawali, C. P. (2023). Dietary factors involved in GERD management. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 62-63.

11.   https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2022/02/Dieta-pri-refluxni-chorobe.pdf

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.