Diabetes mellitus alebo cukrovka 1. typu je ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku poškodenia tzv. beta-buniek pankreasu. Najčastejšou príčinou je autoimunitný zápal, pri ktorom sa tvoria protilátky proti vlastnému telu.
Pri cukrovke 1. typu dochádza k úplnej strate schopnosti pankreasu produkovať hormón inzulín, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi (glykémiu). Z tohto dôvodu sú diabetici 1. typu odkázaní na celoživotné dodávanie inzulínu v injekčnej forme a nevyhnutnou súčasťou liečby je tiež diabetická diéta.
Obsah článku:
Ako funguje diabetická diéta?
Hlavným cieľom diabetickej diéty pri cukrovke 1. typu je udržiavanie glykémie (hladiny cukru v krvi) vo vytýčených medziach. U diabetikov 1. typu totiž omnoho ľahšie dochádza k rozkolísaniu hladiny krvného cukru, čo môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. Dôležitý je preto rovnomerný prísun sacharidov počas dňa a tomu zodpovedajúce dávkovanie inzulínu.
Tabuľka 1: Cieľové hodnoty glykémieglykémia nalačno 4 až 6 mmol/l (5 až 8 mmol/l u detí)glykémia za 2 hod. po jedle 5 až 7,5 mmol/l (4 až 10 mmol/l u detí)glykovaný hemoglobín pod 45 mmol/mol (59 mmol/mol u detí) |
---|
Diabetická diéta sa podľa obsahu sacharidov väčšinou rozdeľuje na 5 stupňov – 150 g (redukčná diéta), 175 g, 225 g, 275 g a 325 g sacharidov. Toto rozdelenie je ale veľmi všeobecné a v praxi by mal byť príjem sacharidov vždy prispôsobený na mieru. Celkový príjem sacharidov a energie je individuálny – odvíja sa od fyzickej aktivity daného jedinca a zdravotného stavu – preto je vhodné jedálniček pri cukrovke najskôr konzultovať s diabetológom a nutričným terapeutom (alebo nutričným špecialistom).
Diabetická diéta pri cukrovke 1. typu má oproti diéte pri cukrovke 2. typu svoje špecifiká. Cukrovka 1. typu totiž spravidla nevzniká na základe nezdravej životosprávy, nadváhy a obezity. Zatiaľ čo pri cukrovke 2. typu je hlavným cieľom diabetickej diéty redukcia nadváhy prostredníctvom zníženia príjmu kalórií a sacharidov, diabetik 1. typu nemá väčšinou sklony k nadváhe a energetický príjem nemusí byť výrazne obmedzený.
Diabetik 1. typu je preto obvykle zaškolený na diétu s 200 – 300 g sacharidov.
Diabetikom 1. typu sa neodporúča diéta s veľmi nízkym obsahom sacharidov (pod 130 g/deň) kvôli zaisteniu správneho fungovania centrálnej nervovej sústavy bez nutnosti čerpať energiu alternatívnymi cestami – z bielkovín alebo tukov. Najnižší stupeň diabetickej diéty so 150 g sacharidov je určený najmä pre diabetikov s nadváhou alebo obezitou.
Pre uľahčenie práce s množstvom sacharidov v strave sa používajú tzv. „výmenné jednotky“, pričom jedna výmenná jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov. Pre diabetikov existujú tabuľky s obsahom výmenných jednotiek v jednotlivých sacharidových potravinách a na základe nich sa diabetik môže lepšie orientovať v dávkovaní inzulínu po jedle. Množstvo inzulínu na jednu výmennú jednotku stanovuje lekár (diabetológ).
Diabetik 1. typu si musí jedálniček plánovať dopredu, pretože sa inzulín dávkuje pred jedlom a aplikovanej dávke musí zodpovedať skonzumované množstvo sacharidov v jedle. Práca so sacharidmi a výmennými jednotkami je u diabetika 1. typu nesmierne dôležitá, pretože predchádza výkyvom hladiny krvného cukru a nástupu komplikácií spojených s cukrovkou. Veľkou výhodou ale je, že jedálniček diabetika 1. typu môže byť omnoho voľnejší ako jedálniček diabetika 2. typu.
Tabuľka 2: Výmenné jednotky potravín | |
---|---|
Potravina | 10 g sacharidov = 1 výmenná jednotka |
Pečivo, obilniny a prílohy | |
Chlieb konzumný | 20 g |
Chlieb žitný | 20 g |
Knäckebrot | 14 g |
Chlieb krehký | 13 g |
Dalamánky | 18 g |
Rožok, sendvič | 18 g |
Vianočka | 16 g |
Diétne sucháre | 13 g |
Múka | 14 g |
Ovsené vločky | 16 g |
Zemiaky | 54 g |
Surová ryža | 14 g |
Varená ryža | 42 g |
Surové cestoviny | 14 g |
Varené cestoviny | 42 g |
Surová šošovica | 18 g |
Varená šošovica | 54 g |
Surový hrach | 17 g |
Varený hrach | 51 g |
Surová fazuľa | 17 g |
Varená fazuľa | 51 g |
Zemiaková kaša | 65 g |
Knedľa žemľová | 20 g |
Knedľa zemiaková | 35 g |
Mlieko a mliečne výrobky | |
Acidofilné mlieko | 256 ml |
Mlieko | 217 ml |
Kefír | 270 ml |
Cmar | 238 ml |
Jogurt biely | 115 g |
Zelenina | |
Zeler | 164 g |
Fazuľové struky | 167 g |
Hrášok | 65 g |
Kaleráb | 294 g |
Karfiol | 370 g |
Mrkva | 135 g |
Petržlen | 99 g |
Paradajky | 270 g |
Reďkvičky | 417 g |
Ovocie | |
Banány | 65 g |
Čučoriedky | 70 g |
Grep | 167 g |
Hrozno | 62 g |
Hrušky | 73 g |
Jablká | 85 g |
Jahody | 126 g |
Maliny | 90 g |
Mandarínky | 139 g |
Melón | 182 g |
Marhule | 85 g |
Pomaranče | 118 g |
Ríbezle | 76 g |
Slivky | 70 g |
Pochutiny a nápoje | |
Cukor | 10 g |
Med | 13 g |
Čokoláda mliečna | 18 g |
Džem | 18 g |
Piškóty | 14 g |
Slané tyčinky | 22 g |
Pivo 10° | 476 ml |
100% džús | 94 ml |
Zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/615-vymenne-jednotky
Hlavné pravidlá diabetickej diéty pri cukrovke 1. typu
Aj napriek určitej voľnosti by mal diabetik 1. typu dodržiavať zásady zdravého stravovania. Diabetický jedálniček má byť pestrý a založený na prirodzených potravinách. To znamená obmedziť konzumáciu priemyselne spracovaných potravín a polotovarov, ktoré obsahujú veľké množstvo kalórií a tukov, no zato minimum prospešných látok (vitamínov, minerálnych látok, vlákniny). Dôležitá je pravidelná strava a nevyhnutnou súčasťou liečby cukrovky 1. typu je tiež pravidelný pohyb a celkovo zdravý životný štýl.
Pravidelná strava
Diabetik 1. typu by sa mal stravovať pravidelne, teda 3 až 6-krát denne podľa odporúčaní lekára a typu používaného inzulínu (dĺžka jeho pôsobenia). Pri správnom dávkovaní inzulínu a príjme sacharidov nie je nutné jesť každé 2 – 3 hodiny, pokiaľ tento stravovací režim diabetikovi nevyhovuje. Pauza medzi jedlami by však nemala byť dlhšia ako 6 hodín.
Sacharidy radšej pomalé ako rýchle
Okrem celkového príjmu sacharidov a ich rovnomerného rozloženia počas dňa je tiež dôležité vyberať správne zdroje sacharidov. Nie je totiž cukor ako cukor. Diabetik by mal rozlišovať medzi jednoduchými sacharidmi („rýchlymi cukrami“) a zloženými sacharidmi („pomalými sacharidmi“ či polysacharidmi). Jednoduché sacharidy (cukry) sa na rozdiel od pomalých (zložených) sacharidov rýchlo vstrebávajú, prudko zvyšujú hladinu krvného cukru a spôsobujú jej kolísanie, čo je dlhodobo nežiaduce.
Z tohto dôvodu je vhodnejšie v jedálničku uprednostňovať potraviny bohaté na vlákninu a s nízkym alebo stredným glykemickým indexom (zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, celozrnná ryža, ovsené vločky, zemiaky, nesladené mliečne výrobky) namiesto sladkostí, sladených nápojov, polotovarov a výrobkov z bielej múky. Obmedziť by sa mala tiež konzumácia cukru, medu a ďalších kalorických sladidiel, ako je javorový sirup, datľový sirup, trstinový cukor, melasa, kokosový cukor.
Výnimkou je doba počas alebo po cvičení, keď sa naopak rýchle sacharidy („cukry“) hodia kvôli prevencii či na zmiernenie hypoglykémie (tj. nízka hladina krvného cukru). Diabetik by si mal pri športovaní pravidelne merať hladinu cukru v krvi a podľa toho reagovať príjmom sacharidov. Pri nízkej hladine krvného cukru sa odporúča podať čistú glukózu (napríklad hroznový cukor), ktorá sa dokáže rýchlo vstrebať do krvi. Použiť možno, samozrejme, aj iný jednoduchý cukor alebo sladený nápoj podľa osobných preferencií.
Ako zvýšiť príjem pomalých sacharidov?
- Biele pečivo nahraďte celozrnným alebo žitným.
- Namiesto bielej ryže používajte celozrnnú, klasické cestoviny nahraďte celozrnnými či žitnými cestovinami a zaraďte viac kvalitných príloh – zemiaky, celozrnný kuskus, pohánka, pšeno, quinoa, amarant.
- Prestaňte sladiť alebo používajte nízkokalorické prírodné sladidlá, ako je čakankový sirup či stévia.
- Pokiaľ raňajkujete cereálie, zamerajte sa na cereálie bez pridaného cukru alebo ich nahraďte ovsenými vločkami.
- Nepite nápoje sladené cukrom a obmedzte tiež džúsy a šťavy.
- Vynechajte cukrovinky, sladkosti a sladké pečivo.
- Ovocie konzumujte v primeranom množstve cca 100 – 200 g za deň.
- Každé hlavné jedlo doplňte zeleninou.
Zvýšený príjem zeleniny
Pri cukrovke sa odporúča prijať aspoň 600 gramov zeleniny a ovocia denne. Väčšinu z tohto množstva by mala zastupovať zelenina, pretože ovocie obsahuje viac jednoduchých sacharidov. Ideálne je nastaviť príjem zeleniny a ovocia v pomere 2:1.
- Vhodná je zelenina čerstvá aj tepelne upravená (nie vyprážaná alebo fritovaná).
- Pri výbere ovocia volíme druhy s nižším obsahom sacharidov, ako sú jahody, maliny, čučoriedky, jablká, melóny alebo citrusy.
Dostatočný príjem bielkovín
Bielkoviny sú základným stavebným kameňom pre tvorbu väčšiny tkanív v ľudskom tele. Pri ich nedostatku dochádza k odbúravaniu svalového tkaniva a znižovaniu metabolizmu, ale tiež k väčšiemu pocitu hladu. Bielkoviny navyše spomaľujú vstrebávanie sacharidov z čreva do krvi, a zmierňujú tak nárast hladiny krvného cukru po jedle.
Pri cukrovke 1. typu by mal príjem bielkovín tvoriť 10 – 20 % celkového energetického príjmu. Takéto množstvo zodpovedá približne 1,0 – 1,5 gramu bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti (pri veľmi aktívnych diabetikoch môže vystúpiť až na 2,0 g/kg a v prípade diabetického ochorenia obličiek klesnúť na 0,8 g/kg). Vhodným zdrojom bielkovín sú ryby, chudé mäso, nesladené mliečne výrobky, syry, strukoviny a vajcia.
Viac rastlinných tukov a menej živočíšnych tukov
Denný príjem tukov sa má pohybovať medzi 20 až 35 % celkového energetického príjmu. V diabetickom jedálničku by mali prevažovať tuky obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny (orechy, semienka, rastlinné oleje, tučné ryby, avokádo) na úkor tukov s obsahom nasýtených mastných kyselín (tučné mäsá a údeniny, tučné mliečne výrobky, maslo, masť, smotana, škvarky, palmový a kokosový olej).
V diabetickom jedálničku by nemali chýbať 2 až 3-krát týždenne ryby (cca 400 g) bohaté na bielkoviny a prospešné omega-3 mastné kyseliny. Vhodné je, naopak, eliminovať príjem trans-nenasýtených mastných kyselín („trans tukov“), ktoré zhoršujú kompenzáciu cukrovky. Transtuky sa vyskytujú v sladkostiach, sladkom a krehkom pečive, sladkých tyčinkách, polotovaroch, šalátových zálievkach, chipsoch alebo napríklad v mrazenej pizzi a kupovaných nátierkach.
Obmedzenie konzumácie alkoholu
Pri cukrovke je dôležité dodržiavať aj striedmosť v požívaní alkoholu. Denný príjem alkoholu nemá prevyšovať 10 g u žien (približne 0,3 l piva alebo 40 ml liehoviny alebo 125 ml vína) a 20 g u mužov. Týždenný príjem alkoholu by potom nemal byť vyšší ako 60 g alkoholu u žien a 120 g alkoholu u mužov.
Alkohol je nielen bohatým zdrojom kalórií a môže prispievať k nadváhe, ale jeho pravidelná konzumácia navyše zvyšuje riziko ďalších zdravotných problémov – vysokého krvného tlaku, metabolického syndrómu, vysokého cholesterolu a srdcových ochorení. U diabetikov s nadváhou či obezitou, hypertenziou, poruchou obličiek alebo srdcovými problémami sa odporúča úplná abstinencia.
Správny pitný režim
Pokiaľ sa diabetik nelieči na ochorenie obličiek alebo srdca, mal by vypiť aspoň 30 ml tekutín na každý kilogram hmotnosti denne. Potrebu tekutín ďalej ovplyvňujú faktory, ako je fyzická záťaž, zdravotný stav, vonkajšia teplota či hodnota glykémie. Vhodnými nápojmi sú voda, nesladené minerálne vody, voda s citrónom a nesladené čaje.
Vhodná tepelná úprava pokrmov
Pri príprave jedál používame varenie, dusenie, pečenie na sucho alebo na vode, pečenie v alobale, zapekanie, úpravu v teplovzdušnej fritéze a mikrovlnke a opekanie nasucho (poprípade na malom množstve kvalitného rastlinného oleja, ktorý sa ľahko neprepaľuje – napr. repkový olej). Medzi nevhodné úpravy patrí vyprážanie, fritovanie a grilovanie s veľkým množstvom tuku.
Pozor na DIA potraviny
Takmer v každom obchode dnes nájdeme kútik so špeciálnymi „DIA“ potravinami. Problém je v tom, že tieto „DIA“ výrobky väčšinou obsahujú veľké množstvo kalórií, nezdravých tukov a nevhodných sladidiel (napríklad koncentrovanú fruktózu), a preto sa pre diabetikov vôbec nehodia. Existujú, samozrejme, aj vhodné DIA výrobky, ale pred ich kúpou je nutné zoznámiť sa so zložením výrobku.
Povolené potraviny
Pri cukrovke je dôležité vyberať potraviny, ktoré pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru. Medzi vhodné potraviny patria:
- zelenina – čerstvá, mrazená, kvasená alebo šetrne tepelne upravená
- ovocie (najlepšie s nižším obsahom cukru) – čučoriedky, maliny, jahody, jablká, kiwi, pomaranče, grepy, ostružiny, broskyne, nektárinky, marhule, brusnice
- chudé mäso – kuracie prsia, morčacie prsia, hovädzie zadné, hovädzia sviečková, bravčové stehno, bravčová panenka, zajac, zverina
- chudé údeniny – chudá šunka, diétne párky
- ryby a morské plody
- celozrnné obilniny – celozrnné a žitné pečivo, vločky (ovsené, špaldové, žitné), celozrnná múka
- prílohy – zemiaky, ryža (celozrnná, hnedá alebo basmati), celozrnné či žitné cestoviny, pohánka, quinoa, amarant, pšeno
- strukoviny
- orechy a semienka
- kvalitné rastlinné oleje (olivový, ľanový, avokádový, repkový) a rastlinné tuky (avokádo, olivy, kvalitné margaríny)
- nízkokalorické prírodné sladidlá – čakankový sirup, stévia
- mliečne výrobky – biely jogurt do 4 % tuku, nízkotučný a polotučný tvaroh, kefír, nízkotučné a polotučné mlieko, syry do 30 % tuku v sušine, žervé, Lučina, tvarôžky, cottage syr
- vaječné bielky neobmedzene a celé vajce v množstve 1 ks/deň
- polievky – zeleninové a strukovinové nezahusťované polievky, chudé vývary
Nevhodné potraviny
Diabetici by mali obmedziť konzumáciu nasledujúcich potravín:
- vyprážané a tučné jedlá – hranolky, krokety, zemiakové placky, majonéza, šalátové zálievky, omáčky smotanové a zahusťované múkou alebo smotanou (hubová, kôprová, sviečková)
- tučné mäsá – kačka, hus, tučné bravčové (krkovička, bravčový bôčik), tučné hovädzie, kupované mleté mäsá
- tučné údeniny – salámy, jaternice, párky s nízkym obsahom mäsa, nátierky, tlačenka
- plnotučné mliečne výrobky – smotanové jogurty, jogurty nad 4 % tuku, plnotučné mlieko, smotana, šľahačka, syry nad 45 % tuku v sušine, niva, hermelín, parmezán, čedar, tučný tvaroh, tavené syry, smotanové syry
- nasýtené tuky – masť, maslo (iba obmedzene), slanina, škvarky, vypečený tuk, kokosový a palmový tuk, stužené tuky
- sladené jogurty a jogurtové nápoje
- výrobky z bielej múky – biely rožok, svetlý chlieb, sendvič, žemle, pšeničná múka, knedľa
- ovocie s vysokým obsahom cukru (nevyradzujeme, ale konzumujeme menej často) – sušené ovocie, kandizované ovocie, banán, slivky, hrozno, hrušky
- sladkosti a sladké pečivo – torty, zákusky, šišky, croissanty, šatôčky, štrúdľa
- koncentrované cukry – stolový cukor, med, melasa, džem, čokoláda s nízkym obsahom kakaa, ovocné šťavy a džúsy, sladké kompóty a zaváraniny s pridaným cukrom
- alkohol
- DIA cukrovinky
- pochutiny – solené orechy, chipsy, chrumky, pizza, instantné jedlá
- polievky – krémové a smotanové polievky, instantné polievky, polievky s tučnou údeninou
Ukážkový jedálniček pri cukrovke 1. typu
Tabuľka 3: Rámcový jedálniček pre 150 g sacharidov (6 000 kJ), 90 g bielkovín, 50 g tukov | |
---|---|
RAŇAJKY | 35 g sacharidov |
60 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
20 g chudej šunky | |
20 g syra 30 % t.v.s. | |
20 g žervé | |
100 g zeleniny | |
DESIATA | 25 g sacharidov |
150 g ovocia | |
150 g bieleho jogurtu 3 % tuku | |
OBED | 35 g sacharidov |
100 g chudého mäsa alebo 150 g bielej ryby | |
150 g zemiakov alebo 40 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 50 g strukovín | |
100 g zeleniny | |
15 g rastlinného oleja | |
OLOVRANT | 25 g sacharidov |
100 g cottage syra | |
30 g celozrnného pečiva | |
100 g zeleniny | |
VEČERA | 30 g sacharidov |
100 g chudého mäsa alebo 150 g bielej ryby | |
100 g zemiakov alebo 30 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 40 g strukovín | |
100 g zeleniny | |
10 g rastlinného oleja |
Tabuľka 4: Rámcový jedálniček pre 175 g sacharidov (6 800 kJ), 95 g bielkovín, 60 g tukov | |
---|---|
RAŇAJKY | 40 g sacharidov |
70 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
20 g chudej šunky | |
30 g syra 30 % t.v.s. | |
100 g zeleniny | |
DESIATA | 25 g sacharidov |
150 g ovocia | |
150 g bieleho jogurtu 3 % tuku | |
OBED | 45 g sacharidov |
100 g chudého mäsa alebo 150 g bielej ryby | |
200 g zemiakov alebo 50 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 70 g strukovín | |
100 g zeleniny | |
20 g rastlinného oleja | |
OLOVRANT | 35 g sacharidov |
100 g cottage syru | |
50 g celozrnného pečiva | |
100 g zeleniny | |
VEČERA | 30 g sacharidov |
100 g chudého mäsa alebo 150 g bielej ryby | |
100 g zemiakov alebo 30 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 40 g strukovín | |
100 g zeleniny | |
15 g rastlinného oleja |
Tabuľka 5: Rámcový jedálniček pre 225 g sacharidov (8 100 kJ), 100 g bielkovín, 70 g tukov | |
---|---|
RAŇAJKY | 45 g sacharidov |
80 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
30 g chudej šunky | |
20 g syra 30 % t.v.s. | |
15 g rastlinného tuku | |
100 g zeleniny | |
DESIATA | 35 g sacharidov |
200 g ovocia | |
150 g bieleho jogurtu 3 % tuku | |
OBED | 65 g sacharidov |
150 g chudého mäsa alebo 200 g bielej ryby | |
250 g zemiakov alebo 65 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 80 g strukovín | |
150 g zeleniny | |
20 g rastlinného oleja | |
OLOVRANT | 40 g sacharidov |
300 g kefíru | |
40 g krehkých plátkov | |
VEČERA | 40 g sacharidov |
60 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
60 g mozzarelly light | |
200 g paradajok | |
15 g rastlinného oleja |
Tabuľka 6: Rámcový jedálniček pre 275 g sacharidov (9 500 kJ), 120 g bielkovín, 75 g tukov | |
---|---|
RAŇAJKY | 55 g sacharidov |
100 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
30 g chudej šunky | |
30 g syra 30 % t.v.s. | |
15 g rastlinného tuku | |
100 g zeleniny | |
DESIATA | 40 g sacharidov |
250 g ovocia | |
150 g bieleho jogurtu 3 % tuku | |
OBED | 75 g sacharidov |
150 g chudého mäsa alebo 200 g bielej ryby | |
300 g zemiakov alebo 80 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 100 g strukovín | |
200 g zeleniny | |
20 g rastlinného oleja | |
OLOVRANT | 45 g sacharidov |
500 g kefíru | |
40 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
20 g orechov | |
VEČERA | 60 g sacharidov |
100 g chudého mäsa alebo 150 g bielej ryby | |
250 g zemiakov alebo 65 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 80 g strukovín | |
150 g zeleniny | |
10 g rastlinného oleja |
Tabuľka 7: Rámcový jedálniček pre 325 g sacharidov (10 500 kJ), 130 g bielkovín, 75 g tukov | |
---|---|
RAŇAJKY | 80 g sacharidov |
150 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
30 g chudej šunky | |
30 g syra 30 % t.v.s. | |
15 g rastlinného tuku | |
100 g zeleniny | |
DESIATA | 40 g sacharidov |
250 g ovocia | |
150 g bieleho jogurtu 3 % tuku | |
OBED | 85 g sacharidov |
150 g chudého mäsa alebo 200 g bielej ryby | |
350 g zemiakov alebo 90 g ryže/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 120 g strukovín | |
200 g zeleniny | |
20 g rastlinného oleja | |
OLOVRANT | 55 g sacharidov |
500 g kefíru | |
60 g celozrnného alebo žitného pečiva | |
15 g orechov | |
VEČERA | 65 g sacharidov |
100 g chudého mäsa nebo 150 g bielej ryby | |
250 g zemiakov alebo 65 g ryža/celozrnného kuskusu/celozrnných cestovín/pohánky/quinoy/pšena alebo 80 g strukovín | |
200 g zeleniny | |
10 g rastlinného oleja |
Poznámka: Suroviny sú uvedené v surovom (suchom) stave. Ide o rámcové odporúčanie, ktoré môže byť upravené na základe individuálnych potrieb.
Zdroje
1. Dimitriades, M. E., & Pillay, K. (2021). Dietary management practices for type 1 diabetes mellitus by dietitians in KwaZulu-Natal. Health SA, 26, 1506.
2. Scott, S. N., Anderson, L., Morton, J. P., Wagenmakers, A. J. M., & Riddell, M. C. (2019). Carbohydrate Restriction in Type 1 Diabetes: A Realistic Therapy for Improved Glycaemic Control and Athletic Performance? Nutrients, 11(5), 1022.
3. Pancheva, R., Zhelyazkova, D., Ahmed, F., Gillon-Keren, M., Usheva, N., Bocheva, Y., Boyadzhieva, M., Valchev, G., Yotov, Y., & Iotova, V. (2021). Dietary Intake and Adherence to the Recommendations for Healthy Eating in Patients With Type 1 Diabetes: A Narrative Review. Frontiers in Nutrition, 8, 782670.
4. Clerc, A. (2023). Nutrition education to type 1 diabetes patients: few changes over the time. Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare, 4, 1243237.
5. Bolla, A. M., Caretto, A., Laurenzi, A., Scavini, M., & Piemonti, L. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients, 11(5), 962.
6. Pongrac Barlovic, D., Harjutsalo, V., & Groop, P. H. (2022). Exercise and nutrition in type 1 diabetes: Insights from the FinnDiane cohort. Frontiers in Endocrinology, 13, 1064185.
7. Patton, S. R. (2011). Adherence to diet in youth with type 1 diabetes. Journal of the American Dietetic Association, 111(4), 550–555.
8. https://www.nzip.cz/clanek/615-vymenne-jednotky
9. https://www.diab.cz/dokumenty/standard_dietni_lecba.pdf