Nenápadná koreňová zelenina sa vyznačuje charakteristickou sladkou chuťou, rôznymi možnosťami spracovania a vysokou výživovou hodnotou. Je skvelým zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, vlákniny, draslíka a ďalších dôležitých vitamínov a minerálov. To všetko robí z cvikly skvelého spoločníka pre zdravé stravovanie aj chutnú redukčnú diétu.
Cvikla (alebo aj červená repa) patrí k sezónnym potravinám, ktoré sú typické hlavne pre jesenné obdobie. Vďaka pestrej ponuke zeleniny v obchodoch je dostupná po celý rok. Konzumuje sa tepelne upravená či surová, vhodnejšia je prvá alternatíva. Ľudský organizmus ju tak lepšie strávi. Existuje veľa receptov, pri ktorých sa cvikla dusí, varí aj pečie 😉
Dôvodov, prečo zaradiť cviklu do stravovania je hromada. Obsahuje vitamín C a vitamín B známy pod názvom kyselina listová, betakarotén, vlákninu, minerály kremík, horčík, zinok, jód, vápnik, draslík a železo a ďalšie cenné látky.
VIETE, ŽE cvikla sa pôvodne pestovala iba v Stredomorí? Dnes ide o bežne dostupnú zeleninu po celej Európe.
Obsah článku:
Cvikla patrí medzi lokálne superpotraviny
Superpotraviny nájdeme aj medzi na pohľad úplne obyčajnými surovinami. Patrí medzi nich aj cvikla, pri ktorej je potrebné vyzdvihnúť vynikajúci nutričný profil. Obsahuje minimálne množstvo kalórií, no veľa vlákniny a životne dôležitých vitamínov a minerálov.
Nutričný profil cvikly v 100 g:
energetická hodnota | 44 kcal |
bielkoviny | 2 g |
tuky | 0,2 g |
sacharidy (z toho cukry) | 10 g (7 g) |
vláknina | 3 g |
betakarotén | 20 μg |
vitamín B9 (kyselina listová) | 109 μg (20 % DDD) |
vitamín C | 5 g (20 % DDD) |
vitamín B6 | 1,26 mg (3 % DDD) |
vitamín E6 | 0,04 mg |
mangán | 0,3 mg ‘16 % DDD) |
draslík | 325 mg (9 % DDD) |
horčík | 23 mg (6 % DDD) |
železo | 0,8 mg (4 % DDD) |
fosfor | 40 mg (4 % DDD) |
Okrem uvedených látok cvikla obsahuje ešte vápnik, sodík, selén, zinok a horčík, minerál nevyhnutný pre zdravú kožu, vlasy a nechty.
Ďalej cvikla obsahuje aminokyseliny. Konkrétne ide o:
Tryptofán: | 19 mg |
Treonín: | 47 mg |
Izoleucín: | 48 mg |
Leucín: | 68 mg |
Lyzín: | 58 mg |
Metionín: | 18 mg |
Cystín: | 19 mg |
Fenylalanín: | 46 mg |
Tyrozín: | 38 mg |
Valín: | 56 mg |
Arginín: | 42 mg |
Histidín: | 21 mg |
Alanín: | 60 mg |
Kyselina asparágová: | 116 mg |
Kyselina glutamanová: | 428 mg |
Glycín: | 31 mg |
Prolín: | 42 mg |
Serín: | 59 mg |
Cholín: | 6 mg |
Betaín: | 128,7 mg |
Zdroj: USDA National Nutrient Database
Cvikla obsahuje väčšie množstvo sacharidov a cukrov
Pre niektoré osoby je rizikom pomerne vysoký obsah sacharidov – platí to hlavne pre diabetikov. Taktiež osoby s močovými kameňmi by nemali konzumovať cviklu príliš často. Dôvodom je vyšší obsah kyseliny šťavelovej, ktorá dráždi močové cesty.
Účinky cvikly na zdravie
- Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a ďalších látok posilňuje imunitný systém.
- Napomáha regenerácii organizmu.
- Má protizápalové účinky a pomáha v boji s chronickými zápalmi.
- Stimuluje tvorbu červených krviniek a pomáha pri problémoch s chudokrvnosťou.
- Pôsobí na nervový systém, čistí krv a podporuje tvorbu inzulínu.
- Pomáha znižovať krvný tlak.
- Prispieva k normálnym funkciám srdca a ciev.
- Zlepšuje zdravé trávenie, zbavuje črevá škodlivých látok a chráni pred mnohými bežnými aj vážnejšími ochoreniami ako sú zápcha či syndróm dráždivého čreva.
- Má mierne preháňajúce (laxatívne) účinky a uľavuje pri zápche.
- Vďaka obsahu nitrátov zlepšuje športovú výkonnosť.
- Podporuje normálnu mozgovú činnosť, hlavne kognitívne funkcie.
- Môže pomôcť pri liečbe rakoviny vďaka obsahu prírodného cytostatika betanín, ktorý spomaľuje rakovinové bujnenie.
VIETE, ŽE cviklu poznali už v staroveku? Nejedli však buľvy, ako my dnes, ale mladé listy. Vyskúšajte ich tiež. Pridajte ich do polievok a do šalátov alebo ich upravte podobne ako špenát. Ak ich usušíte, získate zaujímavé korenie.
Cvikla a chudnutie
Veľký priestor je venovaný vplyvu cvikly na chudnutie a udržanie zdravej telesnej hmotnosti. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému množstvu vlákniny, vitamínov, minerálov a vody je cvikla vhodná aj pri držaní redukčnej diéty.
Cvikla ako všetky zeleniny obsahujúce vodu a vlákninu predlžuje pocit sýtosti a znižuje chuť na jedlo, čo vedie k celkovo nižšiemu príjmu kalórií. Ako iste viete, nižší kalorický príjem než výdaj predstavuje zaručenú cestu k získaniu vysnívanej váhy.
Ako pripraviť cviklu zdravo a chutne + tipy na recepty
Cvikla nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Mnoho ľudí si totiž predstaví „školské“ sterilizované šaláty z dôb minulých alebo ich odradí pomerne zdĺhavá príprava. Cviklu pritom vieme pripraviť na x veľmi zaujímavých a chutných spôsobov, nielen ako ukrajinský boršč alebo sladkokyslý šalát.
Výnimočne zdravá šťava z cvikly
Surová cvikla sa používa na prípravu čerstvej šťavy. Vynikajúca je hlavne v kombinácii s mrkvou, jablkami alebo pomarančmi. Pridať sa dá aj do jarných a letných šalátov, zeleninových i ovocných. Surovú cviklu vždy nastrúhajte najemno, bude sa vám tak lepšie jesť i stráviť 🙂
VIDEORECEPT: Šťava z cvikly
Na nátierky či do polievok, šalátov i ako zdravá príloha
Pre organizmus je stráviteľnejšia tepelne upravená cvikla. Vyberajte menšie a mladé buľvy. Pred použitím ich vždy starostlivo umyte a očistite od zeminy. Nikdy ich však nestrúhajte, stratili by nielen živiny, ale aj farbu.
Cvikla sa varí vo vode alebo pečie v rúre v alobale. Počítajte s dlhším časovým intervalom. K zmäknutiu cvikly potrebujete aspoň hodinu, alebo až dve-tri s ohľadom na veľkosť buľvy.
Tipy na recepty z cvikly
- šalát: napríklad šošovicový šalát s cviklou, s kozím syrom
- nátierky,
- smoothie
- predjedlo: carpaccio, tatarák
- polievky: boršč, zeleninové polievky, krémové polievky,
- prílohy k jedlu: glazovaná cvikla, hranolky z cvikly,
- hlavné jedlá: burger z cvikly, losos marinovaný v cvikle, guláš s cviklou, ragú, poke bowl
- chuťovky: chrumkavé lupienky
- sladká torta
Ako najlepšie dochutiť cviklu?
Cviklu skvele dochutíte pomocou citrónovej šťavy, balzamikového octu, čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, šalvia, bazalka a ďalšie), ale aj čili, cesnaku, zázvoru a obyčajnej soli a čierneho korenia.
Napríklad taká pečená cvikla s cibuľou, balzamikovým octom a medom sa hodí hlavne ku grilovanému mäsu i rybe. Najlepšiu famóznu kombináciu tvorí cvikla s kvalitným kozím syrom a orechami.
NÁŠ TIP NA ĽAHKÉ DIÉTNE JEDLO S CVIKLOU: Vyskúšajte pečenú cviklu s čerstvými bylinkami a hummusom 🙂
Zhrnutie: Nenápadná zelenina s nápadnými účinkami
- Dodáva vitamíny, minerály, vlákninu i ďalšie cenné živiny.
- Pri chudnutí pomáha najmä vďaka obsahu minerálov a predlžuje pocit sýtosti.
- Využijete ju do hlavných chodov i chutných predkrmov.