Určite to dobre poznáte. Stojíte pred chladničkou alebo špajzou, máte na niečo chuť a neviete, čo si dať. Väčšinou však siahnete po niečom nezdravom – vrecko s čipsami, chrumkami alebo čokoláde. „Zhrešiť“ sa dá pritom aj zdravšie a vôbec sa o nič neochudobníte.
Obsah článku:
Ako zahnať chuť na nezdravé potraviny?
Namiesto toho, aby ste sa svojich obľúbených dobrôt vzdali úplne, vyskúšajte ich zdravší variant.
Prečo máme vôbec chuť na sladké a kalorické potraviny?
V prvom rade je potrebné odhaliť príčinu „maškrtnej” nálady. Väčšinou za to môže nevyvážený a nedostatočný jedálniček. Častou príčinou večerného útoku na chladničku býva hladovanie v priebehu dňa, keď si telo doháňa energiu až večer (tzv. vlčí hlad). Na prvom mieste je preto revízia dlhodobých stravovacích návykov, s ktorými vám môže pomôcť kvalifikovaný nutričný špecialista.
Stále sme len ľudia
Chute sa však môžu objaviť aj keď dodržiavame nutrične vyvážený jedálniček. To je celkom normálne, sme predsa len ľudia. Pokiaľ si však nechcete príliš často kaziť svoj zdravý životný štýl nezdravými dobrotami, máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov, ako zahnať chute zdravším spôsobom. Ako si zamaškrtiť a pritom úplne nezhrešiť? Je to jednoduché – stačí zvoliť šikovnú zámenu!
TIP: Ak vás často prepadajú chute na konkrétne potraviny, napríklad orechy, môže byť na vine nedostatok niektorého z minerálov alebo iný zdravotný problém. Ak nie ste si istí, poraďte sa so svojím praktickým lekárom.
8 šikovných tipov, ako nahradiť nezdravé dobroty
1. Vyprážané hranolky vs. hranolky z rúry
Že to bez hranoliek nejde? Tak si ich aspoň pripravujte doma z kvalitných surovín! Zemiaky stačí ošúpať, nakrájať na hranolky, dať ich na papier na pečenie a upiecť v rúre dozlatista. Okrem zemiakov môžete použiť na hranolky aj sladké zemiaky (bataty). Výhodou domácej prípravy hranoliek je tiež to, že si ich môžete okoreniť a dochutiť podľa vlastnej chute.
Namiesto tatárskej omáčky potom použite kvalitný kečup s vysokým podielom paradajok alebo domáci dip pripravený zo žervé a tvarohu s trošku soli, cesnaku alebo byliniek. Pochutnáte si a urobíte niečo dobré pre svoje zdravie.
2. Klasické čipsy vs. zeleninové čipsy
Ste milovníci lupienkov, ale vadí vám to obrovské množstvo tuku a soli? Dobrá správa, môžete si na nich pochutnať aj v zdravšej verzii, a to bez výčitiek. V supermarketoch alebo v obchodoch so zdravou výživou totiž nájdete rôzne zeleninové chipsy – od cvikly a mrkvy cez cuketu až po tekvicu alebo bataty.
V porovnaní s klasickými zemiakovými čipsami majú zeleninové čipsy často omnoho nižší obsah kalórií, a naopak vyšší podiel vlákniny. Pripraviť si môžete aj vlastné čipsy, ktoré upečiete v rúre na papieri na pečenie. Výborne chutia plátky zemiakov s cesnakom alebo cuketové, cviklové či zelerové hranolky. Neodpisujte zeleninové čipsy, možno vás totiž milo prekvapia.
3. Nutella vs. orechové maslo
Kto by nemal rád Nutellu, však? Na prvý pohľad vyzerá dokonca ako zdravá nátierka, veď je predsa z lieskových orechov, mlieka a kakaa. V skutočnosti ale väčšinu hmotnosti nutelly tvorí zmes cukru a nekvalitného tuku. Omnoho lepšie je preto siahnuť po kvalitnom orieškovom masle. Pre milovníkov sladších krémov sú k dispozícii tiež orechové maslá ochutené kvalitnou čokoládou, kokosom alebo napríklad škoricou.
4. Vyprážaný syr vs. pečený syr v rúre
Vyprážaný syr patrí k populárnym jedlám v reštauráciách aj domácnostiach. Vo svojej klasickej verzii to síce nie je nič vhodné pre zástancov zdravej výživy ani pre ľudí, ktorí majú problém so žlčníkom. Syr nasiaknutý olejom zo smaženia, k tomu hranolky a tatárska omáčka – to je doslova kalorická bomba. Dá sa to však aj trochu inak…
Už ste niekedy skúšali „smažený“ syr z rúry?
- Stačí obaliť kocku tvrdého syra (najvhodnejší je eidam) v trojobale, teda v múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke.
- Pre ešte zdravšiu verziu môžeme klasickú múku nahradiť špaldovou múkou a strúhanku vymeniť za rozdrvené kukuričné lupienky.
- Takto pripravený syr položíte na plech vyložený papierom na pečenie a dáte zapiecť. Syr je hotový asi za 15 až 20 minút.
Nebude mať síce takú zlatú kôrku ako pri smažení, ale zato nebude nasiaknutý olejom a nebude vám z neho ťažko. 🙂
5. Arašidové chrumky vs. špaldové chrumky
Obľúbená televízna pochúťka – chrumkavé, slané a pekne mastné. Presne to sú chrumky. Ich hlavná nevýhoda? Obsahujú vysoký podiel soli a nasýtených tukov, ich častá konzumácia úzko súvisí so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení.
Namiesto kalorických chrumiek si kúpte radšej grahamové, špaldové, pšenové alebo pohánkové chrumky. Tie obsahujú omnoho menej tuku a naopak viac vlákniny, vďaka ktorej lepšie zasýtia, takže ich zjete menej.
6. Milkshake vs. domáce mliečne smoothie
Milkshake z fast foodu môže byť tiež pekná kalorická bomba (za pomerne slušné peniaze). A pritom stačí tak málo a urobíte si ho doma – zdravšie, lacnejšie a z kvalitnejších surovín. Ako na to? Vyskúšajte tieto dva tipy na luxusný domáci milkshake.
Čokoládový milkshake
Budete potrebovať:
- 1 zrelý banán
- 300 ml kefírového mlieka
- 1 lyžicu horkého kakaa
- 1 lyžičku čakankového sirupu alebo medu (voliteľné)
Postup:
- Banán a všetky suroviny dáme do mixéra.
- Všetko dôkladne rozmixujte.
Jahodový milkshake
Budete potrebovať:
- 100 g jahôd
- 100 g bieleho jogurtu s 3% tukom
- 150 ml polotučného mlieka
- 1 lyžičku čakankového sirupu alebo medu (voliteľné)
- vanilku (voliteľné)
Postup:
- Jahody umyjeme a očistíme.
- Všetky suroviny dáme do mixéra a mixujeme dohladka.
7. Zákusky a dezerty vs. horká čokoláda
Po obede by ste si radi dali niečo sladké? Radšej než po bežnom zákusku z cukrárne siahnite po dvoch kockách horkej čokolády (80 % kakaa). Pokiaľ sa nedokážete vzdať sladkej bodky po obede, upečte si doma nejaký zdravší dezert.
TIP: Dezerty môžete pripraviť z celozrnnej špaldovej múky, časť tuku nahraďte tvarohom a doslaďte ovocím alebo čakankovým sirupom. Tieto šikovné výmeny vám ušetria veľa zbytočných kalórií.
8. Granko vs. domáce kakao
Sladké teplé kakao si z detstva pamätá takmer každý. Vedeli ste však, čo v sebe Granko vlastne ukrýva? Kupované Granko nie je nič iné ako cukor, kakaový prášok a zmes korení, emulgátorov a aróm. Práve obsah cukru v Granko nápoji je dosť vysoký a predstavuje hneď prvú priečku v jeho zložení.
Ako už asi správne tušíte, omnoho lepšou voľbou je pripraviť si vlastné kakao. Chuťovo je kupované a domáce kakao na nepoznanie. Pri domácej výrobe však dostanete benefit v podobe priaznivejšej výživovej hodnoty a nižšej obstarávacej ceny.
Domáce kakao
Budete potrebovať:
- 250 ml polotučného mlieka
- 2 až 3 lyžice horkého kakaa
- 1 lyžicu čakankového sirupu alebo medu
Postup:
- Zahrejeme polotučné mlieko a následne vmiešame horké kakao.
- Dôkladne miešame, pokiaľ sa kakao úplne nerozpustí.
- Nakoniec osladíme podľa chuti čakankovým sirupom alebo medom a podávame.
Záver: Prepadajú vás často chute na sladké alebo iné nezdravé potraviny? Pátrajte
- Na vine najčastejšie býva nízky kalorický príjem počas dňa a snaha tela dohnať to všetko večer, ideálne čo najrýchlejšie.
- Pokiaľ vás lákajú stále tie isté potraviny dokola, môže ísť aj o nejaký zdravotný problém.
- Ak neviete chuť na sladké alebo tučné potraviny ovládnuť, skúste ich nahradiť zdravšou cestou.