Čas prináša zmeny a nie je tomu inak ani v oblasti chudnutia. V tomto článku vám ponúknem pohľad na to, čo bude pravdepodobne charakteristické pre chudnutie v roku 2025. Nejde o žiadnu predikciu, ale jednoducho súhrn metód, prístupov a nástrojov, ktoré sa pri chudnúcom procese v poslednej dobe využívajú. A chudnutie ľudí to aj v následujúcom roku môže ovplyvňovať.
Obsah článku:
Čo môže byť charakteristické pre chudnutie aj v roku 2025?
Zdravší vzťah k stravovaniu aj chudnutiu a minimalizácia extrémnych diét
V januári tohto roka je to presne 10 rokov, čo prevádzkujem svoju nutričnú poradňu. Za tú dobu vidím, ako sa prístup k chudnutiu formuje a mení.
Mám úprimnú radosť predovšetkým z toho, že ľudia pozvoľna upúšťajú od prísnych redukčných diét. Mám na mysli hladovky, nízkokalorické diéty, nízkotučné diéty, diéty „z vrecúška“ (namiesto jedla si rozmiešate prášok vo vode a je to), odopieranie si všetkého „nevhodného“ a pod.
Pripisujem to najmä tomu, že dnes je už veľká vedomosť a informovanosť o tom, že na to, aby človek schudol a dlhodobo si zdravú váhu aj udržal, tak na to je potrebné sa dlhodobo stravovať kvalitne a optimálne.
Treba dbať aj na ostatné piliere životného štýlu. Mnoho ľudí na sebe spozorovalo, že striktné redukčné diéty majú len krátkodobý vplyv a zhodené kilá nemajú väčšinou dlhodobý efekt.
Komplexnosť celého chudnúceho procesu
Ako som sa už spomenula – ľudia, ktorí si prajú schudnúť, už dnes tušia, že v tom nezohráva úlohu len to, čo jedia a ako sa hýbu. Trvalé zhodenie kíl si toho vyžaduje viac.
Do toho, ako sa nám chudne, totiž zasahuje aj kvalita a kvantita spánku. Ďalej to, ako vieme čeliť stresu a starostiam, ako odpočívame, ako sa preťažujeme, ako vnímame svoju hodnotu, ako zvládame emočné jedenie a prejedanie atď.
Môžete totiž chodiť športovať a mať vyladený jedálniček, ale ak vás večer prepadne emočné prejedanie, tak v tej chvíli je jeho zvládnutie dôležitejšie ako všetko ostatné. Preto je tak dôležité myslieť na mnoho oblastí, ktoré sú pre trvalé schudnutie kľúčové.
Personalizované stravovanie pomocou genetických testov
Ďalšou zaujímavou oblasťou, ktorá si v prístupe k chudnutiu razí svoju cestu, sú genetické testy. Stále viac ľudí využíva genetické testy na pochopenie toho, ako ich telo reaguje v rámci genetických predispozícií. Následne sa podľa toho prispôsobuje jedálniček a pohybová aktivita.
Tieto testy odhalia vašu vrodenú výbavu napríklad v tom, aký typ svalových vlákien máte, aké máte predispozície metabolizovať laktózu, kofeín, akú máte tendenciu k jojo efektu, aké vitamíny a minerálne látky môžu byť pre vás deficitné, aký pomer živín v strave vám môže sedieť atď.
Upozorním len, že testy odhalia vašu genetickú výbavu, ale stále to nemusí vo výsledku nič znamenať.
Prirovnám to k tomu, že niekto môže mať po generácie v rodine cukrovku II. typu, ale to ešte neznamená, že vy ju budete mať tiež. Svojím mindsetom a správaním môžete všeličo ovplyvniť a cukrovke sa nakoniec vo svojom živote vyhnete.
Zdravotne orientované chudnutie
Mnohí ľudia sa už nezameriavajú iba na chudnutie, ale tiež na celkové zlepšenie zdravia. Aj v roku 2025 sa bude stále viac podporovať prístup k výžive, ktorý nie je zameraný len na to, aby človek schudol, ale aby sa zlepšil celkový zdravotný obraz.
Ide o to, aby sa schudnutím nadbytočného telesného tuku zlepšila aj kondícia, stav srdcovo-cievneho systému, pohybového aparátu, hladiny cukru v krvi, hladiny krvného cholesterolu, triglyceridov, kyseliny močovej, krvného tlaku a ďalších aspektov fyzického zdravia. Funkčná výživa bude stále viac zahŕňať potraviny, ktoré zlepšujú imunitu, trávenie a regeneráciu.
Aj ku mne do nutričnej poradne prichádza mnoho klientov, ktorí majú v ruke aktuálny rozbor krvi a podľa toho chcú prispôsobiť stravu. Kombinujeme tak dve želania – schudnúť a ešte cielene vylepšiť zdravotné parametre.
Navyše sa aj naďalej bude pravdepodobne podporovať strava, ktorá má vplyv na črevný mikrobióm a zdravie čriev.
Ide o takú stravu, ktorá vylučuje vysoko priemyselne spracované potraviny, eliminuje nadmieru živočíšnych tukov, a naopak preferuje rastlinnú stravu bohatú na vlákninu (ovocie, zeleninu, orechy, semienka, strukoviny, celozrnné produkty, kváskový chlieb, fermentované potraviny a tiež kyslomliečne nápoje s probiotickými kultúrami).
Preferencia jedálničkov na mieru, ktoré sú variabilné
V priebehu rokov vidím, že ľudia už toľko netúžia po zostavení jedálnička, v ktorom majú ku každému jedlu jeden variant a musia sa tak najesť podľa inštrukcií, aj keď na to nemajú práve chuť.
Variabilné alebo rámcové jedálničky sú tak vhodnou alternatívou. Ľudia vďaka tomuto typu jedálnička vedia, aká je ich optimálna porcia, ale môžu si vyberať z mnohých variant jedál. To je dôležité pre zachovanie individuálnej a aktuálnej chuťovej preferencie. Proste si v jedálničku vyberiete, na čo máte práve chuť a nemusíte si dávať niečo, do čoho sa vám vôbec nechce.
Psychologická podpora pri chudnutí
Chudnutie je aj otázkou psychiky, u každého. Aj v roku 2025 bude pre mňa pri usmerňovaní ľudí k úspešnému chudnutiu dôležité im pomôcť prepojiť mentálnu aj fyzickú stránku.
Mnoho ľudí sa bude vďaka cieleným terapiám a rozprávaniu sa so svojím sprievodcom zameriavať na vzťah k svojmu telu, vzťah k jedlu, prácu s emóciami spojenými s jedlom a ďalšími vnútornými pochodmi. To totiž v konečnom dôsledku ovplyvní pôsobenie všetkých pilierov životného štýlu na výsledné chudnutie.
Výživové trendy
Zo svojej pozície vidím, že v stravovaní sa pozvoľna upúšťa od keto alebo nízkosacharidových diét. Naopak, stále je populárny trend prerušovaného stravovania (pôstu, tzv. intermittent fasting).
Ľudia opúšťajú extrémy a vracajú sa k zmiešanej strave, ktorá obsahuje ako rastlinné, tak aj živočíšne potraviny. Tiež je prospešný návrat k „výživovej komplexnosti“. Ľudia už do takej miery nevyradzujú sacharidy, tuky, bielkoviny alebo iné látky ako lepok. Strava je tak veľmi pestrá.
Čo sa týka odľahčenia od procesu prípravy stravy, tak aj v nasledujúcom roku bude pravdepodobne mnoho ľudí využívať krabičkovú stravu/diétu. A to aj z dôvodu, že mnoho dodávateľov krabičkových diét ponúka zaujímavé modifikácie (napríklad dovoz len obedu a večere, prípravu vegetariánskej stravy, bezlepkovej stravy, redukčnú stravu s navýšeným obsahom zeleniny atď.).
Výživa šetrná k životnému prostrediu
Aktuálny bude aj dôraz na výživu šetrnú k planéte. Môže to byť napríklad flexitariánstvo, ktoré je založené na princípe rastlinnej stravy v kombinácii s obmedzovaním živočíšnych produktov a predovšetkým mäsa. Flexitariáni zámerne znižujú konzumáciu mäsa (napr. na 1 až 2× týždenne), aby odľahčili nadmernú konzumáciu mäsa z konvenčných zdrojov.
Ďalším bodom je potom obmedzovanie plytvania potravinami vďaka lepšiemu plánovaniu jedálnička, nákupov a tiež toho, koľko toho navariť, aby sa všetko spotrebovalo.
Aj naďalej bude trendom nákup potravín od malopredajcov a farmárov.
Mindful eating = vedomé stravovanie
Mindful eating alebo vedomé stravovanie pomáha užívať si jedlo naplno, ale zároveň udržať kontrolu nad množstvom a početnosťou (a tým aj nad telesnou hmotnosťou). Povedzme taká cesta rovnováhy v stravovaní. Nič nie je vyložene zakázané, ale reguluje sa početnosť a množstvo menej vhodných jedál a potravín pre chudnutie.
Doplnky stravy na mieru a preferencia vitamínov prírodného charakteru
Rozširujú sa možnosti nákupu tzv. „doplnkov stravy na mieru“. E-shopy s doplnkami stravy ponúkajú možnosť vyplnenia dotazníka, vďaka ktorému vám zostavia ponuku doplnkov stravy priamo pre vás.
Začína sa brať ohľad aj na kvalitu doplnkov stravy. Teda aby vitamíny a doplnky stravy boli prírodné, proteínové suplementy obsahovali čo najmenej prídavných látok atď.
Technologické vychytávky
Tento trend sa bude určite rozširovať – ľudia majú v dnešnej dobe radi, ak sa majú o čo oprieť. Mnoho ľudí miluje fakty a ich vyhodnocovanie a v tomto prípade máme hromadu možností.
Využiť môžete napríklad:
- aplikácie: na záznam stravy (napr. Kalorické tabuľky), aplikácie na cvičenie, aplikácie na zaznamenávanie pohybovej aktivity, stráženie si pitného režimu, aplikácia pre väčší kolektív ľudí, ktorí sa navzájom podporujú, motivujú alebo súťažia…,
- smart nositeľné zariadenie: smart hodinky, športtestery, Oura ring, krokomery…,
- prepojenie zariadenia: mnohé zariadenia môžete prepojiť aj s inými – napríklad smart hodinky s kalorickými tabuľkami, váhu na potraviny s kalorickými tabuľkami…,
- senzory: napr. na meranie hladiny krvného cukru, ktoré sledujú hladinu cukru v krvi v reálnom čase,
- online konzultácie s odborníkmi z pohodlia domova (s nutričnými terapeutmi, online fitness trénermi, psychoterapeutmi, koučmi…),
- a uvidíme, čo prinesie aj rozširujúci sa vplyv umelej inteligencie.
Neinvazívne formovanie tela
Trendom v roku 2025 bude aj formovanie tela neinvazívnymi metódami. Jednoducho povedané, bez pohybu to nepôjde, ale pomôcť vám môže:
- lymfomasáž (rozprúdenie lymfatického systému a odstránenie zadržanej vody v tkanivách),
- fyzioterapia (napríklad pre zlepšenie držania tela),
- maderoterapia (ktorá pomáha eliminovať celulitídu a opuchy, spevniť pleť a rozprúdiť lymfatický systém),
- chudnutie môžete podporiť aj pravidelnou návštevou sauny alebo kryokomory.
Medicínské trendy
Svoju cieľovú skupinu si nájdu aj trendy, ktoré vám majú chudnutie uľahčiť. Nevýhodou je, že ide o metódy invazívne s možnými neželanými účinkami, finančne náročné a tiež je tu veľký otáznik, aké budú mať tieto metódy dopad na telo v rámci dlhodobého stavu človeka (či už vplyv na udržateľnosť schudnutia alebo dopad na fyzické zdravie).
Medzi takéto metódy možno zaradiť invazívnu liposukciu, plastické operácie alebo populárne lieky podávané intravenózne (injekčne), ktorých druhotným efektom je vplyv na zníženie telesnej hmotnosti.
Pri týchto metódach buďte obozretní a nevrhajte sa do nich bezhlavo len kvôli tomu, že je to trendy. Každý invazívny zásah do tela so sebou nesie nielen benefity, ale aj značné riziká.
Záver: Prirodzenosť ľahkosť a radosť z chudnutia na prvom mieste
- Všetky barličky a pomôcky, ktoré nám majú pomôcť pri chudnutí, môžu byť v mnohých prípadoch funkčným doplnkom. Osobne som však stále zástancom čo najprirodzenejšej formy chudnutia.
- Niekedy mi príde, že klienti stále len sledujú smart hodinky, koľko energie vydali a koľko spali, vážia sa každý deň, aby zaevidovali pokrok, alebo úzkostlivo si strážia stravu, aby mali všetko splnené.
- Lenže mne v tom niekedy chýba ľahkosť, radosť a počúvanie svojho vlastného tela. A preto – všetko s mierou.