Pokiaľ ste ešte nikdy nepočuli o bezzvyškovej diéte, určite si možno pod ňou predstavíte diétu, pri ktorej sa dojedá všetko až do posledného sústa. Také ľahké to ale nie je.
V skutočnosti však ide o typ liečebnej výživy, ktorá je určená pre osoby so zápalmi čriev alebo inými ochoreniami zažívacieho traktu. Bezzvyšková diéta je tiež známa pod názvami ako diéta s nízkym obsahom vlákniny alebo diéta s nízkym obsahom reziduí. V čom spočíva táto diéta?
Obsah článku:
Princíp bezzvyškovej diéty
Hlavným cieľom bezzvyškovej diéty je minimalizovať nestrávenú časť potravín a zabrániť tak podráždeniu črevnej sliznice. Jednoducho povedané, bezzvyšková diéta zo zdravotných dôvodov vylučuje potraviny, ktoré sa zle strávia. Tieto potraviny zanechávajú v stolici „zvyšky“, ktoré u niektorých ľudí dráždia črevá a spôsobujú im nepríjemné problémy.
Základom bezzvyškovej diéty je ľahko stráviteľná strava a nenadúvajúce potraviny, vďaka ktorým v črevách nezostávajú nestráviteľné zvyšky. Z jedálnička je preto nutné vyradiť ťažko stráviteľné, nadúvajúce, príliš tučné a vyprážané jedlá. Stravu je vhodné rozdeliť si na menšie porcie a jesť 5 až 6-krát denne.
V strave je tiež potrebné znížiť príjem potravín bohatých na vlákninu vrátane celozrnných potravín, strukovín, nadúvajúcich druhov zeleniny, šupiek aj kôstok z ovocia a zeleniny. Z jedálnička sa eliminujú tiež ďalšie nestráviteľné zložky, ako je koža alebo kôrka z mäsa, nezrelé ovocie a dráždivé druhy korenín. Obmedzený výber potravín aj technologický postup šetria črevo mechanicky, ale tiež chemicky.
Pre koho je bezzvyšková diéta vhodná?
Vláknina je pre väčšinu ľudí nevyhnutnou súčasťou zdravého jedálnička a podporuje správnu činnosť trávenia aj črevný mikrobióm. Pre niekoho však môže predstavovať problém – vyšší prísun vlákniny môže byť rizikový pre osoby so špecifickými problémami tráviaceho systému.
Bezzvyšková diéta sa najčastejšie odporúča:
- pri idiopatických črevných zápaloch – Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, divertikulitída (vo fáze remisie alebo prechodného zlepšenia stavu nie je bezzvyšková diéta nutná)
- pred a po operácii čriev
- pri črevnej nepriechodnosti
- pred kolonoskopiou
- pri nádorových ochoreniach pod lekárskym dohľadom
- krátkodobo po akútnom hnačkovom ochorení
Nezačínajte s diétou sami
Bezzvyškovú diétu môžeme dodržiavať iba na základe odporúčania lekára či nutričného terapeuta. Rozhodne by ste si bezzvyškovú diétu nemali ordinovať sami a vyradzovať vlákninu z jedálnička bez odborného odporúčania.
Vláknina je totiž veľmi dôležitá pre zdravie, zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho traktu a slúži ako potrava pre prospešné baktérie v našich črevách. Vďaka sýtiacemu efektu a schopnosti spomaliť vstrebávanie niektorých živín zo stravy (sacharidy, cholesterol) môže navyše pomáhať s chudnutím.
Okrem toho potraviny s obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné obilniny) dodávajú telu dôležité vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Pokiaľ vám teda lekár alebo iný odborník nestanovil dodržiavanie bezzvyškovej diéty, mali by ste konzumovať pestrú a vyváženú stravu s dostatkom všetkých živín vrátane vlákniny, ktorú vaše telo potrebuje na správne fungovanie.
Ako je to s vlákninou?
Odporúčaná denná dávka vlákniny u zdravých ľudí sa pohybuje v rozmedzí 25 až 35 gramov. Pokiaľ vám síce bola predpísaná bezzvyšková diéta, mali by ste na toto odporúčanie zabudnúť – aspoň krátkodobo. Pri bezzvyškovej diéte by sa nemalo konzumovať viac než 10 až 15 gramov vlákniny denne. Od toho sa odvíjajú tiež určité obmedzenia v jedálničku.
Aké potraviny jesť?
Mäso – chudé, bez viditeľného tuku a šliach, domäkka upravené | kuraciemorčaciehovädzie zadnébravčové karé a panenkazajacryby (konzumujeme bez kože)teľaciejahňaciechudá šunka s vysokým podielom mäsa |
---|---|
Výrobky z bielej múky – ľahko stráviteľné sacharidy sú pri bezzvyškovej diéte omnoho lepšou voľbou ako celozrnné zdroje sacharidov | staršie biele netučné pečivo bez posypu – biely chlieb, rožky, sucháre, sendvič, piškóty, sušienky z bielej múky, staršia netučná vianočkacestoviny z rafinovanej (bielej) múkybiela ryžavarené zemiaky bez šupkyzemiaková kaša s trochou mlieka bez maslazemiaková knedľaviedenská knedľakrupicová knedľakrupicové a jemné noky |
Ovocie – vhodné sú zrelé, nenadúvajúce druhy bez šupky a semienok | banányjablká bez šupky a jadierbroskyne bez šupky a kôstkymarhule bez šupky a kôstkynektárinky bez šupky a kôstkyovocné šťavy bez dužiny, šupiek a semienokmelón bez kôstokovocné výživydžemy |
Zelenina – musí byť domäkka upravená, najemno nastrúhaná alebo dobre rozmixovaná, a volíme nenadúvajúce druhy bez šupiek a semienok | mrkva a karotkamalé množstvo zeleru a petržlenušpenátový pretlak (bez cesnaku)paradajkový pretlakmrkvová šťavanajemno nakrájaný hlávkový šalátčervená repatekvicacuketa bez šupky a semienok |
Mlieko a mliečne výrobky – zaradzujeme podľa individuálnej znášanlivosti, volíme malé množstvo menej tučných mliečnych výrobkov | nízkotučné a polotučné mlieko pri príprave jedla (nepodávame samostatne)tvrdé syry do 30 % tuku v sušinebiele jogurty do 3 % tukunízkotučný tvarohkyslomliečne výrobky (neochutený kefír, acidofilné mlieko)cottage syrmozzarella lightžervénízkotučná Lučina |
Vajcia – ideálne konzumovať v rámci pokrmu, samostatne len v obmedzenej miere, neupravujú sa na tuku | celé vajcia – 1 ks/deňbielka neobmedzene |
Tuky – pridávame až do hotového pokrmu v množstve do 10 g na porciu | kvalitné rastlinné oleje (olivový, avokádový, repkový, ľanový)čerstvé maslo |
Koreniny a ochucovadlá – nedráždivé a nenadúvajúce | menšie množstvo solibylinky – petržlenová vňať, pažítka, kôpor, majoránkamletá sladká paprikavývar z kmínu a húbvývar z bobkového listu a nového koreniaškoricacitrónová a pomarančová šťavavanilkamed |
Polievky – vyberáme chudé vývary alebo polievky z povolených druhov zeleniny | zemiaková lisovanášpenátovámrkvová lisovanáparadajková z pretlaku s ryžouvývar z chudého kuracieho alebo hovädzieho mäsa (odstránime viditeľný tuk)obilninové polievky – ryžová, lisovaná vločková |
Sladkosti a dezerty – v obmedzenom množstve iba na spestrenie jedálnička, siahnite po variantoch s nižším obsahom tuku | múčniky z piškótového, odpaľovaného a tvarohového cestapiškótynákypypudingžemľovkaovocné rôsoly |
Omáčky | paradajkovádiétna sviečková (z prelisovanej koreňovej zeleniny) |
Nápoje – je potrebné dbať na dostatočný pitný režim (cca 2 litre tekutín denne) | vodaslabý zelený čajbylinkový čajriedené ovocné a zeleninové šťavy alebo džúsy |
Na čo si dávať pozor?
- celozrnné výrobky – celozrnná múka, celozrnné pečivo, natural (celozrnná) ryža, celozrnný kuskus, celozrnné cestoviny, müsli, celozrnné cereálie
- nadúvajúce a ťažko stráviteľné pečivo – čerstvé pečivo, pečivo a chlieb so semienkami, kysnuté pečivo, linecké a lístkové pečivo
- strukoviny
- huby
- orechy a semienka
- vnútornosti
- tučné mäsá a údeniny – tučné časti hovädzieho a bravčového mäsa, kačacie mäso, husacina, klobásy, salámy, nátierky, škvarky, krvavnice, jaternice, slanina, údené mäso, baranina, tučné ryby, mäsové konzervy, mäso s kôrkou
- tučné mliečne výrobky – šľahačka, smotana, smotanové jogurty, tučné syry, tučný tvaroh, plesnivé syry, kupované nátierky
- rybie pokrmy – sardinky, kaviár, očká, ryby s kožou
- zelenina čerstvá, nadúvajúca a ťažko stráviteľná – kel, kapusta, karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak, reďkovka, kukurica, paradajky, kaleráb, paprika, uhorky, nakladaná a sterilizovaná zelenina
- ovocie s kôstkou, šupkou a semienkami alebo nadúvajúce – ananás, čerešne, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, ríbezle, hrušky (nadúvajú)
- prílohy – kysnuté knedle, hranolky, celozrnné cestoviny, celozrnný kuskus, zemiakový šalát, krúpy, ryža natural (celozrnná), krokety, vyprážané zemiaky, zemiaky v šupke
- tuky – masť, loj, slanina, škvarky, kokosový a palmový tuk
- dezerty a sladkosti – krémové torty, torty a zákusky s ťažko stráviteľným ovocím a semienkami, zákusky plnené sladkými krémami alebo tučnými polevami, vyprážané pečivo, semienkové alebo orechové sušienky, orechové pokrmy, sušienky s krémovými náplňami, čokoláda, zmrzlina, dezerty z lístkového či kysnutého cesta, domáca vianočka
- nápoje – alkohol, káva, kakao, horká čokoláda, mlieko ako samostatný pokrm, perlivé nápoje, energetické nápoje, Coca Cola
- dráždivé koreniny a ochucovadlá – čili, karí, horčica, bujón, čierne korenie, cesnak, cibuľa, sójová omáčka, majonéza, tatárska omáčka, hotové dresingy
- ostatné – chipsy, chrumky, pizza, polotovary, instantné jedlá, smotanové omáčky
Záleží aj na úprave pokrmov
Všetky pokrmy musia byť varené alebo dusené do mäkka, bez šupiek, zrniečok a kože. Pri príprave jedál používame varenie, dusenie, paru, pečenie v alobale a pečenie bez tuku na vode pod pokrievkou, aby sa netvorila kôrka a pokrm pravidelne podlievame.
Pri príprave jedál nepoužívame olej alebo iný tuk, zápražku, ani osmažený cibuľový základ pod mäso, pretože tak dochádza k prepaľovaniu tukov, ktoré dráždia črevo. Pokrmy môžeme zahustiť rozmixovanou zeleninou z povolených druhov, nastrúhaným zemiakom alebo solamylom.
Trocha tuku do jedál patrí
Malé množstvo tuku (maximálne 10 gramov na porciu) pridávame až do hotového pokrmu, aby nedochádzalo k jeho prepaľovaniu. Vhodné sú kvalitné rastlinné oleje alebo maslo. Medzi nevhodné postupy úpravy patrí smaženie, fritovanie, grilovanie a pečenie, restovanie alebo opekanie na tuku.
Dochucovanie jedál
Na dochutenie pokrmov sa používa malé množstvo soli a preferuje sa nedráždivé korenie – mletá červená paprika, vývar z cibule, kmínu, bobkového listu alebo nového korenia. V menšej miere je možné použiť aj vývar z húb (nie samotné huby) a citrónovú šťavu. Vhodnými dochucovadlom sú hlavne bylinky a zelené vňate, ako je petržlenová a zelerová vňať, kôpor, majoránka, bazalka. Nepoužíva sa pikantné korenie a ocot.
Bezzvyšková diéta – vzorový jedálniček
Deň 1
- raňajky: rožok s maslom a marhuľovým džemom
- desiata: kefír alebo acidofilné mlieko
- obed: paradajková omáčka s chudým hovädzím mäsom, cestoviny
- olovrant: strúhané jablko s mrkvou
- večera: sendvič s nátierkou z koreňovej zeleniny, nízkotučného tvarohu a žervé
Deň 2:
- raňajky: biely chlieb s pažítkovým žervé a chudou šunkou
- desiata: banán
- obed: rizoto s mrkvou a kuracím mäsom
- olovrant: sucháre s tvrdým syrom 30 % tuku v sušine
- večera: dusená treska s varenými zemiakmi a maslom, paradajková šťava
Deň 3:
- raňajky: palacinky s nízkotučným tvarohom a strúhaným jablkom
- desiata: marhuľový kompót (bez šupky)
- obed: ryža so špenátom (pretlak) a mozzarellou light
- olovrant: biely jogurt 3 % tuku s medom
- večera: morčací plátok s dusenou mrkvou a varenými zemiakmi
Klady a zápory bezzvyškovej diéty
Klady | Zápory |
---|---|
ľahko stráviteľná | nedostatok vlákniny |
znížený obsah tuku | nízky príjem zdravých tukov |
liečebné využitie | riziko nedostatku niektorých vitamínov a minerálnych látok |
energeticky plnohodnotná strava (pri správnom zostavení jedálnička) | úzky výber potravín |
Zhrnutie: Bezzvyšková diéta môže krátkodobo pomôcť
- Vzhľadom k tomu, že ide o diétu s nízkym obsahom vlákniny, nemali by ste ju dodržiavať po celý život.
- Bezzvyšková diéta by mala byť predpísaná iba krátkodobo ľuďom, ktorí majú problémy s ochorením čriev – hlavne vo fáze vzplanutia problémov. V takomto prípade je dobrým prostriedkom na zníženie prejavov črevných ochorení. Dodržiavanie bezzvyškovej diéty sa riadi pokynmi lekára alebo nutričného terapeuta.
- U zdravých ľudí nemá dodržiavanie bezzvyškovej stravy význam – naopak, jej neuvážené aplikovanie môže spôsobiť nutričné nedostatky (hlavne nedostatok niektorých vitamínov a minerálnych látok) a zdravotné problémy (zápcha a tráviace problémy v dôsledku nízkeho príjmu vlákniny). Z tohto dôvodu by sa rozhodne nemala využívať ako diéta na chudnutie.
Zdroje
- Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820–827.
- Sorathia, A. Z., & Sorathia, S. J. (2022). Low Residue Diet. [Updated 2022 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557693/
- https://www.mc-praha.cz/mcp/wp-content/uploads/2020/12/Bezezvyškov%C3%A1-dieta.pdf
- https://zivotbezstreva.cz/domaci-parenteralni-vyziva/rady-a-tipy-dpv/bezezvyškova-dieta/