Názvy arónia, jarabina čierna a arónia čiernoplodá označujú rastlinu, respektíve ker, ktorého čierne bobuľovité plody obsahujú vysoké množstvo zdraviu prospešných látok, najmä vitamíny a triesloviny. Sú jedlé, avšak trpké. Našťastie existujú recepty, ktoré si s týmto drobným problémom poradia.
Obsah článku:
Čo je jarabina čierna (arónia) a kde sa vzala?
Jarabina čierna zahŕňa tri druhy malých opadavých kríkov s tmavočiernymi plodmi. Pôvodne rástla na území severnej Ameriky, odkiaľ sa na začiatku 18. storočia dostala do Európy.
Niekedy od tej doby sa pestuje tiež u nás a zohnať čerstvé plody nie je ťažké. Aróniu si môžete pestovať tiež na vlastnej záhrade. Vzhľadom pripomína jarabinu v čiernej farbe. Plody sú plné zdraviu prospešných látok, ale čerstvé majú veľmi trpkú a zvieravú chuť.
Rovnako ako iné druhy bobuľovitého ovocia, aj arónia je výnimočná vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok. Ide hlavne o antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, vitamíny skupiny B, C, E a K, z minerálov sú to draslík, meď, mangán, vápnik, železo, zinok, horčík, jód a ďalšie. Typickú výraznú až trpkú chuť bobuliam arónie dodávajú práve triesloviny.
Nutričné hodnoty v 100 g čerstvých plodov:
Energetická hodnota | 371 kJ |
---|---|
Bielkoviny | 0,71 g |
Sacharidy | 20 g |
z toho cukry | 7 g |
Tuky | 0,63 g |
Vláknina | 2 g |
Vápnik | 36 g |
Fenylalanín (Pha, Pa, Phe, F) | 36 g |
VIETE, ŽE anglicky sa arónia nazýva chokeberry? Slovo choke znamená škrtiť, dusiť sa alebo dáviť sa. Trpká chuť plodov má zvieravé účinky a vysušuje hrdlo. Preto čerstvé plody nie sú tak obľúbené. Vyrábajú sa z nich marmelády a sirupy.
Prínosy arónie pre ľudské zdravie
Naši predkovia považovali aróniu za liečivú rastlinu. Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších účinných zložiek má konzumácia plodov arónie na ľudské zdravie blahodarný vplyv (ako všetky druhy bobuľovitého ovocia).
- môže posilňovať imunitný systém a chrániť zdravie, srdce a cievy,
- prispieva k lepšiemu zdraviu močových ciest,
- niektoré štúdie naznačujú možné preventívne účinky pred vznikom rakoviny, v plodoch sa nachádzajú flavonoidy antokyány, ktoré sa vyznačujú silnými antioxidačnými účinky,
- môžu byť prospešné pre diabetikov, pretože obsahujú prírodné sladidlo sorbit vhodné i pre diabetikov,
- kombinácia jódu, horčíka a draslíka svedčí metabolizmu a nervovej sústave,
- vitamín C spolu s rutínom a flavonoidmi napomáhajú uzdravovať poškodené cievy,
- chráni telo pred vplyvom voľných radikálov a bráni vzniku oxidačného stresu,
- môže prispievať k lepšiemu krvnému obehu, zníženiu hladiny zlého cholesterolu a rizika vzniku srdcovo-cievnych chorôb,
- vďaka obsahu jódu prospieva funkcii štítnej žľazy,
- spomaľuje procesy starnutia prebiehajúce v tele,
- podporuje normálnu funkciu pečene a zvyšuje produkciu žalúdočných štiav.
Možné negatívne účinky arónie
Dosiaľ neboli vedecky preukázané žiadne negatívne ani vedľajšie účinky pri konzumácii arónie. Možné tak môžu byť len ojedinelé alergické reakcie na plody.
Jediný problém tak predstavuje silne trpká chuť zanechávajúca nepríjemné sucho v ústach. Preto je lepšie plody arónie spracovávať napríklad na marmeládu, šťavy a iné produkty alebo ich jesť v kombinácii so sladšími potravinami.
Pestovanie arónie v záhrade
Arónia nie je nijako zvlášť náročná rastlina a darí sa jej i v drsnejších podmienkach. Nevadí jej ani chladnejšie prostredie a dokonca ani mráz. Pestuje sa ako ker alebo menší stromček a stretnúť sa môžete aj s krásnymi živými plotmi. Je odolná proti škodcom a chorobám a nie je potrebný ani žiaden špeciálny postrek.
Ker vyžaduje vlhkú dobre priepustnú pôdu na slnečnom mieste. Po vysadení počítajte s tým, že prvé plody začnú byť až v treťom či štvrtom roku a najlepšej úrody sa dočkáte medzi siedmym až desiatym rokom. Vyrásť môže až do výšky 2 metrov a viac.
Arónia začína pučať skoro na jar v marci a kvitne v priebehu apríla a mája. Ak sa začnú objavovať prvé nezrelé plody, je potrebné ich dobre chrániť, inak ich za vás „pozbierajú” vtáci. Plody dozrievajú a zbierajú sa až v septembri. Prvé mrazy plodom neublížia, práve naopak. Plody potom mierne zosladnú a ich chuť prestane byť taká trpká.
Tipy na recepty s aróniou
V Amerike z nej pôvodní obyvatelia vyrábali rôzne potraviny a dnes tomu nie je inak.
Plody sa môžu jesť čerstvé, ale tiež sa sušia, mrazia, zavárajú a predovšetkým sa z nich robia vynikajúce domáce šťavy, sirupy, víno, mušty i marmelády a tiež prírodné farbivá do potravín.
Ako využiť plody arónie:
- čerstvé plody,
- sušené plody (napr. na čaj, do müsli zmesí, múčnikov a plniek),
- mrazené plody,
- za studena lisované šťavy,
- sirupy a čaje,
- víno či brandy,
- kompót a želé,
- marmelády a džemy,
- prísada do jogurtov,
- tinktúry a výluhy,
- zmiešané ovocné džúsy (napr. s jablkom, pomarančom alebo s iným ovocím)
Lahodný likér z arónie
Suroviny:
- 2 l plodov arónie
- 1 l vody
- 0,5 l čistej vodky
- 3 klinčeky
- škorica alebo škoricová kôra
- 1 hviezdička badiánu
- 0,5 kg cukru
- ½ lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Plody arónie umyte, vsypte do hrnca a zalejte vodou. Varte cca 30 minút, odstavte a nechajte lúhovať do druhého dňa. Ďalší deň prevarenú zmes pretlačte cez hrubé plátno alebo jemné sito do nového hrnca. Pridajte cukor a varte chvíľu, dokiaľ sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridajte vodku s kyselinou citrónovou, dôkladne premiešajte a nalejte do umytých fliaš.
Za studena lisovaný sirup z arónie
Suroviny:
- 2 l plodov arónie
- 80 gramov kyseliny citrónovej
- 2 kg cukru
- voda
Postup:
Plody umyte a vsypte do veľkej fľaše s objemom 4 litre. Prevarte dostatočné množstvo vody a nechajte ju vychladnúť. Do fľaše pridajte kyselinu citrónovú a zalejte vodou. Nezatvárajte a nechajte celé 2 dny macerovať.
Po dvoch dňoch plody roztlačte a celý obsah fľaše aj s vodou prelejte cez plátno do hrnca. Na 1 liter tekutiny pridajte 1 kilogram cukru a nechajte rozpustiť. Občas premiešajte. Trvá to cca 2 hodiny. Hotový sirup nalejte do fliaš a uložte na chladné a tmavé miesto.
Zo sirupu, vody a plátku citrónu si pripravíte osviežujúci letný nápoj. Sirup tiež môžete pridať do čaju, do rannej ovsenej kaše alebo ním zalejete palacinky či lievance.
Sladký kompót z arónie
Suroviny:
- 2 kg cukru
- 1 l vody
- 4 l arónie
- 1 citrón aj s kôrou
- 1 vanilkový cukor alebo vanilkový struk
- 4 až 6 lyžíc rumu
Postup:
Na miernom plameni spolu prevarte vodu s cukrom. Pridajte plody arónie, na plátky nakrájaný celý citrón a vanilkový lusk. Nechajte prejsť varom a odstavte. Do uvareného kompótu pridajte rum a dôkladne premiešajte. Ešte horúcu zmes nalejte do nahriatych pohárov. Poháre zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Za studena lisovaná čerstvá šťava z arónie
Suroviny:
- 2 l plodov arónie
- 80 g kyseliny citrónovej
- studená voda
- trstinový cukor (1 kg na 1 l šťavy)
Postup:
Zrelé a umyté plody arónie vsypte do veľkého hrnca, pridajte kyselinu citrónovú a zalejte studenou vodou. Nechte v chlade macerovať celé 3 dni. Potom sceďte, plody vyžmýkajte, rozmixujte alebo použite odšťavovač, ak chcete šťavu naozaj jemnú. Do šťavy pridajte cukor a nechajte za studena a stáleho miešania pomaly rozpustiť. Hotovú šťavu nalejte do fliaš a uskladnite v chlade.
Zdravá marmeláda z arónie
Suroviny:
- 1 kg arónie
- 1 kg cukru
- 2,5 l vody
- ½ lyžičky mletej škorice
- 4 klinčeky
- pohárik rumu
- ½ lyžičky kyseliny citrónovej
- želírovací prípravok
Postup:
Plody arónie najskôr umyte a potom vsypte do hrnca. Podlejte malým množstvom vody a varte, pokiaľ plody nepustia šťavu. Potom pridajte škoricu a rozdrvený klinček. Za občasného miešania varte do mäkka. Trvá to cca 15 až 20 minút. Odstavte zo sporáka a rozvarené plody ešte roztlačte.
Želírovací prášok zmiešajte s trochou cukru, premiešajte do rozvarených plodov a povarte. Do hrnca nasypte zvyšok cukru a znovu dôkladne prevarte za stáleho miešania, aby nedošlo k pripáleniu. Nakoniec pridajte rum, premiešajte a odstavte. Horúcou marmeládou plňte vymyté a vyvarené poháre. Zaviečkujte, otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Tinktúra z arónie
Suroviny:
- 200 g arónie
- 600 ml čistá vodka
Postup:
Umyté plody arónie zalejte vodkou v pomeru 1:3. Nádobu uzavrite a na tmavom mieste pri izbovej teplote nechajte lúhovať 3 týždne. Každý druhý deň nádobu pretrepte. Potom tinktúru sceďte, prelejte do fľaše a uzavrite. Denne sa odporúča užívať 20 až 30 kvapiek na posilnenie imunitného systému a funkcií srdca a ciev.
Pečený čaj z jabĺk a arónie
Suroviny:
- jablká a arónia v pomere 1:1
- mletá škorica
- klinčeky
Postup:
Nelúpané jablká nakrájajte na tenké plátky a spolu s plodmi arónie dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 30 minút pri teplote 200 °C. Potom posypte mletou škoricou a pridajte na prevoňanie aj niekoľko klinčekov. Pečte ďalších 10 minút. Pečeným ovocím naplňte poháre a zaviečkujte.
Ovocné víno z arónie
Suroviny:
- arónia
- cukor
- kvasinková kultúra
- štipka živnej soli
Postup:
Plody arónie opláchnite a vylisujte. Nechajte odstáť, aby sa tekutina odkalila. Mušt prelejte do demižónu. Na 1 liter šťavy pridajte 450 gramov cukru, štipku živnej soli a balenie kvasinkovej kultúry. Demižón uzavrite kvasnou zátkou s vodou. Víno je pripravené na stiahnutie až za šesť mesiacov, najlepšie.
Hrnčekový koláč s aróniou
Suroviny:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ¾ hrnčeka kryštálového cukru
- ¾ hrnčeka mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajíčka
- 750 g arónie
Na mrveničku:
- 50 g masla
- 100 g hrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Rozohrejte rúru na 190 °C, v miske zmiešajte všetky suché ingrediencie, pridajte mlieko, olej a vajíčka. Cesto by nemalo byť veľmi riedke. Nalejte na vymastený plech, posypte aróniou a bohato zasypte pripravenou mrveničkou. Pečte cca 30 až 40 minút.
Záverečné zhrnutie: Plody arónie sú prospešné v akejkoľvek podobe
Tmavočierne bobule arónie sú nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími prospešnými látkami, vďaka ktorým:
- posilňujú imunitu a majú preventívne účinky pred vznikom mnohých ochorení,
- sú vhodné pre diabetikov,
- chránia srdce a cievy,
- dajú sa ľahko zohnať aj u nás a pestovanie arónie nie je nijak zložité,
- konzumujú sa čerstvé, sušené, mrazené aj v podobe sirupov, vína či marmelády,
- nie sú známe žiadne vedľajšie a nežiaduce účinky.