Už ste sa prejedli chlebom so šunkou a syrom alebo jogurtom s ovocím na desiatu? Inšpirujte sa našimi jednoduchými receptami na zdravé nátierky!
Či už máte nastavenú diétu, budujete si svaly alebo si len udržujete váhu a zdravý životný štýl, domáce nátierky budú skvelým spestrením vášho jedálnička. Podávať ich môžete s celozrnným alebo žitným chlebom nielen na raňajky, ale i na desiatu alebo večeru, ideálne spoločne so zeleninou.
Obsah článku:
Vajíčková nátierka s cottage syrom
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 100 g cottage syr
- 20 g žervé
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Vajce uvaríme natvrdo.
- Necháme vajce vychladnúť, olúpeme a nastrúhame ho na strúhadle.
- Cottage syr dáme do misky a roztlačíme ho vidličkou.
- Ku cottage syru pridáme nastrúhané vajce, žervé a horčicu.
- Premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
Avokádová nátierka
Ingrediencie:
- ½ avokáda
- 140 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- 1 malý strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Avokádo olúpeme a dužinu z neho dôkladne roztlačíme vidličkou v miske.
- Cesnak olúpeme a prelisujeme.
- Do misky pridáme jogurt, prelisovaný cesnak a premiešame.
- Ochutíme soľou a čiernym korením.
Tuniaková nátierka s chilli
Ingrediencie:
- 80 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 jarná cibuľka
- 70 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- soľ
- štipka chilli
Postup:
- Jarnú cibuľku nakrájame najemno a dáme do misky.
- Zlejeme nálev a tuniaka pridáme k cibuľke.
- Nakoniec pridáme jogurt, štipku chilli a premiešame.
- Dochutíme soľou podľa chuti.
Nátierka z červenej cvikly
Ingrediencie:
- 100 g predvarenej červenej cvikly
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 40 g kyslej smotany s 12 % tuku
- 1 malý strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- citrónová šťava
Postup:
- Cesnak olúpeme a spolu s ostatnými surovinami dáme do mixéra.
- Mixujeme do hladka.
- Na záver ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
Hrášková nátierka s mätou
Ingrediencie:
- 100 g mrazeného hrášku
- 1 malý strúčik cesnaku
- 70 g nízkotučného tvarohu
- 30 g Lučiny
- pár lístkov čerstvej mäty
- soľ
Postup:
- Hrášok krátko povaríme.
- Cesnak olúpeme.
- Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
- Na záver dochutíme soľou.
Nátierka zo sardiniek
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 1 jarná cibuľka
- 50 g odtučneného tvarohu
- 60 g sardiniek vo vlastnej šťave
- ¼ lyžičky dijonskej horčice
- citrónová šťava
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Vajce uvaríme natvrdo.
- Po uvarení vajce nakrájame na kocky.
- Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľku, tvaroh, sardinky z konzervy (bez nálevu), horčicu a citrónovú šťavu dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
- Do nátierky vmiešame nakrájané vajce.
- Dochutíme soľou a čiernym korením.
Cesnaková nátierka
Ingrediencie:
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 20 g žervé
- 20 g tvrdého syru 30 % t.j.
- 1 lyžica čerstvej pažítky
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Do misy prelisujeme olúpaný cesnak.
- Pridáme tvaroh, žervé, najemno nastrúhaný syr a nasekanú pažítku.
- Dobre premiešame.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Reďkovková nátierka
Ingrediencie:
- 50 g reďkoviek
- 70 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- 40 g žervé
- 1 malý strúčik cesnaku
- ½ lyžice čerstvej pažítky (alebo inej obľúbenej bylinky)
- soľ
Postup:
- Reďkovky umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle do misky.
- K nastrúhaným reďkovkám pridáme jogurt, žervé, prelisovaný cesnak, nasekané bylinky a trochu soli.
- Všetko dôkladne premiešame a máme hotovo.
Zhrnutie: Ako na zdravé nátierky
- Zdravé nátierky môžu byť čisto rastlinné, ale i rybie či mäsové.
- Príprava vám zaberie len pár minút, ale ušetríte veľa peňazí. Navyše presne viete, čo desiatujete.
- K chlebu s nátierkou si na tanier naložte aj čerstvú zeleninu: uhorku, papriku, paradajku, šalát…čokoľvek vám chutí. Postaráte sa o ďalší prísun vitamínov a minerálov.