Bezhladovania.sk

8 jednoduchých zdravých nátierok podľa nutričnej špecialistky

Už ste sa prejedli chlebom so šunkou a syrom alebo jogurtom s ovocím na desiatu? Inšpirujte sa našimi jednoduchými receptami na zdravé nátierky! 

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Či už máte nastavenú diétu, budujete si svaly alebo si len udržujete váhu a zdravý životný štýl, domáce nátierky budú skvelým spestrením vášho jedálnička. Podávať ich môžete s celozrnným alebo žitným chlebom nielen na raňajky, ale i na desiatu alebo večeru, ideálne spoločne so zeleninou.

Vajíčková nátierka s cottage syrom

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 100 g cottage syr
  • 20 g žervé
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie 

Postup:

  1. Vajce uvaríme natvrdo.
  2. Necháme vajce vychladnúť, olúpeme a nastrúhame ho na strúhadle.
  3. Cottage syr dáme do misky a roztlačíme ho vidličkou.
  4. Ku cottage syru pridáme nastrúhané vajce, žervé a horčicu.
  5. Premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
vajíčková nátierka s cottage syrom
Vajíčková nátierka navyše na tanieri krásne vyzerá.

Avokádová nátierka

Ingrediencie:

  • ½ avokáda
  • 140 g nízkotučného gréckeho jogurtu
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Avokádo olúpeme a dužinu z neho dôkladne roztlačíme vidličkou v miske.
  2. Cesnak olúpeme a prelisujeme.
  3. Do misky pridáme jogurt, prelisovaný cesnak a premiešame.
  4. Ochutíme soľou a čiernym korením.

Tuniaková nátierka s chilli

Ingrediencie:

  • 80 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • 1 jarná cibuľka
  • 70 g nízkotučného gréckeho jogurtu
  • soľ
  • štipka chilli

Postup:

  1. Jarnú cibuľku nakrájame najemno a dáme do misky.
  2. Zlejeme nálev a tuniaka pridáme k cibuľke.
  3. Nakoniec pridáme jogurt, štipku chilli a premiešame.
  4. Dochutíme soľou podľa chuti.
tuniaková nátierka s chilli
Tuniak a chilli idú dohromady priamo ukážkovo. Skúste to tiež.

Nátierka z červenej cvikly

Ingrediencie:

  • 100 g predvarenej červenej cvikly
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 40 g kyslej smotany s 12 % tuku
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrónová šťava 

Postup:

  1. Cesnak olúpeme a spolu s ostatnými surovinami dáme do mixéra.
  2. Mixujeme do hladka.
  3. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.

Hrášková nátierka s mätou

Ingrediencie:

  • 100 g mrazeného hrášku
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 70 g nízkotučného tvarohu
  • 30 g Lučiny
  • pár lístkov čerstvej mäty
  • soľ 

Postup:

  1. Hrášok krátko povaríme.
  2. Cesnak olúpeme.
  3. Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
  4. Na záver dochutíme soľou.
hrášková nátierka s mätou
Hrášková pomazánka lahodí oku i trávení.

Nátierka zo sardiniek

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 1 jarná cibuľka
  • 50 g odtučneného tvarohu
  • 60 g sardiniek vo vlastnej šťave
  • ¼ lyžičky dijonskej horčice
  • citrónová šťava
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Vajce uvaríme natvrdo.
  2. Po uvarení vajce nakrájame na kocky.
  3. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  4. Cibuľku, tvaroh, sardinky z konzervy (bez nálevu), horčicu a citrónovú šťavu dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
  5. Do nátierky vmiešame nakrájané vajce.
  6. Dochutíme soľou a čiernym korením.

 Cesnaková nátierka

Ingrediencie:

  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 20 g žervé
  • 20 g tvrdého syru 30 % t.j.
  • 1 lyžica čerstvej pažítky
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Do misy prelisujeme olúpaný cesnak.
  2. Pridáme tvaroh, žervé, najemno nastrúhaný syr a nasekanú pažítku.
  3. Dobre premiešame.
  4. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
cesnaková nátierka
Pred rande sa možno cesnaková nátierka nehodí, ale inak kedykoľvek.

Reďkovková nátierka

Ingrediencie:

  • 50 g reďkoviek
  • 70 g nízkotučného gréckeho jogurtu
  • 40 g žervé
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • ½ lyžice čerstvej pažítky (alebo inej obľúbenej bylinky)
  • soľ

Postup:

  1. Reďkovky umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle do misky.
  2. K nastrúhaným reďkovkám pridáme jogurt, žervé, prelisovaný cesnak, nasekané bylinky a trochu soli.
  3. Všetko dôkladne premiešame a máme hotovo.

Zhrnutie: Ako na zdravé nátierky

  • Zdravé nátierky môžu byť čisto rastlinné, ale i rybie či mäsové.
  • Príprava vám zaberie len pár minút, ale ušetríte veľa peňazí. Navyše presne viete, čo desiatujete.
  • K chlebu s nátierkou si na tanier naložte aj čerstvú zeleninu: uhorku, papriku, paradajku, šalát…čokoľvek vám chutí. Postaráte sa o ďalší prísun vitamínov a minerálov.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Mgr. Daniela Krčová

Mgr. Daniela Krčová

Som nutričná špecialistka a výživu človeka som vyštudovala na magisterskom štúdiu na 1. lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Po ukončení štúdia som založila svoju vlastnú nutričnú poradňu v Ostrave (NutriD poradňa), v rámci ktorej pomáham ľuďom so správnymi a trvalo udržateľnými stravovacími návykmi. Venujem sa najmä športovej výžive a chudnutiu, ale zameriavam sa tiež na výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách, cukrovke, vysokom krvnom tlaku alebo napríklad na výživu tehotných a dojčiacich žien. Medzi moje hlavné záujmy patrí posilňovanie, behanie a turistika.