Bezhladovania.sk

Puríny v potravinách: Základné údaje a podrobný zoznam potravín prehľadne v tabuľkách

Puríny sú organické chemikálie, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo všetkých bunkách a v potravinách. Ľudský organizmus ich metabolizuje na kyselinu močovú, ktorá funguje ako dôležitý antioxidant chrániaci cievy. Problém môže nastať v prípade nadmerného príjmu purínov.

Reklama

Čo sú puríny a v čom spočíva riziko nadmerného príjmu?

Odborne ide o molekuly, ktoré tvoria atómy uhlíkov a dusíkov, a nachádzajú sa v DNA a RNA ľudských buniek. Delia sa na dve skupiny: endogénne puríny, ktorých je väčšina, a exogénne puríny.

  • Endogénne puríny predstavujú zhruba dve tretiny všetkých purínov v tele. Organizmus si ich vytvára sám.
  • Exogénne puríny človek prijíma z potravy. Organizmus ich spracováva (metabolizuje) v rámci bežného tráviaceho procesu.

Pri spracovaní endogénnych i exogénnych purínov dochádza ku vzniku vedľajšieho produktu – a to kyseliny močovej. Za normálnych okolností je podstatná väčšina (takmer 90 %) tejto kyseliny spracovanej obličkami a zvyšok je bez problémov vylúčený v moči a časť v stolici.

Hyperurikémia znamená vysokú hladinu kyseliny močovej

Ak dôjde k narušeniu rovnováhy purínov v dôsledku nadmerného príjmu, začne sa v tele hromadiť väčšie množstvo kyseliny močovej. Tento stav je označovaný ako hyperurikémia.

Najčastejšie príčiny zvýšenia hladiny kyseliny močovej:

Stav bez príznakov sa nazýva asymptomatická hyperurikémia. Po odhalení hyperurikémie a predovšetkým dny sa odporúča dodržiavať jedálniček – diétu, ktorá obmedzuje alebo vylučuje potraviny obsahujúce väčšie množstvo purínov a obsahuje skôr rastlinnú stravu. Platí to aj ako prevencia.

Hyperurikémia môže spôsobiť ochorenia a môže sa stať jedným z rizikových faktorov:

  • zápalového ochorenia kĺbov nazývaného dna,
  • chronického ochorenia obličiek (obličkové kamene),
  • vysokého krvného tlaku (hypertenzia),
  • srdcových chorôb,
  • cukrovky (diabetes) 2. typu.

Ako sa diagnostikuje a lieči hyperurikémia?

V prípade podozrenia na rozvoj dny sa zmeria hladina kyseliny močovej v krvi a moči. Nejde o rutinné vyšetrenie, ale robí sa výhradne na základe lekárskeho odporúčania.

Pri potvrdení diagnózy hyperurikémie sa na liečbu využívajú lieky na zníženie kyseliny močovej. Dôležitá je aj trvalá zmena životného štýlu. Najmä úprava jedálnička je zásadný krok už len preto, že dlhodobé užívanie týchto liekov môže so sebou niesť zdravotné riziká a vedľajšie účinky, ktoré ohrozujú zdravie pacienta.

Hyperurikémia a bolestivé ochorenie dna

Hyperurikémia je jednou z príčin rozvoja dny, čo je zápalové ochorenie postihujúce kĺby a zároveň rizikový faktor kardiovaskulárnych a ďalších ochorení. Často sa spájaná s ochoreniami obličiek a metabolickým syndrómom.

Dna môže vzniknúť vtedy, pokiaľ sa nadbytok kyseliny močovej ukladá v kĺboch a vytvára kryštály urátu, ktoré spôsobujú podráždenie kĺbov. Bolestivosť, opuch ,sčervenanie a pribúdajúce teplo v oblasti kĺbov sa označuje ako vzplanutie či dnavý záchvat.Puríny obsahujú živočíšne i rastlinné produkty avšak v odlišnom množstve. Hladinu kyseliny močovej zvyšujú najviac:

  • potraviny živočíšneho pôvodu (mäso i vnútornosti),
  • ryby, časti rýb a niektoré morské plody,
  • sušené morské riasy,
  • sladkosti a sladené nápoje,
  • alkohol: ten najviac znižuje schopnosť organizmu spracovávať kyselinu močovú.

Najlepšiu prevenciu rozvoja dny predstavuje obmedzenie denného príjmu purínov pod 400 mg.

VIETE, ČO JE PSEUDODNA? Pseudodna je ochorenie s prejavmi, ktoré sú podobné dne. Jej príčinou však nie je vysoká hladina kyseliny močovej, ale kryštály fosforečnanu vápenatého.

ochorenie dna
Ochorenie dna postihuje kĺby a prejavuje sa ich bolesťou.

Rozdelenie potravín podľa obsahu purínov do 5 tried

Zlúčenina purínov sa skladá zo 4 druhov:

  1. Adenínu 
  2. Guanínu 
  3. Xantínu 
  4. Hypoxantínu

Ľudia so zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi by si mali sledovať nielen celkové množstvo purínov v konzumovaných potravinách, ale predovšetkým pomer jedného z kľúčových druhov – a to hypoxantínu. Lekári ho považujú za jednu z hlavných príčin rozvoja hyperurikémie.

Triedy podľa množstva purínov:

  1. Veľmi nízka: menej než 50 mg/100 g, 
  2. Nízka: 50 až 100 mg/100 g, 
  3. Mierna: 100 až 200 mg/100 g, 
  4. Vysoká: 200 až 300 mg/100 g, 
  5. Veľmi vysoká: viac než 300 mg/100 g.

Pre osoby, ktoré trpia hyperurikémiou a dnou, predstavujú riziko potraviny už od tretej triedy.

Často konzumované potraviny rozdelené do jednotlivých tried:

Potravina Trieda podľa purínov
Múka na chlieb a pečivo veľmi nízka
Múka na sladké pečivo veľmi nízka
Jačmeň veľmi nízka
Lúpaná ryža veľmi nízka
Nelúpaná ryža veľmi nízka
Arašidy veľmi nízka
Mandle veľmi nízka
Hrach veľmi nízka
Sójové mlieko veľmi nízka
Morské riasy kombu veľmi nízka
Vajcia veľmi nízka
Mlieko a mliečne výrobky veľmi nízka
Banán veľmi nízka
Jahody veľmi nízka
Avokádo  veľmi nízka
Zemiaky veľmi nízka
Brokolica, mrkva, uhorka veľmi nízka
Cesnak a cibuľa veľmi nízka
Cherry paradajky veľmi nízka
Med veľmi nízka
Vínna klobása veľmi nízka
Karfiol  nízka
Hovädzí jazyk nízka
Bravčové rebrá  nízka
Pečeňová nátierka nízka
Slanina nízka
Kukurica nízka
Pohánková múka nízka
Adzuki fazuľa nízka
Vyprážané tofu  nízka
Krevety nízka
Sušené sójové bôby mierna
Baklažán  mierna
Hovädzí krk a obličky mierna
Kuracie krídla, stehná a koža mierna
Bravčové koleno, stehno a obličky mierna
Prosciutto mierna
Kapor mierna
Losos mierna
Pstruh mierna
Tuniak  mierna
Losos a tuniak v konzerve mierna
Sardinky  vysoká
Hovädzia a bravčová pečeň vysoká
Petržlen vysoká
Wakame riasy vysoká
Nori riasy veľmi vysoká
Kuracia pečeň veľmi vysoká
Chlorella veľmi vysoká
Sušené shiitake veľmi vysoká
Rybacia mlieč veľmi vysoká
Sušený tuniak veľmi vysoká
Pivné kvasnice veľmi vysoká

Zdroj: českýpřehled.cz

Potraviny s vysokým obsahom purínov

Väčšie množstvo purínov nájdeme v mäse, rybách, morských plodoch a sušených riasach a tiež v údeninách, ktoré majú vysoký podiel nebezpečnej bázy hypoxantín. Z mäsa je najvhodnejšie bravčové. Zelenina je väčšinou bezpečná až na petržlen, ktorý patrí do piatej triedy.

Potraviny s vyšším obsahom purínov:

  • kuracie mäso,
  • bravčové mäso,
  • hovädzie mäso,
  • ryby a niektoré morské plody,
  • sušené morské riasy,
  • údeniny.

Kuracie mäso (v 100 g):

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Krídla 28,4 mg 16,6 mg 92,5 mg 137,5 mg
Prsia 20,5 mg 21,4 mg 98,4 mg 1 mg 141,2 mg
Pečeň 121,6 mg 151,1 mg 39,5 mg 312,2 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatné časti:

  • obličky: 243 mg/100 g
  • srdce: 223 mg/100 g
  • paličky: 132,3 mg/100 g
  • žalúdok: 130,5 mg/100 g
  • stehno: 126,5 mg/100 g
  • koža: 104,6 mg/100 g
potraviny s vysokým obsahom purínov
Veľké množstvo purínov obsahujú napríklad kuracie vnútornosti.

Bravčové mäso (v 100 g)

Potravina  Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Rebrá 13,5 mg 10,6 mg 51,7 mg 0 75,8 mg
Pliecko 17,6 mg 12,1 mg 61,2 mg 0 90,9 mg
Jazyk 24,3 mg 21,2 mg 58,5 mg 0 104 mg
Stehno 20,3 mg 15,1 mg 77,6 mg 0 113 mg
Sviečková 23 mg 15,1 mg 81,7 mg 0 119,7 mg
Obličky 64,8 mg 77,1 mg 53,1 mg 0 195 mg
Pečeň 81,1 mg 102,7 mg 34 mg 66,9 mg 284,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Hovädzie mäso (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Rebrá 13,5 mg 7,6 mg 39,5 mg 13,7 mg 74,2 mg
Hruď 13,5 mg 7,6 mg 49 mg 9,1 mg 79,2 mg
Pliecko 16,2 mg 9,1 mg 55,8 mg 9,1 mg 90,2 mg
Jazyk 24,3 mg 12,1 mg 44,9 mg 9,1 mg 90,4 mg
Obličky 67,6 mg 63,5 mg 8,2 mg 35 mg 174,2 mg
Pečeň 86,5 mg 83,1 mg 50,2 mg 219,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Losos 17,6 mg 10,6 mg 91,2 mg 0 mg 119,3 mg
Sleď 13,5 mg 22,7 mg 103,4 mg 139,6 mg
Kapor 16,2 mg 12,1 mg 74,9 mg 2,5 mg 150 mg
Tuniak 17,6 mg 10,6 mg 129,3 mg 0 mg 157,4 mg
Sardinky 17,6 mg 105,8 mg 87,1 mg 210,4 mg
Pstruh dúhový 25,7 mg 55,9 mg 99,4 mg 216,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz 

Konzervované morské plody:

  • sardinky: 399 mg/100 g
  • sleď: 378 mg/100 g
  • sardely: 246 mg/100 g
  • makrela: 246 mg/100 g
  • krevety: 234 mg/100 g
  • tuniak: 142 mg/100 g
  • ustrice: 107 mg/100 g
  • losos: 88 mg/100 g
  • mušle: 62 mg/100 g

Zdroj: nemoc-dna.eu

Údeniny (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Viedenský párok 6,8 mg 6 mg 32,7 mg 45,5 mg
Slanina 12,2 mg 6,0 mg 43,6 mg 61,8 mg
Šunka od kosti 10,8 mg 7,6 mg 55,8 mg 0 mg 74,2 mg
Saláma 16,2 mg 13,6 mg 83 mg 7,6 mg 120,4 mg
Prosciutto 23,4 mg 22,8 mg 92,1 mg 0 mg 138,3 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené morské riasy (v 100 g)

Potravina  Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Wakame 67,7 mg 148,1 mg 46,6 mg 0 mg 262,4 mg
Nori 216 mg 299,2 mg 73,3 mg 3,2 mg 591,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Bylinky a korenie (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Petržlen 121,5 mg 135,1 mg 32,3 mg 0 mg 288,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vplyv varenia na množstvo purínov v potravinách

Je potrebné vedieť aj to, že hladinu voľných a celkových purínových báz v strave zvyšuje tepelná úprava varením.

Obsah purínov v surových a varených potravinách:

Potravina Surová Pečená
Pečeň 202,2 mg 236,1 mg
Steak 105,9 mg 121,0 mg
Treska 101,7 mg 118,7 mg

Zdroj: nemoc-dna.eu

puríny v treske
Pečená treska obsahuje viac purínov než surová.

Alkoholické nápoje

Rizikové môžu byť i nápoje, konkrétne alkohol, ktorý je bohatým zdrojom purínov. Výnimkou je iba pivo, a to najlepšie domácej výroby.

Obsah purínov v pive (v 1 l):

  • tradičné britské pivo: 20,3 až 27,5 mg
  • Guinness pivo: 23,8 mg
  • ležiak: 17,7 mg
  • domáce pivo: 3,9 mg

Potraviny s nízkym obsahom purínov

Z hľadiska obsahu purínov nie sú mäso, vnútornosti, ale ani niektoré ryby a morské plody súčasťou purínovej diéty. Osobám s vysokou hladinou kyseliny močovej prospieva jedálniček založený primárne na rastlinnej strave.

Medzi potraviny s nižším obsahom purínov patria:

Obilniny (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Múka na chlieb a pečivo 12,2 mg 13,6 mg 0 mg 0 mg 30,3 mg
Biela ryža (lúpaná) 10,8 mg 15,1 mg 0 mg 0 mg 30,3 mg
Celozrnná ryža (nelúpaná) 16,2 mg 21,2 mg 0 mg 0 mg 37,4 mg
Jačmeň 21,6 mg 22,7 mg 0 mg 0 mg 44,3 mg
Pohánková múka 35,1 mg 40,8 mg 0 mg 0 mg 75,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Strukoviny (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Hrach 9,8 mg 12,1 mg 0 mg 18,8 mg
Adzuki 33,8 mg 43,8 mg 0 mg 0 mg 77,6 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatné strukoviny (v 100 g)

Zdroj: nemoc-dna.eu

Zelenina a ovocie (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Zemiaky 2,1 mg 4,2 mg 0,2 mg 0 mg 6,5 mg
Avokádo 10,6 mg 7,5 mg 0,3 mg 0 mg 18,4 mg
Cherry paradajky 1,6 mg 1,5 mg 0 mg 0 mg 3,1 mg
Baklažán 11 mg 31,6 mg 6,6 mg 1,6 mg 50,7 mg
Špenátové listy 29,8 mg 13,8 mg 0 mg 7,7 mg 51,4 mg
Chren (horná časť) 20,7 mg 30,5 mg 3,8 mg 0,3 mg 55,3 mg
Karfiol 27 mg 30,2 mg 0 mg 57,2 mg
Mrkva 0,7 mg 1,4 mg 0 mg 0 mg 2,2 mg
Šalátová uhorka 4,2 mg 5,0 mg 0,1 mg 0,1 mg 9,4 mg
Brokolica 25,1 mg 33,9 mg 5,7 mg 5,3 mg 81,8 mg
Cibuľa 1 mg 1,1, mg 0,1 mg 0 mg 2,3 mg
Cesnak 6,0 mg 6,9 mg 3,4 mg 0,7 mg 17 mg
Špenát 29,8 mg 13,8 mg 0 mg 7,7 mg 51,4 mg
Banán 1,2 mg 1,7 mg 0,1 mg 0 mg 3 mg
Jahody 0,5 mg 1,2 mg 0,5 mg 0 mg 2,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Bylinky a korenie (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Zázvor 0,4 mg 1,4 mg 0 mg 0,5 mg 2,3 mg
Zelené korenie 15,9 mg 35,5 mg 7 mg 10,7 mg 79,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Orechy (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Mandle 13,6 mg 13,8 mg 2,3 mg 1,7 mg 31,4 mg
Arašidy 18,9 mg 28,6 mg 0 mg 1,6 mg 49,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sójové výrobky (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Tofu 7,6 mg 11,2 mg 0,5 mg 0,7 mg 20 mg
Sójové mlieko 7,7 mg 11,7 mg 2,5 mg 0 mg 22 mg
Sója (sušená) 74,3 mg 98,2 mg 0 mg 0 mg 172,5 mg
Sójové bôby 74,3 mg 98,2 mg 0 mg 0 mg 172,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vajíčka (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Prepeličie 0 mg 0 mg 0 mg
Slepačie 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Mliečne produkty – kravské (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Jogurt 1,4 mg 2,1 mg 1,5 mg 0,2 mg 5,2 mg
Mlieko 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg
Syr 2,7 mg 3 mg 0 mg 0 mg 5,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby, časť rýb a morské plody (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Kapor 16,2 mg 12,1 mg 103,2 mg 126,1 mg
Morský čert 17,5 mg 19,5 mg 32,6 mg 0,5 mg 70 mg
Kaviár 7,5 mg 46,1 mg 39,4 mg 1,7 mg 94,7 mg
Krevety 8,3 mg 16,4 mg 28,7 mg 0 mg 64 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené morské riasy (v 100 g)

Potravina Adenín Guanín Hypoxantín Xantín Celkom
Kombu 18 mg 21,8 mg 4,7 mg 1,9 mg 54,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Obsah purínov v ostatných potravinách

Pre zaujímavosť si uvedieme množstvo purínov tiež vo vybranom korení, dochucovadlách, omáčkach a podobne.

  • grilovacia omáčka: 14,9 mg
  • ustricová omáčka: 134,4 mg
  • ryžové otruby: 100,2 mg
  • tmavá sójová omáčka: 45,2 mg
  • svetlá sójová omáčka: 55,3 mg
  • pivné kvasnice: 2 995,7 mg
  • spirulina: 1 076,8 mg
  • chlorella: 3 182,7 mg

Zdroj: Nemoc-dna.eu

Záverečné zhrnutie: Najrizikovejšie sú potraviny obsahujúce nad 200 mg purínov na 100 gramov

Zapamätajte si, že:

  • Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej či vyššom riziku z dôvodu rodinnej anamnézy sa vyhýbajte potravinám, ktoré obsahujú viac než 200 mg purínov na 100 gramov.
  • Sledujte rovnako množstvo problematického hypoxantínu, ktorý sa vyskytuje i u inak diétneho kuracieho mäsa a rýb.
  • Rýb sa nemusíte zriekať úplne. Vhodné sú napríklad ryby s vyšším obsahom bázy guanín, tá naopak riziko rozvoja dny znižuje. Ale ani v tomto prípade to s konzumáciou radšej nepreháňajte.
  • Mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a podstatná väčšina druhov zeleniny naopak patrí k nízko-purinovým potravinám, ktoré sú v boji proti dne užitočné.

K článku nás inšpiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin

Reklama
Ketomix
Monika Šaríková

Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)