Bezhladovania.sk

Červená šošovica a zdravie: Zloženie, účinky a tipy na recepty

Strukoviny patria do zdravého jedálnička ako jedinečný zdroj komplexných sacharidov a rastlinných bielkovín. Majú však aj drobné nevýhody. Spôsobujú nepríjemné nadúvanie a pre mnoho ľudí neprekonateľný problém predstavuje zdĺhavá príprava, konkrétne namáčanie a dlhé varenie. To ale neplatí pre červenú šošovicu.

Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie

Existuje viac než 50 rôznych druhov šošovice. Líšia sa veľkosťou, tvarom a farbou zŕn, zložením aj prípravou. Väčšinu je nutné namočiť minimálne dvanásť hodín vopred, a potom ešte dlho variť. Červená šošovica predstavuje výnimku. Nenamáča sa, varí sa len krátko a nespôsobuje ani nadúvanie. To z nej robí najlepšiu alternatívu aj pre najväčších odporcov strukovín.

Červená šošovica do zdravého jedálnička rozhodne patrí

Dôvodov je niekoľko – šošovica je vo všeobecnosti cenovo dostupná a pritom vysoko výživná strukovina. Zahŕňa veľké množstvo druhov, ktoré sa hodia do rôznych pokrmov od šalátov cez nátierky a pyré až po husté polievky a výdatné hlavné jedlá.

Konkrétne červená šošovica obsahuje okrem rastlinných bielkovín a sacharidov aj mnoho vitamínov a minerálov a ďalšie zdraviu prospešné látky. To z nej robí dôležitú potravinu pre „mäsožravcov” a predovšetkým vegetariánov a vegánov, ktorí nutne potrebujú nahradiť živočíšne bielkoviny

Červená šošovica je bohatá na bielkoviny (jedna porcia obsahuje až 17,8 g rastlinných bielkovín) a vlákninu (15 g v jednej porcii) a je vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B a železa (6,6 g v jednej šálke).

PREČÍTAJTE SI TIEŽ
Rastlinné bielkoviny: Tabuľka 70+ najlepších zdrojov

Nutričné hodnoty v 100 g červenej šošovice:

Množstvo v 100 g DDD
Energetická hodnota 345 kcal / 1 444 kJ
Bielkoviny 24,95 g 55,4 %
Tuky 2,17 g 3,1 %
Sacharidy 59,15 g 25,7 %
Vláknina 10,8 g 45,0 %
Vápnik 41 mg 4,1 %
Železo 7,56 mg 42,.0 %
Horčík 72 mg 18,0 %
Fosfor 294 mg 29,4 %
Draslík 578 mg 12,3 %
Sodík 7 mg 0,3 %
Zinok 3,9 mg 26,0 %
Meď 1,303 mg 65,2 %
Mangán 1,417 mg 70,9 %
Selén 8,2 µg 11,7 %
Vitamín C 1,7 mg 2,8 %
Vitamín B1 (tiamín) 0,51 mg 34,0 %
Vitamín B2 (riboflavín) 0,106 mg 6,2 %
Vitamín B3 (niacín) 1,495 mg 7,5 %
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,348 mg 3,5 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0,403 mg 20,2 %
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) 204 µg 51,0 %
Nasýtené mastné kyseliny 0,379 g 1,9 %

Zdroj: Celysvet.cz (pozn. údaje je vždy nutné brať ako orientačné, skutočné hodnoty ovplyvňuje množstvo faktorov od miesta pestovania, spôsobu spracovania, skladovania a pod.)

Účinky červenej šošovice na zdravie

  • Má vysokú nutričnú hodnotu a predstavuje významný zdroj rastlinných bielkovín,
  • vďaka značnému obsahu vlákniny prospieva črevám, pôsobí ako prevencia proti zápche a celkovo zlepšuje činnosť tráviaceho traktu,
  • je dobre stráviteľná, zasýti, nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi, má veľmi nízky glykemický index a to všetko značí podporu redukcie telesnej hmotnosti,
  • obsahuje vitamín B9 alebo kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj mozgu a bráni vzniku vrodených chýb u nenarodených bábätiek,
  • je vynikajúcim zdrojom železa, minerálu nevyhnutného pre okysličenie krvi, ktoré bráni vzniku letargie, je teda vhodná aj pri chudokrvnosti,
  • kyselina listová a horčík navyše znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,
  • posilňuje imunitný systém a spomaľuje starnutie, keďže obsahuje nielen vitamíny a minerály, ale tiež látky s antioxidačnými účinkami.

VIETE, ŽE podľa tradičnej čínskej medicíny červená šošovica zlepšuje zdravie srdca, podporuje krvný obeh, zlepšuje funkcie obličiek a podporuje močenie?

nutričné hodnoty červenej šošovice
Červená šošovica má vysokú nutričnú hodnotu.

5 podstatných dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu

Pro slovenskú kuchyňu je najtypickejšia zelená šošovica. Kto by nepoznal klasiku v podobe šošovicového prívarku či šošovicovej polievky na kyslo? V posledných rokoch už nie je jediná a pomaly sa v obchodoch objavujú ďalšie viac či menej známe druhy šošovice, najmä červená šošovica. Oproti väčšine druhov šošovice má mnoho výhod.

  1. Žiadne namáčanie a dlhé varenie. Červená šošovica nemá šupku ako ostatné strukoviny. To je tiež dôvod, prečo ju nie je potrebné vopred namáčať a zároveň sa rýchlo uvarí.
  2. Nenafukuje. Mnoho ľudí od strukovín odrádza fakt, že spôsobujú nafukovanie, čo nie je práve najžiadanejší jav po dobrom jedle. To nie je prípad červenej šošovice, ktorú tak vďaka tomu môžu jesť aj menšie deti a tehotné či dojčiace ženy.
  3. Je najlepšie stráviteľnou strukovinou. V porovnaní s ostatnými druhmi šošovice ju ľudský organizmus strávi veľmi jednoducho. To z nej opäť činí strukovinu vhodnú tiež pre deti, tehotné ženy, mamičky ale aj osoby držiace redukčnú diétu.
  4. Predlžuje pocit sýtosti. Dbáte na zdravý jedálniček a snažíte sa zhodiť nejaké to kilo? V takom prípade oceníte, že červená šošovica má veľmi nízky glykemický index okolo hodnoty 30. Patrí medzi potraviny, ktoré zasýtia a nezvýšia hladinu krvného cukru.
  5. Je vhodná pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy. Zdôrazníme tiež fakt, že vďaka dobrej stráviteľnosti a nenafukovaniu patrí medzi potraviny, ktoré si môžu bez obáv dopriať aj tehotné a dojčiace ženy a neuškodí ani deťom od 9 mesiacov. 

Tipy na využitie červenej šošovice aj mimo kuchyňu

Niektoré potraviny sa používajú tiež zvonku, či už na pleť nebo vlasy. Červená šošovica údajne pomáha zlepšiť zdravie a vzhľad pokožky.

  • Žiarivá pleť: červenú šošovicu pomeľte najemno. Zmiešajte s korením kurkumou a ružovou vodou. Zmes naneste na pleť a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Výsledkom by mala byť mladšie a žiarivejšie vyzerajúca pleť.
  • Hydratovaná pokožka: s matnou a suchou pokožkou sa vysporiada pleťová maska z červenej šošovice, ktorú na noc namočíte do mlieka a pridáte ružovú vodu.
  • Žiadne nepekné opálenie: nežiaduceho opálenia sa jednoducho zbavíte nanesením pasty z červenej šošovice a rozdrvených paradajok. Opálenie by malo zmiznúť po 2 až 3 týždňoch používania (jeden zo symbolov krásy v ázijskej kultúre predstavuje svetlá pokožka).

Ako správne uvariť červenú šošovicu?

Po prvé: červená šošovica sa nenamáča. Nikdy a za žiadnych okolností. Po druhé: červenú šošovicu stačí variť menej než pol hodinu. Príprava jedál s červenou šošovicou samozrejme závisí od vybraného receptu. Toto je len základný recept.

Základná príprava varenej červenej šošovice krok za krokom:

  • Najprv šošovicu dôkladne preberte.
  • Potom ju starostlivo prepláchnite pod studenou vodou.
  • Vsypte do hrnca a zalejte čistou studenou vodou v pomere približne 1,5:1.
  • Soľ môžete pridať hneď alebo ešte lepšie až o päť minút neskôr. Na 300 gramov šošovice stačí cca jedna lyžička.
  • Neponáhľajte sa. Šošovicu na miernom plameni priveďte k varu, odkryte a nechajte ľahko vrieť ďalších 5 až 10 minút, pokiaľ nevsiakne tekutina.
  • Nakoniec šošovicu odstavte, prikryte a nechajte ešte niekoľko minút odstáť.
varenie červenej šošovice
Červená šošovica je hotová do 30 minút.

Tipy na recepty s červenou šošovicou

Keďže červená šošovica má skôr tendenciu sa rozvariť, hodí sa primárne do polievok, dusených jedál a omáčok. Dá sa použiť aj do šalátov, výsledok však nemusí byť tak pekný ako pri použití iného vhodnejšieho druhu strukoviny.

Nátierka z červenej šošovice

Suroviny:

  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 100 g červenej šošovice
  • ½ lyžičky mletého rímskeho kmínu
  • 300 ml vody
  • 4 lyžice nesolených a nepražených kešu orechov
  • ½ lyžičky soli a ½ lyžičky čierneho korenia

Postup:

Najprv nakrájajte nadrobno cibuľu spolu s cesnakom. Potom na strednom plameni rozpáľte olej a niekoľko minút restujte. Pridajte červenú šošovicu a rímsky kmín a zalejte vodou.

Priveďte k varu a varte cca 10 minút. Potom zlejte prebytočnú vodu, ak je to nutné. Osoľte a okoreňte a pridajte kešu orechy. Nakoniec dôkladne rozmixujte a pred podávaním nechajte vychladnúť v chladničke.

Klasická polievka z červenej šošovice

Suroviny:

  • 150 g červenej šošovice
  • 200 g mrkvy
  • 30 g paradajkového pretlaku
  • 200 g krájaných paradajok v konzerve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 jarná cibuľka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Mrkvu nakrájajte na tenké kolieska, jarnú cibuľku najemno, cesnak ošúpte a pretlačte. Na väčšej hlbokej panvici rozpáľte olej a krátko orestujte jarnú cibuľku. Potom pridajte mrkvu a znovu krátko restujte. Nakoniec opečte aj s cesnakom.

Pridajte pretlak, paradajky z konzervy a vývar. Všetko priveďte k varu a až potom vsypte šošovicu a tymian. Na miernom plameni varte cca 25 minút. Nakoniec osoľte a okoreňte, prípadne pridajte podľa chuti ďalšie koreniny. Alebo len posypte lístkami čerstvého koriandra.

polievka z červenej šošovice
Základným receptom z červenej šošovice je výdatná polievka.

Vegánsky burger z červenej šošovice s batatovými hranolkami

Suroviny:

  • 250 g červenej šošovice
  • 150 g celozrnnej múky
  • 50 g jemných ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžičky majoránky a soli
  • 2 lyžice repkového oleja

Postup:

Rozohrejte trúbu na 180 °C. Šošovicu preberte, prepláchnite a uvarte domäkka. Keď bude hotová, sceďte ju a nechajte vychladnúť. Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu. V miske zmiešajte šošovicu s cibuľkou, múkou, vajíčkami, vločkami, majoránkou a osoľte. Z cesta vytvarujte fašírky.

Bataty nakrájajte na prúžky a premiešajte s trochou oleja a korenín. Potom ich s fašírkami položte na papier na pečenie jemne potretý olejom a pečte zhruba 20 minút. Krátko pred koncom pridajte rozkrojené žemle, aby sa trochu opiekli. K šošovicovému burgru sa hodí napríklad dresing z vegánskej majonézy, plátky paradajok a čerstvá rukola.

Šošovicové karí s kokosovým mliekom

Suroviny:

  • 300 g červenej šošovice
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 červená paprika
  • 300 ml vody
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžička karí (lepšia je karí pasta)
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • čerstvý koriander
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g zázvoru
  • 100 g jazmínovej alebo basmati ryže

Postup:

V hrnci rozohrejte olej a tri minúty opekajte na kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, karí, mletý rímsky kmín a nastrúhaný zázvor. Pridajte paradajky, červenú šošovicu, na kúsky nakrájanú papriku a prilejte vriacu vodu alebo zeleninový vývar. Varte ďalších 20 minút a občas premiešajte. Niekoľko minút pred koncom primiešajte kokosové mlieko. Medzitým dajte variť jazmínovú ryžu.

šošovicové karí
Nezabudnite na čerstvý koriander, ktorý je povestnou čerešničkou na torte v ázijskej kuchyni.

Ďalšie tipy na recepty s červenou šošovicou

Záverečné zhrnutie: Ľahko ju pripravíte a nenafukuje

V prospech červenej šošovice hovorí hneď niekoľko zásadných dôvodov:

  • Má vysokú nutričnú hodnotu.
  • Ide o ideálnu náhradu mäsa pre vegetariánov a vegánov.
  • Zaženie hlad, navodí pocit sýtosti a podporí redukciu váhy.
  • Nie je nutné ju predom namáčať.
  • Varí sa len krátko.
  • Nenafukuje.
  • Môžu ju jesť tehotné a dojčiace ženy aj malé deti.
Reklama
Popis

Urobte prvý krok pre úspešné chudnutie ešte dnes

Rezervujte si nezáväznú konzultáciu s výživovým poradcom, na ktorej získate:

  • Diagnostiku tela na prístroji typu InBody / Tanita
  • Posúdenie jedálnička a tipy, ako ho upraviť, aby išla vaša váha dolu
  • Odporúčania, čo robiť pre lepší zdravotný stav aj kondíciu
  • Motiváciu a návrh postupu pre úspešné a trvalé chudnutie
Bc. Monika Šaríková

Bc. Monika Šaríková

Keď som pred rokmi študovala históriu a literatúru, nenapadlo by mi, že sa nakoniec budem živiť písaním. Jednoznačne najradšej sa venujem písaniu o zdravom životnom štýle. Milujem dobré jedlo, rada varím a najviac si ulietavam na českej a ázijskej kuchyni, zbožňujem prírodu a pohyb. Medzi moje veľké športové lásky patrí najmä beh, cyklistika, turistika a jóga. :)