Low carb diéta sľubuje rýchly úbytok tukov a mnoho ďalších zdravotných benefitov. Stačí obmedziť príjem sacharidov a nahradiť ich potravinami bohatými na bielkoviny, tuky a ideálne aj ďalšie živiny. Dá sa ale nahradiť tak obľúbený chlieb a iné pečivo?
Nebudeme vás napínať. Možné to samozrejme je. Rovnako ako sme si zvykli jesť rôzne druhy celozrnného pečiva a nekonzumovať každý deň rožky a chlieb z bielej múky, existujú tiež možnosti, ako sacharidové pečivo nahradiť úplne. A nie je ich vôbec málo.
Občas je skrátka fajn si len tak na rožok natrieť obľúbenú nátierku alebo si pochutnať na čerstvom chlebe s maslom a vareným vajíčkom. Týmto chutiam sa nemusíte vyhýbať ani pri low carb diéte.
Vyskúšajte jeden alebo pokojne všetky uvedené recepty, ako si pripraviť domáci chlieb a pečivo s minimálnym obsahom sacharidov. Považujte to predovšetkým za zaujímavý tip, ako si spestriť štandardný nízkosacharidový jedálniček založený na mäse, mliečnych výrobkoch a zelenine.
Obsah článku:
Syrový chlieb s čiernymi olivami
Chuťovo vynikajúci chlieb, na ktorom si rýchlo vytvoríte závislosť. Konzumujte len občas 😉
Ingrediencie na menší bochník:
- 200 g syru Gouda
- 4 ks vajíčka
- 1 lyžička mletého kmínu
- 4 lyžice psyllia (vláknina)
- 1 lyžica ľanových semienok
- 1 lyžica slnečnicových semienok
- 1 lyžica konopných semienok
- 50 g čiernych olív alebo sušené paradajky
- soľ
Tvrdý syr nastrúhajte najemno. Pridajte vajíčka, vlákninu, kmín a štipku soli a premiešajte. Nechajte 10 minút odpočinúť. Medzitým zapnite rúru na 200 °C a nakrájajte olivy na menšie kolieska. Pridajte ich do cesta na chlieb a znovu premiešajte.
Z cesta vytvorte bochník či iný ľubovoľný tvar a dajte ho piecť do rúry na cca 15 minút. Potom teplotu znížte na 150 °C a pečte ďalších 30 minút dozlatista. Po vybratí chleba z rúry ho posypte semienkami. Chlieb nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke alebo mrazničke.
Nízkosacharidové bagety z tvarohu a chia semienok
Chutné a jemné bagetky, ktoré oceníte ako desiatu na výlete, ku grilovanému mäsu či ako párty jednohubky.
Ingrediencie na 4 bagety:
- 200 g mäkkého tučného tvarohu
- 50 g krémového syru
- 2 lyžice chia semienok
- 2 lyžice sezamových semienok
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 3 lyžice psyllia (vláknina)
- 2 ks vajec
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
Rozohrejte rúru na 150 °C. Suroviny vložte do väčšej misky a dôkladne premiešajte, pokiaľ nevznikne hutné lepkavé cesto. Nechajte niekoľko minút odležať, a potom vytvorte 4 väčšie alebo 8 menších bagiet. Alebo koľko vám vyjde 😉 Bagety posypte zmesou semienok a položte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 50 až 60 minút, pokým nebudú bagetky upečené dozlata.
Oopsie chlieb z vajíčok a syra
Tieto jednoduché placky skvele nahradia klasické pečivo. Jesť ich môžete s čímkoľvek, čo vám chutí. Samozrejme podľa zásad low carb diéty. 😉
Ingrediencie na cca 6 kúskov:
- 3 ks vajíčok
- 100 g krémový syr (môže byť lučina)
- soľ a čierne korenie
- 1 lyžička vinného kameňa
- bylinky, parmezán, chia semienka, cesnak (podľa chuti)
Zapnite rúru na 150 °C. Pripravte si dve nádoby. Do jednej vložte bielka a do druhej žĺtka. Bielka vyšľahajte na sneh. Žĺtka zmiešajte so syrom, vinným kameňom a prípadne ďalšími surovinami podľa chuti. Osoľte a okoreňte. Opatrne premiešajte obe zmesi. Na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvorte placky. Pečte cca 25 až 30 minút dozlata. Skladujte v chladničke či mrazničke.
Low carb chlieb z troch druhov múk a semienok
Na tento chlieb budete potrebovať hromadu surovín vrátane mandľovej a ľanovej múky. Tie si môžete pripraviť doma, ale môžete si ich kúpiť už hotové.
Ingrediencie:
- 100 g mandľovej múky
- 150 g ľanovej múky
- 100 g tekvicovej múky
- 50 g kokosovej múky
- 100 g ľanových semienok
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g tekvicových semienok
- 100 g mandlí
- 200 ml kokosového oleja
- 100 ml vody
- 1 menšia cuketa
- 5 ks vajíčok
- 1 lyžička soli
Najprv rozohrejte rúru na 180 °C. Do väčšej misky vsypte všetky druhy múky, semienka a nahrubo nasekané mandle. Premiešajte. Pridajte najemno nastrúhanú cuketu, kokosový olej, vodu a vajíčka. Osoľte. Do cesta môžete pridať aj nakrájané olivy. Dôkladne premiešajte a nechajte odstáť 5 minút. Ešte raz premiešajte. Lepkavé cesto vylejte do formy na chlieb a pečte cca 55 až 60 minút. Hotový chlieb skladujte v chladničke alebo mrazničke.
Jogurtové bochníčky bez sacharidov pre náročných
Nadýchané bochníčky si obľúbi každý. Obzvlášť dobre chutia s domácou ovocnou marmeládou z malín, jahôd či ostružín. Samozrejme bez cukru 😉
Ingrediencie na 2 bochníčky:
- 150 g tučného jogurtu (10 % tuku)
- 4 ks vajíčok
- 1 lyžička soli
- 5 lyžíc ľanových semienok
- 2 vrchovaté lyžice psyllia
- 50 g semienok a orechov
- 5 g prášku do pečiva s vinným kameňom
Predhrejte rúru na 160 °C. V miske zmiešajte vajíčka s jogurtom a soľou. Pridajte najemno pomleté ľanové semienka a vlákninu, prípadne rozdrvené orechy a semienka a prášok do pečiva. Naozaj dôkladne premiešajte a nechajte odstáť aspoň 5 minút. Hotové cesto by malo byť lepkavé a stredne husté. Vytvorte dva bochníčky a dajte piecť do rúry na cca 50 až 55 minút. Hotové bochníčky položte na bavlnenú utierku a nechajte vychladnúť. Až potom ich môžete krájať a podávať.
Záverečné zhrnutie: Pochutnajte si na chlebe bez sacharidov
Ak si chcete kedykoľvek upiecť výživný low carb chlieb či pečivo, majte doma nasledujúce suroviny:
- syry: gouda, eidam alebo mozzarella,
- krémový syr: lučina,
- biely tučný jogurt,
- tučný tvaroh,
- vajíčka,
- psyllium,
- nesacharidové druhy múk: mandľová, ľanová, tekvicová, kokosová,
- rôzne druhy semienok: ľanové, slnečnicové, tekvicové, sezamové, konopné, chia,
- orechy: mandle, lieskové, pekanové,
- koreniny: soľ, kmín, bylinky,
- kypriaci prášok,
- čierne olivy, sušené paradajky.